Mardin'in İyilikler Dayanışması

KÖŞE YAZISI

1920’li yıllardan sonra şekillenen devlet kurumlarında baskın yaklaşım ve anlayış dinin yaşamda ve kamusal alanda görünürlüğü en aza indirerek bloke etmekti.

Bu anlayışla devletin işleyişi yapılandırıldı.

Sevan Nişanyan’ın  kitabına isim olarak ‘Yanlış Cumhuriyet’ seçmesi boşuna değil yani.

Yetmedi; bir de kendilerine payanda olacak dernekler, cemiyetler ve kulüpler oluşturdular. Bunların adını yazmamı beklemeyin; hemen bir çırpıda akla gelenleri hatırlayın.

Adeta milleti terbiye etmek ve millet ile değerleri arasına mesafe oluşturmanın yanında, iktidarın belli kesimlerin tekelinde kalması için çalışıyorlardı.

Adları Sivil Toplum Kuruluşu idi ama; işlevleri Sivil Devlet Kuruluşunu andırıyordu.

Askerin düdüğüne göre pozisyon almaları, egemen güçlerin iktidarlarına su taşımaları, ideolojik körlük içinde halka gözünü kapatmaları, bir avuç azgın azınlığın gölgesine sığınmaları, ihtiyaç duyulduğunda gerginlik üretme rolleri, sosyal dokuyu tahrip ve milletin değerlerine yabancılaştırma çabaları gibi toplum mühendisliğine soyunmaktan ibaretti görevleri.

Ama suyu yokuşa akıtmak gibi bir şeydi bu; tutmayacaktı, tutmadı.

* *          *

Mardinde iyilik, erdem ve yardımlaşma ekseninde oluşan bir çok Sivil Toplum Kuruluşu vardır. Vakıf, Dernek, Oda, Cemiyet, Sendika vb.

Kurulduğu zeminde millete hizmet ve iyilik etme yarışında bulunma iddiasında bulunan bu Sivil Toplum Kuruluşları bugüne kadar bir çok hizmete imza attılar.

Dayanışma, paylaşma, infak, işbirliği, merhamet, hukuk ve ahlak çerçevesinde kalmaya özen gösteriyorlar bunlar.

Fakir öğrencilere burs vermek, aş ve barınma ihtiyaçlarını temin etmek, kültür ve irfan çalışmalarında bulunmak, işadamlarını organize ederek hayra yöneltmek ve dayanışmayı sağlamak, yurt açmak, çalışanların hukukunu korumak ve geliştirmek, gençleri zararlı alışkanlıklardan kurtarmak gibi.

Mehmet Akif İnan, kurucusu ve genel başkanı olduğu  Memur Sen için ‘Sendikamız, Türkiye’yi yeniden inşa edecek bir erdemliler hareketidir’ demişti.

Sosyolog Ramazan Yelken’in ‘Militarist devletlerin sahibi ordu, demokratik ülkelerin sahibi ise Sivil Toplumdur’ tesbitine paralel olarak milletimizin sorunlarına eğilmek, çözümler üretmek ve pratikler gerçekleştirmek için Sivil Toplum Kuruluşları kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.

Bir gönüllüler hareketidir STK.

Bir fedekarlık, bir iyilik, bir fazilet zeminidir aynı zamanda.

28 Şubat cenderesinde halkımızın inanç, ahlak, ekmek ve adalete kastedenlere karşı ortak bir direniş ve işbirliği imkanı oluşturmak için Türkiyenin en büyük ve en önemli STK’ları bir hareket başlattılar. TGTV (Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı) çatısı altında birleşen bu yapı tüm iller için bir emsal oluşturdu.

İlimizin en önemli Sivil Toplum Kuruluşları da (sayıları kırkın üstündedir) bir araya gelerek bir Platform oluşturdular.

Her birisi pırıl pırıl ve nitelikli insanların hizmet verdiği bu STK’ların işbirliği, güçbirliği ve dayanışmaları neticesinde önemli bir sinerjinin oluşacağı muhakkaktır.

Daha çok hizmet, daha sağlam bir duruş, daha güçlü bir tepki ve daha iyi dayanışma ruhunun gelişmesine katkısı muhakkaktır.

Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’ ilimiz, ülkemiz, bölgemiz ve dünyamızdaki her olay ve gelişmeye dair mensuplarının ve milletimizin duyarlılığını yansıtacaktır.

Her hayırlı gelişme ve kararın yanında, şerli ve yanlış olanın karşısında duracaktır.

Müşterek İyi’nin büyümesi için ‘Ortak akıl’la aldıkları kararların takipçisi olacaklardır.

Bölgemizin aşırı politize olmuş ikliminde birilerine angaje olmadan ‘adil ve iyi’ kalarak marufun yanında, münkerin karşısında kalmaya gayret edecektir.

* *          *

Bilinçli fertlerin oluşturduğu örgütlü toplumlarda kandırılmak, aldatılmak ve yanıltılmak azalır.

Örgütlü toplumlara sahip ülkelerde diktatörlük ve işgal zorlaşır.

Bir erdem, iyilik, paylaşma, dayanışma ve işbirliği imkanı olan ‘Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’nun ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Mardin STK Platformunun bugüne kadar yaptıkları çok anlamlı ve değerlidir. Bundan sonrası için yapacaklarını da izlemek ve katkıda bulunmak faydalı olacaktır.