diorex
ARTUKBEY

Mardin'de sevincin adı: Tıp Fakültesi

5662 sayılı Kanun ile 17 Mayıs 2007 tarihinde kurulan 17 Üniversiteden biri de Mardinimizin üniversitesi olan Mardin Artuklu Üniversitesiydi.

Mardin'de sevincin adı: Tıp Fakültesi

​Kuruluşunda bir çok yönetici, siyasetçi, iş insanları, STK’lar, yerel basınımız ve bir çok hayırseverin rolü ve katkıları büyük olmuştu.

Aradan geçen 14 yıl içerisinde gerek fiziki yapılarıyla ve gerekse akademik kadrosuyla gelişmeye devam etmekte olan üniversitemizin bünyesinde hissedilen ihtiyaçlardan bir yenisi olan ve tüm Mardin’in şiddetle istemekte olduğu tıp fakültesinin kuruluşu, Cumhurbaşkanlığının 3940 sayılı kararı ile onaylandı. Tüm Mardin'i sevince boğan bu karar, 01 Mayıs 2021 tarihli Resmi gazetede yayınlandı.

Tüm hemşerilerimizin yanı sıra bugüne kadar Mardin’de görev yapan tüm kamu görevlilerini, Mardin'in dışında yaşayan Mardinli hemşehrilerimizi de sevindiren bu kararın ortaya çıkması için her türlü fedekarlıklarla yapılan çalışmaları unutmamak gerekir. Aslında bir sosyal bilimci olan değerli Rektörümüz İbrahim Özcoşar’ın sosyal bilimler alanlarında üniversitemize ciddi katkılar sağlayan çalışmaların yanı sıra fen bilimleri alanlarına da sosyal bilimlere olduğu kadar yakın olup bu anlamdaki çabalarıyla yapmış olduğu çalışmalar, göz ardı edilmeyecek kadar büyük olmuştur. Ve aynı büyüklükle teşekkür edilmesi gereken ilk kişi de kendisidir. Teşekkürler İbrahim Hoca…  

Bu kararın alınmasına katkı sağlayacak önemli konulardan biri de ülke genelinde bir gündem oluşturmaktı. Sosyal medya araçlarını çok etkin bir şekilde kullanarak ülke genelinde gündem oluşturmayı başaran yerel basınımızın çabaları görmezden gelinmeyecek kadar önemli ve etkili olmuştur. Bu işin öncülüğünü yapan gazetemiz Mardin Life başta olmak üzere tüm yerel basınımız da bir teşekkürü hakketmiştir.

Siyasilerimizin, STK’larımızın, mülki idareler başta olmak üzere tüm yöneticilerimizin, birçok iş adamlarımızın katkıları da çok büyük olmuştur ki bu anlamda onlar da büyük bir teşekkürü hakketmiştir.

Katkısı olup da sayamadıklarım da mutlaka ki vardır. Onlarla beraber ve kısacası katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.     

Şimdilik de teşekkür faslını bir tarafa bırakacak olursak kararın yayımlanmış olması elbette Mardin’e ve biz Mardinlilere önemli bazı sorumlulukları da getirdiğini düşünüyorum. Tıp Fakültesinin kuruluş kararına ulaşmak çok zorlu bir süreçten sonra oldu ancak asıl zorluklar bundan sonra başlıyor.

Ve bu düşünceyle diyorum ki;

EYLEM PLANI HAZIRLANMALI!...

​MAÜ’nün stratejik planı doğrultusunda, Tıp Fakültesinin hayatiyet kazanması amacıyla hemen bugünden başlayarak bir “Eylem Planı” oluşturulmalıdır. Eylem planında aylık, 6 aylık ve 1 yıllık hedefler ortaya konulmalı ve görev tanımları belirlenmelidir.

​Bu amaçla, Rektörlük tarafından Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Mahmut Demirtaş'ın öncülüğünde, milletvekilleri, yerel yönetimler, tıp bilim insanları, iş insanları, hayırseverler, sivil toplum kuruluşları ve basın temsilcileri bir araya getirilmeli, 14 yıl önce üniversitenin kuruluşu sırasında oluşturulan sinerji bu aşamada da yakalanmalıdır.

​DESTEK İÇİN KAMPANYA DÜZENLENMELİ

Bir yandan finansman temini, yer tahsisi, zemin etüdü, proje, yapı denetim izinleri ve inşaat, diğer yandan doğru akademik kadronun oluşturulması, misafir öğretim üyelerinin davet edilmesi, öncelikli yapılacak bölümler ve öğrenci alımı gibi işler uzun bir süreç gerektirmektedir. 

​İşin finansman boyutu çok önemlidir. MAÜ’nün kendi bütçe imkanları ile bütün bunların yapılmasını beklemek zaman kaybı olur.

Düzenlenecek bir kampanya ile Tıp Fakültesinin binaları, derslikler, laboratuarlar, klinik ve poliklinik binaları vb. ihtiyaçlar ile ilgili uzun vadeli ve kalıcı bir planlama yapılmalıdır. Tefrişat ve tıbbi cihazlar ile ilgili donanımsal ihtiyaçlar bir adım sonra karşımıza çıkacaktır.

​AKADEMİK KADRO VE ÖĞRENCİ ALIMI

​Akademik kadro süratle oluşturulmaya başlanmalı, 2021-22 Akademik yılı itibarıyla öğrenci alımı yapılmalıdır. Az sayıda da olsa alınacak öğrenciler, YÖK ve MAÜ tarafından belirlenecek bir Tıp Fakültesinde misafir öğrenci olarak eğitime başlamalıdır. Tıpkı mimarlık bölümü öğrencilerinin bir süre Diyarbakır'da öğrenimlerini sürdürdükleri gibi!

​Ne bu acele diye soranlarınız da olabilir. Sebebi şu, yıllarca Mardin’in sağlık imkanlarının geliştirilmesi için hep konuştuk, bir yerlere talepte bulunduk.

Bugün işte o gün. Artık Tıp Fakültemiz var.

Hep hastanemiz, tıp fakültemiz eksik dediğimiz, eksikliğinden dolayı henüz Diyarbakır’a, Batman’a varmadan yollarda kaybettiklerimizi düşündüğümüzde, ne kadar acele etmemiz gerektiğinin farkına varırız.

Mardin ve Mardinlilerin hak ettiği, donanımlı ve kaliteli hizmet üreten bir Tıp Fakültesi için bugünden tezi yok, daha fazla çalışmaya başlıyoruz.

Editör: Kadir Üründü

Yorumlar

Image
Ismarlama yazı
04.05.2021 / 17:39

Sadece şans faktörünün yarattığı bir zamanlama. Bu kadar zamandır, hiç bir şey yaptığı yok.

Yorum Yaz