dedas
Turkcella

Ölü (M) Akinaları

Yaz mevsiminin başlangıcı ile beraber o kadar sık duymaya, görmeye başladık ki bu kazaları yazmayı ve dikkat çekmeyi en önemli görev olarak bildik.

Ölü (M) Akinaları

Gün geçmesin ki trafikte bir motosiklet kazası yaşanmasın ya da en azından kaza riski olmasın. Bu kazalar öyle bir raddeye ulaştı ki hepimizin canını acıtmaya başladı. Özellikle son dönemde gençlerimizde bir tutku haline gelen motosiklet kullanmak maalesef aşırı dikkatsizlik, tedbirsizlik ve ailelerimizin bu konuda gençlerimize gerekli uyarıları yap(a)maması ile beraber birçok ölümlü kazayı da beraberinde getirmektedir.

Park sorunları, daha ekonomik olması, istenilen kısa mesafeli yerlere daha erken ulaşma, trafik yoğunluğu vb nedenler elbette bu araçların kullanımını teşvik etmektedir. Kullanılması veya bir tutku haline gelmesi beraberinde bir sürü problemi de getirmektedir.

Açıklanan verilere göre Türkiye’de trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı 2019'den beri sürekli artış göstermektedir. 2019'da 3 milyon 331 bin 326 olan trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı; 2020'de 3 milyon 512 bin 576'ya, 2021'de 3 milyon 744 bin 370'e, 2022'de 4 milyon 141 bin 914'e yükseldi. 2023'te ise yıllık bazda 937 bin 482 adet artarak 5 milyon 79 bin 396'ya çıkmıştır.

Bu artışların beraberinde getirdiği sorunların olması da gayet tabiidir. Ancak hiçbir önlem alınmadan kullanılması özellikle sürücülerin motosiklet kaskı, motosiklet montu, motosiklet pantolonu, motosiklet botu, motosiklet eldivenleri gibi eşyaları kullanmaması ve aşırı hız her gün canımızı biraz daha yakmaktadır. Bu konuda kesinlikle gerekli önlemler alınmalı ve bu ekipmanlar olmadan motosiklet kullanımına izin vermemekle beraber caydırıcı önlemler alınmalıdır.

 

Yollarımızda motosiklet kullanımına yönelik belli bir sistem bulunmuyor. Bulduğu boşluktan geçerek hem kendilerini hem de diğer sürücüleri riske atmaktadırlar. Hatta motosiklet sürücülerinin büyük bir kısmı yolun en sağındaki emniyet şeridinden gitmeyi ya da aniden diğer araçların sağ tarafından geçmeyi denemeleri birçok sürücü ile beraber kendilerini de riske atmaktadırlar.

Trafikteki motosiklet sayısının artması, yolların kullanımında gerekli tedbirlerin alınması konusu mutlaka gündeme getirilmelidir. Belki motosikletler için diğer araçlardan bağımsız bir şeridin yapılması, ya da bazı yollarda motosikletin birinci ya da ikinci şerit arasını kullanması veya en sağ şeridi kullanımının zorunlu olması gibi kurallar getirilebilir. Bu tür tedbirler alınmazsa trafikte tehlikenin boyutu ciddi şekilde artacak gibi gözüküyor. Bu durum hem canımızı daha çok yakacak, hem gençlerimizi ömürlerinin en güzel baharında hayattan koparıp alacaktır. Yapılan bir diğer araştırmaya göre ülkemizde her gün 60’a yakın motosiklet kazası meydana gelmektedir. Ve maalesef bu kazaların yüzde 30’u ölümle sonuçlanmaktadır.

 

Sevgili Gençler!

Kurallara uyarak motosiklet ve diğer araçları kullanmanız hem sizi hayata bağlayacak, hem biz ailelerinizi asla üzmeyecektir. Sizlerin bu ülkenin geleceği olduğunuzu sakın unutmayın.

 

Sevgili Veliler!

Özellikle motosiklet kullanımında sevgili gençlerimizi uyarmayı ihmal etmeyiniz. Sizlerden bu konuda motosiklet almayı isteyen özellikle yaşı henüz dolmamış çocuklarımıza hiçbir şekilde isteklerini yerine getirmeyiniz.

 

Ve son olarak değerli işletme sahipleri!

Lütfen yanınızda çalıştırdığınız motosiklet kuryelerine gerekli eğitimleri veriniz. Trafik akışında nasıl davranmaları gerektiğini, gerekli ekipmanları giymeden yola çıkmalarına izin vermeyiniz. Yine kullandığı motosikletin gerekli bakımlarını zamanında yapmasını ve kontrol etmesini isteyiniz. Bu kurallara riayet etmeyenleri lütfen çalıştırmayınız.

Unutmayınız ki hiçbir şey insanın canından daha kıymetli değildir.

 

Kazasız güzel hayatlar diliyorum.

 

 

 

Yorumlar

Image
a.vahap Midyat
19.07.2024 / 14:31

Aynen katılıyorum

Yorum Yaz