Sağlık Anksiyetesi
Sağlık anksiyetesi bireylerin bir hastalığının olduğu ya da hastalığa yakalanacakları inançlarına dair sürekli korku ya da kaygılarını içermekle birlikte sağlık anksiyetesi, aşırı derecede ve mantık dışı bir şekilde, ciddi bir sağlık sorununa sahip olunduğuna dair duyulan endişedir. Halk arasında “hastalık hastası” olarak nitelendirilen insanlar, sağlık anksiyetesi yüksek insanlardır. Kişi sürekli olarak hastalık belirtileri gösterdiğine inanır ve bu konuda endişelenir. Bazı durumlarda ise kişi, gösterdiği sıradan fiziksel belirtileri ciddi hastalık belirtileri olarak yorumlar ve doktorlar aksini söylese de ikna olamaz. Eğer Sağlık anksiyetesi yaşıyorsanız bedeninizdeki her küçük belirtiyi ciddi bir tıbbi hastalık semptomu olarak algılamaya eğilimlisinizdir. Başınıza kötü bir hastalık geldiğine yönelik aşırı korku yaşayabilirsiniz ve bu konuyla ilgili kalıplaşmış düşünceleriniz olabilir.
Sağlıkla ilgili hafif düzeyde kaygı duymak olağan ve hayatımız için işlevsel olabilir çünkü erken tanı ile birlikte ciddi tıbbi hastalıkların öngörülmesi ve kısa sürede tedavisi için büyük yardımcıdır. Fakat aşırı derecede kaygı, sağlık anksiyetesine dönüşebilir ve normal bir duygu olmaktan çıkabilir. Kişilerin günlük hayatındaki konforunu olumsuz etkiler ve işlevselliklerinde düşüşe sebep olur. Bununla birlikte sağlıkla ilgili yoğun kaygı içeren düşünceler vücudumuzun da fiziksel olarak tepki vermesine sebep olabilir. Strese bağlı olarak kalbimiz hızlanabilir, tansiyonumuzda düzensizlikler olabilir ve bunlar gibi fiziksel sorunlar yaşayabiliriz. Hissettiğimiz bu fiziksel belirtiler de bizi sağlığımızla alakalı daha fazla kaygılanmamıza ve aslında sahip olmadığımız bir hastalıktan şüphelenmemize sebep olabilir.
Sağlık anksiyetesinin bazı belirtileri vardır bunlar:
- Kişiyi çok fazla meşgul eden hastalığa yakalanmış olmakla ilgili yoğun düşünceler
- Vücudun basit his veya semptomlarının bir hastalığın belirtisi olduğunu düşünmek
- Doktor ve sağlıkla ilgili testlerden kaçınma davranışı veya aşırı doktor kontrolüne gitme ihtiyacı
- Vücudu herhangi bir hastalık gözlemlemek için sürekli kontrol etmek
- Sürekli sağlık hakkında konuşma davranışı
- İnternette sağlıkla ilgili sürekli araştırma yapmak
Hastalık anksiyetesine neden olabilecek birçok etken bulunmaktadır fakat tek bir nedenle açıklanamamaktadır ancak diğer anksiyete bozukluklarında olduğu gibi sağlık anksiyetesinde de bilişsel davranışçı terapi yönteminin oldukça etkili olduğu bilinmektedir.