Üniversite Tercihi Yaparken 3: Ne Oldun Sen?
Üniversite tercihleri sona erdi. Ya tercih yapmayan veya tercih ettiği yere yerleşemeyenler ne olacak? Bu konu ile ilgili hatıramı paylaşarak bu başlık serisini sonlandırmak istiyorum.
Lise mezunu dönem arkadaşları bayram vesilesi ile aradan on yıl geçtikten sonra toplanmış. Kimi Boğaziçi, ODTÜ, Marmara, İstanbul vb, kimi de diğer Anadolu şehirleri üniversitelerinden mezun ve birkaçı da liseden sonra üniversite eğitimi almayarak/kazanamayarak iş hayatına erken atılmış bir grup. Laf lafı açar, lise hatıraları derken konu maddi kazançlara geçer. İş dünyasından biri, çok iyi bir üniversiteden mezun arkadaşına dönerek “ Ne oldun Sen” diye sorar. Arkadaş bankada yöneticidir ve maaşı 4-5 bin TL’dir ki normal şartlarda iyi bir maaş olarak nitelenir. Lisede iken günde 500 soru çözen arkadaş ile iş dünyasındaki arkadaşımız kıyaslamaya gider. Kendisinin yıl içerisinde en fazla bin soru çözdüğünü - tabii biraz da esprili olarak- ve şu an aylık gelirinin iyi üniversite mezunu olan arkadaşı birkaç kata katladığı anlaşılır. Her ne kadar Allah malı istediğime, ilmi isteyene veririm buyursa da bakış açışı toplumumuzun genelinde maddiyat ve bu maddiyatın imtihan unsuru olduğunun es geçilmesi üzerine. Kazandığını sadece kendi gayretine bağlama gibi dar bir anlayış. Bu konuda herkes kendi perspektifinden bakarak yorum yapar. Onun için kıssadan hisseyi uzatmayarak sizlere bırakıyorum.
İkinci olarak geçen yıl tanıdığım benden altı yaş küçük genç bir girişimciden bahsedeceğim. Liseden sonra babasına okumak istemediğini açık açık ifade ederek, ticarete atılan, yurtdışına dil öğrenimine giden ve kendini geliştirmek için sürekli fikir alışverişinde bulunan bu arkadaş, şimdilerde proje destekli yeni fikirleri ile işini büyütmek için var gücü ile çalışıyor.
Üniversite kazanmak ne her şeydir ne de hiçbir şey. Bir başlangıçtır yeni deneyimler için sadece. Kişi bu dört yıllık eğitiminde sepetine değerli bilgi, beceri ve deneyimleri atarsa, iş hayatında arzu ettiği yere gelebilir. Lise yıllığına baktığımda üniversite sınavı öncesi bölüm ve meslek tercihleri ile sınav sonrasında ve şu anki yaşantılarında örtüşen tercihin neredeyse onda üç olduğunu söyleyebilirim.