Mescid-i Aksa’yı (Beytülmakdis) Bilirsen - Sahip Çıkarsın-

Mescid-i Aksa’yı (Beytülmakdis) Bilirsen
- Sahip Çıkarsın-
İslam dinine göre bir yer mescid olarak ilan edilmiş ise, kıyamete kadar o yer mescid olarak sayılır.Farklı bir şekilde veya bir amaçla kullanılmış olması onun mescid olmadığı anlamına gelmez.Bu tarife en uygun yer de Mescid-Aksa (Beytülmakdis)dır.
Mescid-i Aksa’nın (Beytülmakdis) alanı, sadece Aksa Camii veya Sahra Kubbesi’nin bulunduğu yer değil, 144.000 M2 den oluşan 35 futbol sahası büyüklüğünden oluşan bir alandır.Bu alanın içersinde Aksa Camii, Kubbetül Sahra (Sahra Kubbesi), Kubbetül Uşşak (Aşıklar Kubbesi), Kubbetül Miraç (Miraç Kubbesi),Kubbetül Sebil (Sebil Kubbesi), Halil,Yusuf makamlarının yanında 200 den fazla kubbe,eser ve makam binaları bulunmaktadır.
Mescid-i Aksa’nın en uzun duvarı olan, Batı duvarının uzunluğu 488 metredir.Bu duvarın içinde önemli bir yer olan “Burak Duvarı” bulunmaktadır.Oluşturulan algı ile,bugün dahi bilinçsizce bizlerin de kullandığı ve insanlığa benimsettikleri “Ağlama Duvarı” söyleminin gerçek ismi işte bu bahsettiğim“Burak Duvarı”dır. İslam dinine ve Peygamberimizin tariflerine göre “Ağlama Duvarı” diye bir yer yoktur.Fakat bazıları “Ağlama Duvarı” söylemini bize aşılattılar.Oluşturdukları algı ile,onlar söyleyip bize tekrarlattırdılar. Kesinlikle buraya “Burak Duvarı “denilmelidir.Çoğumuz bilmekteyiz ki, Peygamberimiz HZ.Muhammed (s.a.v) Burak ile Mirac’a çıkmıştır.Hz.Süleyman da Burak kullanmıştır.Peygamber Efendimiz (s.a.v), Mescid-i Haram’dan alınıp, Mescid-Aksa’nın Batı Duvarında bulunan malum noktaya indiği için, bu noktaya Burak Duvarı denilmiştir.
Ziyaret etmiş olan bilir, ziyaret edecek olanlar özellikle görmeleri gereken bir yer daha vardır.İlk Kıble noktası.Burası da Mescid-i Aksa (Beytülmakdis) içinde, Kubbetül Sahra (Sahra Kubbesi)nin altında olan kaya’dır.Peygamberimiz, Miraç’tan 10 yıl öncesinden ve Medine’ye hicretinden 18 ay sonrası da bu kaya’yı kıble olarak kullanmıştır.Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v) den önce de diğer Peygamberler burayı Mescid-i Kıble (kaya) yı Kıble olarak kullandıkları söylenir.Bu kayanın üstünü öreten “Kubbetül Sahra (Sahra Kubbesi) Abdulmelik zamanında tamamı altın ile kaplıyken,bugün içerisinde sadece 30 kg altın bulunmaktadır.
Kapasite bakımından birinci sırada ve en büyük mescid olan Mescid-i Aksa, 1980’den sonra üçüncü sıraya inmiştir.İçerisinde namaz kılabilecek kişi sayısı bakımından, Mescid-Haram 1,5 milyon, Mescid- Nebevi 780 bin, Mescid-Aksa ise 500 bindir.
Haçlı Seferleri’nde, Mescid-i Aksa (Beytülmakdis)nın içerisinde (144.000 m2lik alanda) 70 bin Müslüman öldürülerek şehit edilmiştir.Hatta atların dizlerine kadar kan aktığı söylenmektedir. Hz.Süleyman bir duasında “Kim buraya namaz kılmak için gelirse, anasından doğduğu gibi tertemiz buradan çıkması için” Allah’tan niyazda bulunmuştur.Hatta bazı Hadislerde Mescid-Haramdaki gibi, Mescid-i Aksa’nın içerisinde (144.000 m2) kılınan bir namazın 1’e 500, 1’e 1000 olduğu belirtilmektedir.Aslında daha yazılacak,anlatılacak o kadar özelliği vardır ki Mescid-Aksa’nın sayfalar yetmez.Bu yazdıklarımın ışığında Mescid- Aksa’yı severmisiniz ? Sahip çıkarmısınız? Ziyaret etmek istermisiniz? Diye sorsam şüphesiz herkes evet cevabı verecektir.İşte bundan dolayıdır ki, Mescid-Aksa kutsaldır.Sahip çıkılması, ziyaret edilmesi ve hiçbir zaman boş bırakılmaması gerekir.
Değer dostlar….
Peygamberimiz Hz.Muhammmed (s.a.v) den sonra, önce Hulefa-i Raşidin,akabinde Saltanat dönemleri yaşanmıştır.Onlardan sonra herhangi bir Halife gelmeyeceği için şimdilerde yaşanan Cebri Hüküm dönemi-yönetimi yaşanmaktadır.Fakat bilenler bilir Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur.”Sonunda Müslümanlar bir araya gelecek ve Hulefa-i Raşidin dönemi gibi bir dönemden geçerek bir çatı altında toplanacaklardır.”Bu toplanma yerinin de Mescid-i Aksa (Beytülmakdis) olacağı rivayet edilir.Eeee.O zaman ne duruyorsunuz????
Bütün Müslümanların bir araya geldiği, dünyaya huzur ve barışın hakim olduğu anı görmek ümidiyle..Sağlıcakla kalın..