Türkiye’den Afrika’ya Uzanan Bayramlarımız

KÖŞE YAZISI

Bayram günleri sevinç ve mutluluk günleridir. Müminler Rableri için yaptıkları ibadeti tamamlamanın sevincini yaşarlar. Ramazan ayında tutulan oruçlar bayramla taçlandırılır. Bir ay boyunca çok zor şartlarda gün boyu aç ve susuz kalarak Rablerinin emrini yerine getiren Müslümanlar, bunun mutluluğunu Ramazan Bayramı’yladışa vururlar. Kurban Bayramı’nda da dünyanın farklı yerlerinden gelerek Mekke’de toplanan Müslümanlar, hac ibadetini ifa etmenin mutluluğunu yaşaralar. Zira o çöl sıcağında sırf Allah Teala’nın rızasına nail olmak için bütün zorluklara katlanarak hac ibadetlerini yerine getirmişlerdir. Diğer müminler de hacıların sevincine memleketlerinde ve evlerinde kurban keserek katılırlar.

Biri oruç ibadetini, diğeri de hac ibadetini yerine getirmenin mutluluğu sonucu yapılan bayramlar, aynı zamanda yardımlaşma ve dayanışmanın zirve yaptığı zamanlardır. Ramazan Bayramı’nda fitre ve zekatlar, Kurban Bayramı’nda ise kesilen kurban etleri muhtaç insanlara ulaştırılarak ihtiyaçları nispeten karşılanmış olur. Bu noktada başta Türkiye Diyanet Vakfı olmak üzere çok sayıda vakıf ve dernek yoğun şekilde çalışıyorlar. Bugün ülkemizde 1.003 şubesi bulunanTürkiye Diyanet Vakfı dünyanın 149 ülkesinde eğitimden kültüre, sosyal ve hayri hizmetlerden dini hizmetleri destekleme ve uluslararası yardım faaliyetlerine kadar geniş bir alanda çalışmalar yürütüyor. Dünyanın farklı coğrafyalarında açlık, doğal afet, savaş ve şiddetin yaşandığı kriz bölgelerindeki milyonlarca insana milletimizin yardım elini uzatan vakıf, Ramazan ayında kurduğu iftar sofraları ve Kurban Bayramı’ndadüzenlediği vekâletle kurban kesim organizasyonuyla bayram sevincini mazlum coğrafyalara taşıyor. Nitekim “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” temasıyla gerçekleştirdiği 2022 yılı Vekâletle Kurban Kesim Organizasyonu kapsamında kendilerine emanet edilen 525.550 hisse kurbanı yurtiçinde 81 il ve ilçe merkezinde, yurtdışında ise yoksulluk ve krizlerin yoğun yaşandığı Afganistan, Suriye, Irak, Filistin ve Arakan başta olmak üzere Afrika, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri, Kafkasya, Uzakdoğu ve Güney Amerika’nın da aralarında bulunduğu 82 ülkenin 375 bölgesinde keserek hayırseverlerimizin emanetlerini kardeşlerimize ulaştırdı. Bu yıl da vakıf, aynı azim ve kararlılıkla hizmetlerini sürdürüyor.

Afrika ülkeleri son zamanlarda hayır kurumlarımızın üzerinde yoğunlaştığı sahipsiz topraklardır. Batılılar tarafından asırlarca sömürülerek günümüzde adeta açlığa ve susuzluğuma mahkûm edilen bu topraklar özellikle Türkiye’mizden ilgi bekliyorlar. Vakıflarımız ve derneklerimiz de doğrusu bu noktada üzerlerine düşeni fazlasıyla yapıyorlar. Bu çerçevede Mardin Life Dergisi ve Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nezir GÜNEŞ de yedi senedir Kurban Bayramı’nı farklı bir Afrika ülkesinde geçiriyor ve bu yıl Help Yetim Organizasyonun İnsani Yardım programı kapsamında Tanzanya’ya gittiler. Yardım kuruluşlarımızın oradaki faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgileri Nezir Güneş’in köşe yazılarından takip edebilirsiniz.

Yardım kuruluşlarımızın Afrika ülkelerindeki faaliyetleri aynı zamanda söz konusu ülkeleri Türkiye’yeyaklaştırmakta ve ülkeler arası anlaşmaları, kalıcı yatırımları beraberinde getirmektedir. Kuşkusuz bu durum dijitalleşme, sanayi ve teknolojik kalkınma yolunda emin adımlarla ilerleyen ülkemiz için geniş bir pazar alanı oluştururken aynı zamanda Afrika ülkelerineiçinde bulundukları darboğazdan çıkmaları için bir fırsat sunuyor.

Bu vesileyle Kurban Bayramı’nızı tebrik eder, bütün Müslümanların birlik ve beraberliğine vesile olmasını Cenabı Allah’tan niyaz ederim.