Sigara Uyuşturucu ve Alkole de Yataklık Yapar
Çünkü; her yıl sigaradan ölenlerin sayısı, trafik kazalarında ölenlerin sayısını 15-20’ye katlamaktadır. Trafik kazalarında yılda yaklaşık en fazla 5 Bin kişi hayatını kaybederken, sigaradan ise en az 100 Bin kişi hayatını kaybediyor
Bizler Yeşilay Cemiyeti ve Yeşilay dostları olarak her türlü madde ve davranış bağımlılıkları ile mücadele etmeyi şiar edindik ve bu yolda ilerlemeye devam ediyoruz. Bunlardan en çok sigara üzerinde durmamızın birçok nedeni vardır.
Çünkü; Sigara bulunması kolay, içimi yaygın ve diğer maddelere göre daha ucuzdur.
Çünkü; sigara bağımlılık yapıcı nikotini içinde barındırmakta ve uyuşturucu kullanımına da koruyuculuk yapıyor.
Çünkü; sigara içmediği halde kanser olan her üç kişiden biri duman altı dediğimiz pasif içicilerdir.
Çünkü, Dünya’da her yıl 6 milyon, (Bunun 600.000 kadarı ise kendisi hiç içmediği halde tütün dumanı soluduğu için ölüyor)Türkiye’de ise en az 100 Bin kişi sigaradan ve sigara kaynaklı hastalıklardan ölüyor.
Çünkü; sigara nefes, saç ve elbisede kötü koku yapar. Parmak ve dişleri sarartır. Çevreye zarar verir. Spora engel teşkil eder. Akciğer, Kalp ve bütün vücut organlarını tahrip eder ve en önemlisi kansere yol açıyor.
Çünkü; devlet ve vatandaşın sigaraya ve sigaradan kaynaklanan hastalıklar için ödediği bedel birçok bakanlık bütçesinden fazladır.
Çünkü; her 3 Bin sigara kağıdı için 1 ağaç kesiliyor. Her yıl ülkemizde bu yüzden 2 milyon ağaç yok ediliyor.
Çünkü; günde 1 paket sigara içilen bir evde çocukların her 1’i 5 adet sigara içmiş kadar etkilenirler.
Çünkü; sigara kalp atışlarını hızlandırır, tansiyonu yükseltir, kanı pıhtılaştırır ve damar tıkanmasına sebep oluyor.
Çünkü; sigara izmaritleri çevre kirliliğine neden oluyor.
Çünkü; sigara içen bir asgari ücretli yaklaşık gelirinin yüzde 30’unu harcamaktadır. Bu da yıllık ortalama 1000 dolara tekabül etmektedir.
Çünkü; her yıl sigaradan ölenlerin sayısı, trafik kazalarında ölenlerin sayısını 15-20’ye katlamaktadır. Trafik kazalarında yılda yaklaşık en fazla 5 Bin kişi hayatını kaybederken, sigaradan ise en az 100 Bin kişi hayatını kaybediyor.
Çünkü; tütünün ekildiği alanlarda tütün yerine meyve, sebze gibi ürünler yetiştirilirse 20 milyon insan açlıktan kurtulur. Bu miktar iki Somali nüfusuna tekabül eder.
Çünkü; dünyada ve ülkemizde meydana gelen yangınların yüzde 70’i sigaradan kaynaklanmaktadır.
…
Not: 1-Yukarıdaki veriler benim tahminlerim değil, araştırma sonuçlarıdır.
2- Sigara üzerinde fazla durmamız, diğer bağımlılık yapan madde ve davranışlar “daha iyidir” anlamına gelmiyor. Her bağımlılığın yerine göre kişiye, çevreye ve topluma verdiği zarar farklıdır. Gelecek yazılarımızda diğer bağımlılıkları da ele alacağız...
Sevgili Mardinli kardeşim,” sigarayı içsen de içmesen de kimseye ikram etme” diyerek bu haftaki yazımı noktalıyorum.