Sigaranın Duman altı Mağdurları

KÖŞE YAZISI

Herkesin malumudur ki, iki türlü sigara içicisi vardır; birincisi aktif içiciler, ikincisi de  pasif içiciler yani duman altı dediğimiz kesim. Yapılan araştırmalar sonucunda; sigara içmediği halde kanser olan her üç kişiden biri pasif içicidir. Yani sigara içmediği halde sigara tiryakileri arasında oturarak sesini çıkarmayan yâda işi ciddiye almayarak zararı kabullenen kesimlerdir. Pasif içicilerin aktif içicilerden daha fazla zarar gördüğü yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Çünkü sigara yandıkça etrafına kimyasal madde yaymaktadır. Bu nedenle herkesimin, ama özellikle de gebe kadınların çevreye yayılan sigara dumanından uzak durmaları gerekmektedir.

Bugün herkesin malumudur ki, Sigara dumanının zararları saymakla bitmez ve sadece sigara içenler için değil içmeyenler için de çok zararlıdır. Sigara, nargile, puro ya da pipo içen bir kişinin yanında duran kişi hem yanan tütününün hem de sigara içen kişinin dışarı verdiği dumanı solur ve oldukça büyük bir zarar görür.

Her yıl binlerce pasif içici, sigara dumanın verdiği zararlardan dolayı hastalanarak, hayatını kaybetmektedir.

Pasif içiciler, sigara içen kişilerin yanında durarak binlerce çeşit kimyasal gazdan zarar görmektedirler.

Risk Altındaki Bebekler ve Çocuklar

Ne yazık ki, çocuklar için risk çok daha ciddidir. Çocukların kendilerini savunacak güçleri de yoktur. Hatta zaman zaman babaların çocuklarına sigara aldırılması, çocuklara sigara ikram ettirilmesi daha da tuhaf ve riskli bir davranıştır. Maalesef özellikle bölgemizde çocukların önünde sigara içilerek kötü örnek olunmaktadır. Sanki büyük bir marifet imiş gibi çocukların gözü önünde sigara ya da sigaranın diğer ürünleri olan nargile, puro, pipo, enfiye çekilmektedir.

Çocukların büyük bir bölümü bu şekilde büyüklerin yaptıklarına özenerek sigaraya başlarlar. Halbu ki, büyüklere “çocuğunuzun sigara tiryakisi olmasını ister misiniz?” Sorusunu yönettiğiniz zaman eminim büyük bir bölümü, “hayır kesinlikle istemem” cevabını verecektir. Bu cevabın anlamı şudur: ben bir kere bu maddenin bağımlısı oldum, kendimi kurtaramıyorum, bari çocuğum kurtulsun” diye düşünmektedirler. Ama yine de işi fazla ciddiye almazlar. Canlarından çok sevdikleri çocukları sigara bağımlısı olunca da bu defa bir şey diyemiyorlar, artık iş işten geçmiştir.

Sevgili okur, pasif içici olmak bir talihsizliktir, duman altı olmaktır. Kendini bu durumdan kurtar. Hz. Peygamberin de belirttiği gibi, “bir yerde bir kötülük işlendiği zaman onu elin ile düzelt, bunu yapamıyorsan sözlerinle düzelt, bunu da yapamıyorsan en azından bu işi kerih gör, nefret et, orada durma”

Biz de pasif içiciler olarak az ya da çok bir tepki vermemiz gerekir. Sakın kimse yanlış anlamasın, amacımız insanlarla kavga etmek değildir. Her tarafımızı sarmış olan bir kötülüğü en iyi şekilde savmamız gerekir.

Aziz kardeşim, “sigara içerken çevreni, cebini ve sağlığını düşün” diyor, başka bir yazıda buluşma temennisiyle sağlıklı ve dumansız bir hayat diliyorum.

 Hoşça kalın esen kalın.