diorex
ARTUKBEY

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif kompulsif bozuklukta hastalar sıklıkla takıntılı düşünce ve davranışları çevredekiler tarafından fark edildiğinde, öğrenildiğinde nasıl karşılanacakları, ile ilgili endişe yaşarlar.

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif Kompulsif Bozukluk’ta, obsesyon kavramını kişinin günlük yaşamında rahatsız edici düzeyde olsa da düşünmekten kendini alıkoyamadığı yineleyici düşünceler, dürtüler veya hayaller olarak tanımlayabiliriz. Kompulsiyon kavramı ise, kişinin yineleyici düşünceleri durdurmak amacıyla gerçekleştirdiği davranışlardır. Obsesif Kompulsif Bozukluk, çok sık rastladığımız bir bozukluk türüdür ve çeşitli türlere sahiptir, bunlardan bazıları bulaşma, temizlik, kuşku, kontrol, simetri ve düzen, sayma ve tekrar, dini, cinsel, vb. obsesyonlardır.

Obsesif kompulsif bozukluğun net bir nedeni yoktur fakat; genetik nedenler, beyin işlevlerinde bozulma ve serotonin, çocukluk çağı travmaları, kişilik özellikleri, gibi nedenlerin etkililiği bilinmektedir.

Obsesif kompulsif bozukluk kişiye oldukça rahatsızlık veren bir sorundur. Bu durum kişinin işlevselliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu takıntıların ürettiği davranış örüntüleri, kişinin hayatında önemli ölçüde kayıplara yol açmaktadır. Örneğin, sürekli bir şeyi kontrol etmekten dolayı dışarıya çıkamama, sürekli ellerini yıkamaktan dolayı bir şey yapamama, bir şeyleri belli bir sayıda tekrarlamazsa kötü şeyler olacağını düşünme vb.

Obsesif kompulsif bozuklukta hastalar sıklıkla takıntılı düşünce ve davranışları çevredekiler tarafından fark edildiğinde, öğrenildiğinde nasıl karşılanacakları, ile ilgili endişe yaşarlar. Çoğu hasta ayıplanacağı, dalga geçileceği, küçük düşürülebileceği düşüncesi ile hissettiklerini paylaşmaktan ya da açığa vurmaktan kaçınır. Hastalar, damgalanma kaygısı ile tedaviye hastalığın başlamasından çok uzun süre sonra gelebilmektedir.  Aile üyeleri ve arkadaşları hastanın zaman zaman çevreye de huzursuzluk verecek düzeye varan takıntılı davranışlarının hastalar tarafından engellenemeyen, karşı koyamadıkları düşüncelerden kaynaklandığını bilmelidir, tedaviye uyum sağlanması konusunda yardımcı olmalıdırlar.

Obsesif kompulsif bozukluğun tedavisinde ilaç kullanımı ve psikoterapilerin etkililiği bilimsel verilerle kanıtlanmış ve erken tedavi girişiminin iyileşme üzerindeki olumlu etkisi bilinmektedir.

 

Yorum Yaz