diorex

Tüketici Kimdir?

Tüketici Kimdir?
TÜKETİCİ KİMDİR  ?

Saygıdeğer Tüketiciler,

          İki haftadan sonra Tüketicinin Köşesi adlı köşemizde sizlerle beraber olmaktan mutluluk duymaktayım. Bu satırları yazdığımda bir önceki Haklarımızı Yeterince Biliyor muyuz ? adlı yazımızın 291 kişinin okuduğunu gördüğünde, çok memnun oldum. Çünkü,  Mardin’in yerel basınında çıkan bir yazının 291 kişinin okumuş olması azımsanamaz. Okuyucularımızın bu konuya ne kadar önem verdiğini ve İletişim Gazetemizin de okuyucu kitlesinin duyarlılığını göstermektedir.

          Evet, bu haftaki yazımızda, Tüketici kime denir, satıcı kimdir, mal ve hizmet nedir…   gibi konularına açıklık getirmeye çalışacağım. 4007 Sayılı Tüketicinin  Korunması Hakkında Kanununa göre ;

          TÜKETİCİ : Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişiye tüketici denir. Bu ifadede bana göre üç hususa dikkat çekilmektedir.

1-     Satın almış olduğumuz mal veya hizmet ticari amaçlı olmayacak

2-     Satın almış olduğumuz mal veya hizmet mesleki amaçlı olmayacak

3-     Satın almış olduğumuz mal veya hizmet kişisel ihtiyaçlarımız için kullanıyor olmamız gerekmektedir.

Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bir öremek vermek istiyorum. Diyelim ki, bir bakkal bir adat buzdolabı satın almış olsun. Bakkal denilen şahıs, buzdolabını evinde kullanıyor ise yukarıdaki ifadeye göre bu Tüketici konumundadır. Yok eğer buzdolabını bakkal dükkanında kullanacak ise, ticari bir faaliyet amacıyle kullanacağı için, tüketici kapsamına girmeyecektir. Bu nedenle söz konusu şahsın buzdolabı ile ilgili bir sorunu olması halinde, evinde kullanıyor ise Tüketici Sorunlar Hakem Heyetine baş buracak, yok eğer bakkal dükkanında kullanıyor ise, ticari bir faaliyetten dolayı uyuşmazlık konusu ile ilgili şikayetini Ticaret Mahkemesine (Ticaret Mahkemesinin olmadığı yerde Asliye Hukuk Mahkemesine)  baş vurabilecektir.

          SATICI : Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri  kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişilerdir. Burada dikkat edilecek husus şudur; Satıcı ister gerçek kişi olsun veya şirket, kooperatif olabileceği gibi, Kamu kuruluşu da olabilir. Satıcı bunlardan herhangi birinin olması halinde sattığı mal veya hizmetten dolayı tüketiciye karşı yükümlülükleri  bulunmaktadır. Örneğin, Belediyeler, elektrik dağıtım şirketleri, vesaire kaliteli mal ve hizmet vermekten dolayı tüketiciye karşı sorumlulukları bulunmaktadır.

          MAL : Alış – verişe konu olan taşınır eşyayı, konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallar ve elektronik ortamda kullanılmak üzere hazırlanan yazılım, ses,  görüntü ve benzeri gayri maddi malları ifade etmektedir. Dikkat edilecek olursanız, alış verişe konu olan ürün, taşınır ve taşınmaz olabileceği gibi, somut olmayan bir şey de olabilir. (ses, görüntü gibi)

          HİZMET : Bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan mal sağlama dışındaki her türlü faaliyeti ifade etmektedir. Örnek olarak, kablolu tv. Hizmeti, otel  hizmeti, seyahat hizmeti gibi…… 

          Saygı değer Tüketiciler, sizlere 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un amaç hakkındaki maddesini hatırlatarak bu haftaki sohbetime son vermek istiyorum.

“Bu Kanunun amacı, kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konudaki politikaların oluşturulmasına gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir. “       

          Gelecek yazımızda Allah nasip ederse, BAZ İSTASYONLARI konusu hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Bu arada sizlerin bir sorunu veya sorusu var ise e-mailime yazabileceğiniz gibi İletişim Gazetesi aracılığıyla da bana ulaştırabilirsizin.  Sağlıkla ve sevgiyle kalın.

Musa ÖZTÜRK

Mardin Tüketici Koruma ve Bilgilendirme Derneği Başkanı

Yorum Yaz