Şiirin Tadı Bâki'dir

KÖŞE YAZISI

Son dönemlerde şiirle ilişkilerim zayıflamıştı ama bu acı gerçeğin farkındaydım. Arada bir Kürtçe şiirler okuyordum, mesela Rojên Barnas…

Türkçe yazılan şiirleri çok az okurdum. Son yıllarda hiç kuşku yok ki hem Kürtçe hem de Türkçe şiir yazan yeni edebiyatçılarımızın olduğu muhakkak. Bu kervanın içinde Kızıltepeli şairlerin olduğu bir gerçek. Bunlardan biri de Baki Güner’dir. Şiirlerini ‘Esmer Bir Kardan Adam’ adlı bir dosyada kitap haline getiren yeni edebiyatçımızı içtenlikle kutluyor, yolu açık olsun diyorum.

Baki’nin kitabı RED Yayınları arasında çıktı ve toplam 54 şiir yer almaktadır kitabında. Çıkar çıkmaz şiirlerini okudum. Her biri farklı bir tat veren bu şiir destesi besbelli ki emek verilerek yazılmıştır. Titiz bir çalışmanın ürünü olduğu aşikar.

Şiirleri daha çok aşk temasında yazılmış diyeceğim ama salt olarak, soyut anlamda bir duygu anlatılmamıştır. Okunduğunda okurlar da bunu fark edecektir. 

Üç bölümden oluşan şiir demeti her biri diğerinden daha fazla tat verir insana. Hangisi mi? 

Aşkın Haziranı, Bugün bir Ermeni’yim, Gülün Külü, Aşktır Hep, Leyla ile Kerem, Bir Van Gölü’dür Aşk Bugün, Şatt’ül Arap, Alevden Kefen şiirlerinden bazıları…

Şairini Öldüren Şiir’de şöyle denmektedir:

Sessiz bir sensizim

Kefilsiz kendimsiz

Yarısı yitik Mushaf sahaflarda

Yönünü şaşırmış pusulayım

Geçmişini bilmeyen müneccim

Benim ben;

Başsız yürüyen beden

Tılsımını yitiren sihirim

Şairini öldüren şiir

Şirin’ini yitirenim ben. 

(….) 


Mezopotamya’nin kadim renklerinden olan Ermenileri de unutmamış Baki Güner. Evrensele giden yol, yereli tanımaktan geçer misali:

Kırıldı pusulası kalbimin

Sayfa sayfa yakıyorum anayasasını aşkın

Tüfeğe sürülmüş mermiyim

Ararat’ın tepesine bayrağını dikmiş bir Ermeni’yim


Bazen de içsel durumunu dizelerine döker Baki. Aslında bu aşık olabilen herkesin durumudur, bana göre. Canım Aşk Çeker’de şu mısralar oldukça ilginçtir:

Birikip kendi içimde

Doldum ve taştım

Bulutunu terk etmiş

Bir yağmurum şimdi ben

Denizleri önüme katmış gidiyorum 

(….)


Bu ve benzeri daha nice dizeler var benim, senin, bizim, onların yaşadığı aşkları anlatan. Şiirlerini okurken gençliğim ve yaşadığım aşklar bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti. Hala aşık olabilen varsa Baki’nin şiirlerinden birini okuyabilir sevgilisine. Onun için diyorum ki ‘Şiirin tadı her zaman Bâki’dir.’