diorex

Sigarasız Bir Toplum Sağlıklı ve Uygar Bir Toplumdur

Sigarasız Bir Toplum Sağlıklı ve Uygar Bir Toplumdur

Bugün üzerinde yaşadığımız dünya için en büyük tehlike nükleer savaşlar, terör veya açlık felaketinden ziyade tek kelime ile “Bağımlılık Hastalığı”dır. Nükleer savaşların tarafları bellidir ve karşılıklıdır. Sonuçta bir taraf kaybeder, bir taraf kazanacaktır. Bağımlılık yapan maddeleri üretmek ise, tarafı olmayan bir saldırıdır. Üstelik tüm insani ve kutsal değerler ile insan iradesine yapılmış bir saldırıdır. Özellikle de sigaradan rant elde edenler sigara üreticileri ve sigara satıcılarıdır. Kaybedenler ise sigara tiryakileridir. Onlar hem sağlıklarını, hem de paralarını kaybederler.

Etrafımıza bakıp gördüğümüz insanların büyük bir bölümü ya yemek bağımlısı, ya bir dizi bağımlısı, ya da sigara ve benzeri zararlı madde bağımlısıdır.

Yapılan araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır ki, insanları kötülüğe, zararlı maddeleri kullanmaya iten en önemli sebep “Manevi Boşluk” tur. Maneviyatı zayıf olan insanlar; zararlı alışkanlıkları, bağımlılık yapan maddeleri kullanmayı kurtuluş reçetesi olarak görmektedirler. Oysaki madde kullanmak hiçbir zaman dert çözmediği gibi, tam aksine dertleri daha çok arttırmaktadır. Zararlı alışkanlıklar aynı zamanda maneviyatımızı kemiren hastalıklardır. Yapılan bir anket ile 1000 kişiye “neden alkol kullanmıyorsun” sorusuna yüzde 50’sinin verdiği cevap, “haram olduğu için” şeklinde olmuştur. Bu da gösteriyor ki, dinin zararlı alışkanlıklar üzerinde önemli bir etkisi vardır. Zafer kazanmada da maddi güçten çok maneviyatın etkisi görülür. Savaşlarda başarılı olmak için maddi gücün etkisi yüzde 25 ise, maneviyatın oranı yüzde 75’tir.

Saygıdeğer Mardinli Hemşerilerim; Mübarek Ramazan Ayı’nın sonuna yaklaştık, Ramazan Bayramını kutlayacağız. Uzun yıllardan beri kendimizi ve çocuklarımızı da aldatarak bayramlarda misafirlerimize sigara ve kola gibi gazlı içecekler ikram ettik, çocuklarımıza da kötü örnek olduk. Kesinlikle ve özellikle bilinmelidir ki, sigara asla ikram ürünü olmadığı gibi, ikram etmek de medeni bir davranış değildir. TUBİTAK’ın yaptığı araştırmalara göre gazlı içeceklerin içinde değişik oranda bağımlılık yapan kokain, kafein ve alkol bulunmaktadır. Durum böyle olmasına rağmen ambalajlarında herhangi bir uyarı da bulunmamaktadır.  Bu zararlı maddelerin yerine, taze sıkılmış meyve suları, limonata, çay, yöremizin meşhur içeceği meyan kökü ve ayran gibi tabii içecekler ikram edelim, toplumun sağlığına bir katkıda bulunalım.

Mübarek Ramazan Ayı’nın arınma ve rahmet ayı olması gerçeğinden yola çıkarak, bu Mübarek ayda bağımlılıkların insana ve topluma verdiği zararların bir kez daha farkına varalım. Kendimiz içsek de içmesek de asla misafirlerimize ikram etmeyelim. Böylece ve en başta çocuklarımıza güzel örnek olalım. Misafire ikram edilen her sigara çocuğun zihninde meşrulaştırılmış olur.  Bilerek yada bilmeyerek ikram edilen sigarayı gören çocuk özenti ve merak sonucu sigaraya başlar ve ondan sonra ömür boyu bunun acısını/sıkıntısını çeker, ölüme kadar götürür.

Şunu da asla unutmayalım; sigarasız bir toplum sağlıklı ve uygar bir toplumdur. Zararlı alışkanlıklar ve bağımlılıklarla mücadele edemeyen toplumlar batmaya mahkûmdur.

Bu vesile ile siz değerli Mardinli kardeşlerimin, Mübarek Ramazan-ı Şerifinizi ve Mübarek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, zararlı alışkanlıkların olmadığı bir ülkede ve bir dünyada yaşamanızı temenni ederim.

Yorumlar

Image
gözlemci
23.08.2012 / 03:07

kimse alkolu ölecek kadar içmiyor.... etrafınızda kaç tane alkolik var ve kaç tane sigara bağımlısı var bir bakın..aradaki oran farkını gördüğünüzde neden sigara demiyeceksiniz ...elbette ikiside zararlı ama sigaranın önceliği var.. öyle bir hal aldıkı, toplumda içilmesi en doğal şeylerden biri gibi karşılanıyor.. ikram ediliyor.. içme yaşı çok düşük , küçücük çocukların elinde görmek şahsen beni inanılmaz üzüyor.. umarım içkinin zararlarıda sürekli gündemde tutulacak hale gelmez.... şuan baktığınızda sağlıkçıların bile en çok sigara üzerinde durduğunu göreceksiniz.. saygılar

Image
Temiz toplum
22.08.2012 / 11:01

Yahu bunda bir garabet yok mu? Sigaranın alkolden daha çok gündemde tutularak eleştirildiği, sigara içenin artık neredeyse vebalı sayıldığı; ama alkolün sigaraya oranla beşte bir eleştirilmediği, alkol kullananların hala devlet protokolünde, alayı vala ile karşılandığı, en lüks yerlerde alkol tüketiminin kanıksandığı ve devlet bütçesinden buna yönelik harcamalara göz kırpıldığı bu müslüman coğrafyasında tam bir çelişki ve ucube hali yaşanmıyor mu? Sigara kötü ve zararlı; amenna. Ama her şeyin bir dozu ve hududu var!

Yorum Yaz