diorex
ARTUKBEY

Psikolojik Sağlamlığımızı Nasıl Geliştirebiliriz?

Psikolojik sağlamlık, çok zor koşullara karşın kişinin bu olumsuz koşulların üstesinden başarıyla gelebilme ve uyum sağlayabilme yeteneği anlamına gelmektedir.

Psikolojik Sağlamlığımızı Nasıl Geliştirebiliriz?

 Hayatımız boyunca pek çok olumsuz ya da bizi zorlayan olaylarla karşı karşıya geliriz. Kimimiz için yaşanılan olumsuzlukları, zorlukları atlatmak ya da baş etmek daha kolaydır ama kimimiz için çok zordur. Yaşanılan zorluklar karşısında bizlerin davranışlarını, baş etmelerini farklı kılan ruhsal özelliğimiz ‘psikolojik sağlamlıktır’. Psikolojik sağlamlık, çok zor koşullara karşın kişinin bu olumsuz koşulların üstesinden başarıyla gelebilme ve uyum sağlayabilme yeteneği anlamına gelmektedir. Psikolojik sağlamlığı vücudumuzun bağışıklık sistemine benzetebiliriz. Hepimizde var ama bazılarımızın ki daha güçlü olduğundan hastalıkları çabuk atlatıyorlar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirebileceğimiz gibi psikolojik sağlamlığımızı da artırabiliriz. Psikolojik sağlamlığımızı geliştirmemizde bize yardımcı olan bazı unsurlar vardır örneğin; yardım istemek psikolojik sağlamlık oluşturabilmek için önemlidir. Bazen insanların bizi zayıf veya yetersiz göreceğini düşünerek yardım istemekten çekiniriz. Aslında yardım isteyebilmek güçlülük ve zihinsel sağlığın belirtisidir veya kendini, duygularını olduğu gibi kabullenmek psikolojik sağlamlığı arttırırken kendini beğenmemek, sürekli olmadığı biri gibi görünmeye çalışmak. yaşantıları ve duyguları bastırmak, psikolojik sağlamlığın azalmasına neden olmaktadır.

Psikolojik sağlamlığınızı geliştirmeyi sağlayacak bazı yöntemler vardır, bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Manevi olarak iyi hissettirecek rutinler ya da aktiviteler belirleyin
  • Mükemmeliyetçi olmayı bırakın
  • Üstesinden geldiğiniz, geliştiğiniz olayları ve becerilerinizi gözden geçirip gelişiminizin farkına varın
  • Bedeninizle, ruhunuzla, sağlığınızla ilgilenin
  • Hayatınıza anlam katacak, size iyi hissettirecek, ilham verecek amaçlar bulun 
  • Zorlu durumlar, stresli olaylar yaşayabilirsiniz ve bunu engelleyemezsiniz kabul edin
  • Yaşanılan sorunları yok saymak ve olumsuz duyguları bastırmaya çalışmak yerine onları kabullenin ve çözüm bulmaya, olumlu baş etme yöntemlerini uygulamaya çalışın.
  • Duygularınıza ve kendinize şefkat gösterin
  • Değişime açık olun hayatınız değişebilir direnmeyin
  • En önemlisi hayatınızda sizi zorlayan durumların farkına varıp psikolojik yardım alın

     Kişinin hayatına hangi pencereden baktığı çok kıymetlidir bu yüzden psikolojik sağlamlılığın gelişmesi, kişinin baktığı pencerenin aydınlanmasına ve yaşamın daha güçlü bir şekilde devam etmesine katkı sağlar.

 

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz