diorex
fair play

Sizden Gelenler -5

Sizden Gelenler -5

Sizden Gelenler -5

Sevgili okurlar, yoğun şekilde gelen sorulara bugünkü yazımda cevap vermek istiyorum., hem bireysel hem de kurumsal olarak verimlilik ve profesyonellik açısından önemlidir. Sıkça sorulan sorulara etkili yanıtlar verebilmek, zaman yönetimini iyileştirir ve aynı zamanda kullanıcıların ihtiyaçlarını daha hızlı karşılayarak memnuniyet sağlar.

SORU : Bir mühendis arkadaşım birkaç yerde çalışırsa diğer bir ifade ile tam zamanlı zorunlu bireysel emeklilik kesintisi her iş yerinde çalışandan kesilir mi?

CEVAP : İfade ettiğiniz gibi mühendis arkadaşınız her bir iş yerinden dolayı ayrı ayrı BES kesintisinin olması gerekmektedir.

SORU : Benim sahip olduğum bir dairemi aylık olarak 10 bin TL’ye kiraya vermiş bulunmaktayım. Bunun vergisini nasıl ödeyeceğim.?

CEVAP : Değerli okurum, ilk önce hangi yılda kiraya vermiş olduğunuzu belirtmemişsin şayet konutunuzu 2023 yılında kiraya vermişseniz Gayrimenkul sermaye iradı beyannamenizi 2024 yılı mart atında vermeniz gerekirdi. Eğer 2024 yılı içerisinde kiraya verilmişse 2025 yılı mart ayında beyannameyi vermeniz gerekir.

SORU : Sahibi olduğum iki adet konutumu kiraya vermiş bulunmaktayım. Bu konutlarla ilgili olarak bazı giderlerim var. Örneğin: ev sigortası ve elektrik tesisatı ile ilgili olarak bazı giderlerim var, bu giderleri beyannamede gider olarak düşebilir miyim?

CEVAP : Gayrimenkul sermaye iradında (GMSİ) bununla ilgili olarak 74. Maddesinde safi tutarın tespitinde indirilecek giderler tek tek sayılmıştır. Söz konusu giderlerin indirilebilmesi için yapılan giderlerin (illiyet bağı) olması gerekir diğer bir ifade ile kira geliri ile ilgili olması gerekir. Konut için yaptığınız ev sigorta giderleri ile elektrik tesisatı için yaptığınız giderleri sözü edilen maddeye göre beyan edeceğiniz kira gelirinizden indirebilirsiniz.

SORU : Benim sahip olduğum şirketimde işim gereği 55 kişi personel çalıştırıyorum. Benim engelli ya da özürlü çalıştırma mecburiyetim var mıdır? Bununla ilgili olarak aydınlatırsanız sevinirim.

CEVAP : Sayın okurum, bilindiği gibi gerek kamu olsun ve gerekse özel işyerleri olsun bir iş yerinde 50 ve üzeri işçi yada personel olsun, özel sektör iş yerlerinde engelli işçi çalıştırma zorunluluğu aynı il sınırları içerisinde birden fazla iş yeri bulunan işverenin bu kapsamda İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde toplam işçi sayılarının %3'ü oranında, kamu işyerlerinde iste %4'ü oranında engelliyi ve %2'si oranında eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhsal durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

Bu kapsamda çalıştırdığınız 55 işçi sayısının yukardaki ifade doğrultusunda 55*%3=1,65 olduğuna göre iki engelli çalıştırmak zorundasınız. İki engelli işçi çalıştırmadığınız takdirde
uygulanan ceza hem her bir engelli için hem de ihlalin devam ettiği her ay için uygulanmaktadır. Örneğin 2024 yılında 12 ay boyunca, zorunlu olduğu halde üç engelliyi istihdam etmediği tespit edilen işverene (12 x 2 x 20.901 TL) 501.624 TL idari para cezası uygulanacaktır.

SORU :Ben avukat olarak serbest meslek erbabı olarak vergi dairesinde kaydım bulunmaktadır. Ben başka bir yerde 4/A sigorta kapsamında sigortalı olarak çalışabilir miyim?

CEVAP : Sayın avukatım, 01.10.2008 tarihinden önce ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayıldıklarında prim ödeyen avukatlardan gelir vergisi mükellefi olanların sigortalıkları 01.10.2008 tarih itibariyle devam ettiğini görüyoruz.

Avukatlardan gelir vergisi olmayanların sigortalıkları 01.10.2008 tarihi itibariyle isteğe bağlı sigorta kapsamında edildiğini görüyoruz. İsteğe bağlı devam etmek istemeyenlerin olması halinde 30.09.2008 tarihi itibariyle bir yazılı dilekçe ile başvurulması gerekirdi. Oysa sizin gelir vergisine bağlı avukatların 01.10.2008 tarihi itibariyle 4/b (bağ-kur) kapsamına alındığını görüyoruz. Ancak hizmet akdine dayalı bir işletmede çalışmanız halinde (a) bendi kapsamında sigortalı olarak çalışabilirsiniz. Aylık çalışma süresi 30 günün altında bilirim olmadığı sürece (b) bendi yani bağ-kur prim ödeme zorunluluğunuz yoktur.

SORU : Benim bir limited şirketim var, diğer bir şirkette kısmi zamanlı olarak çalışabilir miyim?

CEVAP : Sigorta kanununun 5510 sayılı 4. Maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalıların aynı anda kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle (a) bendi kapsamındaki hizmet sigortasının devreye gireceği şayet (a) bendi kapsamındaki yani hizmet sigortasının gün sayısı 30 günün altına düşerse şirket ortaklığı veya vergi mükellefiyetliği devam ettiği sürece 30 günün altındaki kalan sürelerinin (b) bendi kapsamında yani bağ-kur olarak dikkate alınacaktır.

Günün Sözü :” Nefreti yamak kolaydır, ama sevgiyi yaymak zordur. Vicdansız olmak anlıktır, ama yürekli olmak sonsuzdur…” (Gandhi)
Abdulbaki Akbal
S.M.Mali Müşavir-B.Denetçi

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz