diorex
ARTUKBEY

Öğrencilere YKS uyarısı

Öğrencilere YKS uyarısı

Merhaba sevgili öğrenciler sınava hazırlık süreci nasıl önem arz ediyorsa sınavdan önce yapılacaklar ve sınav anındaki kontrolünüzde aynı şekilde önem arz eder. Doğru görünen davranışları yapıp yanlışları yapmamanız sınava daha iyi odaklanıp daha yüksek performans göstermenizi sağlayacaktır. Bu nedenle sınav öncesi yapmamız gereken önemli bir kaç hususa değindikten sonra sınav anı yönetimine değineceğim.


Sınavdan bir kaç gün öncesinden başlayalım; tempolarınızı kontrollü şekilde hafifletip, uyku saatlerinizi düzene sokun, düzenli beslenip hafif tempoda uygun hava koşullarında yürüyüşler yapın. Sınavdan bir gün önce ise sınava dinç bir zihinle girebilmeniz için ders çalışmayı bırakıp, sadece sizi yormayacak kısa süreli göz ucu tekrarları yapabilirsiniz. Lakin bazı öğrenci arkadaşlarımızın kaygısı çok fazla olduğundan son günlere gelindiğinde:
-hiç bir şey bilmiyorum gibi hissediyorum...
-ya sınavda yapamazsam...
-son gün çalıştıklarım daha çok aklımda kalır son gün daha çok ders çalışayım...
......
......
gibi sözleri duyuyoruz. Bu sözlerin sadece kaygıdan dolayı olduğunu öğrencilerimize hatırlatmak isterim. Yazımın başında söylediğim gibi son günlerde tempo kademeli bir şekilde düşürülüp sınavdan bir gün önce çalışma bırakılmalı. Yorgun bir beyin ve mental sağlığın sınavdan önce öğreneceğiniz bilgilerden çok dinlenmeye ve sakinleşmeye ihtiyacı vardır.

Şimdi gelelim sınav sabahına; bir çoğunuzda bu söz bile heyecan yaratırken bazılarılarında o anı yaşamak bile heyecan yaratmamaktadır. Tabii ki iki durumda sıkıntı arz ediyor. Birinde sınav heyecanı yüksek iken diğerinde hiç yok. Aslında olması gereken optimum derecede bir sınav heyecanı. Burada birinci durumu yaşayanlar için en çok tavsiye ettiğim yöntem nefes kontrolüdür. Nasıl oluyor bu nefes kontrolü derseniz kısaca özetleyeyim. Sınav öncesi burundan derin nefesler alıp ağızdan nefes verme egzersizleri bir çoğunuzu rahatlatacaktır. Eğer çok fazla heyecan var ise avuç içlerinizle gözlerinizi kapattıktan sonra kısa bir süreliğine nefes egzersizi yaparsanız büyük ihtimalle heyecanınızı düşürür.

Şimdi heyecanımızı yendik ise sınav sabahına dönebiliriz. Sabah kahvaltısında kızartma tarzı ağır ve yağlı yiyecekler veya poğaça gibi sindirimi zor yiyecekler tüketilmemelidir. Yapılacak olan kahvaltı sizi çok fazla susatmayacak şekilde orta düzey bir beslenme olmalıdır. Aşırı yemek yemek vücudu yorgun hale getirip odaklanmanızı azaltacaktır ya da hiç bir şey yemeden sınava girerseniz açlığın verdiği bir bıkkınlık ve yorgunluk üzerinizde olacaktır. Kahvaltımızı hallettik şimdi sınav giriş belgesi ve kimliğimizi alıp yola çıkalım. Sınav günleri trafik genelde yoğun olduğundan sınav başlama süresinden en az bir saat öncesinden sınava gireceğiniz okulda bulunmanız geç kalma ihtimalinin verdiği telaş ve heyacanı yaşamadan sınava girmenizi sağlar. Şimdi sınavımıza girdik. Eğer herhangi bir heyecan yaşıyorsak nefes kontrollerini tekrarlayalım, lavabo ihtiyacı varsa sınıflara girmeden lavaboya gidelim. Sınavın başlamasıyla her denemede yaptığınız soru çözüm sıralamasını uygulayın yani denemelerde türkçeden başlıyorsanız gerçek sınavda da türkçeden başlayın. Sıralama düzeninizi bozmayın, bildiğiniz soruları hızlı bir şekillde bitirdikten sonra turlama tekniğiyle diğer sorulara zaman ayırın ve unutmayın ki sınavın zor olmasının veya kolay olmasının size etkisi olacağı gibi aynı etki rakiplerinizde de olacaktır. Sınav süresince motivasyonunuzu dinç tutup moral bozmadan devam etmeye çalışın ve unutmayın ki iyi odaklanmanız demek normalde çözemeyeceğiniz soruların bile sınav anında üstesinden gelmeniz demektir. İyi bir odaklanma ile bir çok öğrenci gibi yapabileceğiniz en iyi neti sınav esnasında yapacağınızı unutmayın.

Şimdi tyt sınavımız bitti. Eve geçip yanlış ve doğruların kontrollerini kesinlikle yapmıyoruz! Unutmayın ki bir sonraki gün puan ağırlığı daha yüksek olan ayt sınavına gireceksiniz. Her şeyin gönlünüzce olmasını diler tüm öğrencilerimize başarılar dilerim.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz