Mardin’de Sürdürülebilir Turizm Gelişimi

KÖŞE YAZISI

Mardin’de  Sürdürülebilir Turizm Gelişimi

 

            28.11.2013 günü Mardin Hilton otelinde Mardin’in geleceği hususunda önemli bir toplantı gerçekleşti.

 

            Konumuz Mardin’de Sürdürülebilir Turizm Gelişimi… hakikatten konu önemli, önemli diyorum çünkü son 10 yıldır Mardin’in vizyonu Turizm üzerine kurulmaya çalışılmakta ve bu hususta önemli yatırımlar yapılmaktadır.

 

            İlk konuşmayı Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Sayın Michael A.Jay yaptı. Jay; Turizm ile ilgili Mardin’de yürüttükleri projelerden bahsetti, Avrupa Proje Delegasyonuna Mardin’e verdiği destekten dolayı teşekkür etti, tanıtımda yurt içinde Mardin’in iyi bir yere geldiğini, şimdi de tanıtım sırasının yurt dışına geldiğini bunun için çalışmaların devam ettiğini izah etti.

 

            Mardin Valisi Sayın Dr. Ahmet Cengiz, tarihi önemine vurgu yaptıktan sonra, Mardin için yapılanlar ile yapılması gerekenler hakkında uzun bir açıklamalarda bulundu. Birkaç not söylemek gerekirse, “tarihi dönüşüm projesiyle Mardin’in özüne dönmesi çalışmalarımız devam ediyor, Mardin tarihi dokusunu muhafaza eden ender ilimizdir,  Avrupa Birliğinden temin edilen 9.2 milyon Evro yardım ile Birinci Caddenin yeniden düzenlemesi ve 640 dükkanın dış cephe iyileştirmesi, önümüzdeki dönemde yapılmak üzere kale güçlendirme ve halka açılması çalışmaları  için 10,5 milyon TL. ödenek tahsis edildiğini, Kasımiye Medresesinin bilim müzesi  yapılması çalışmalar” …… ve daha bir çok hususta açıklamalarda bulundu.

 

            Sayın Valimizin bu açıklamaları gerçekten takdire şayan ve bu çalışmalarından dolayı da kendilerine teşekkür ediyoruz.

 

            Gerçekten son zamanlarda Mardin için güzel şeyler oluyor, ancak bazı özeleştiriyi de yapmadan geçmeyeceğim,

 

             a) Bu hafta Türkiye İstatistik Kurumu Siirt Bölge Müdürlüğü işsizlik rakamlarını açıkladı ve Mardin maalesef işsizlik sıralamasında Türkiye’de Batmandan sonra ikinci sırada, yani işsizlik sıralamasında

1.sıra Batman

2.sıra Mardin (işsizlik oranı; 20.9, Oysa Türkiye’de bu oran ortalama % 9 civarındadır)

3.sıra Siirt

4.sıra Şırnak…… ve devam ediyor.

 

            b) Projenin Turizm Geliştirme Kilit Uzmanı Gökhan Menteş bey ise, son bir yılda konaklayan yerli turist sayısı 150 bin ve yabancı turist sayısı 15 bin civarında olduğunu söyledi.

 

            Bu iki husus yapılan yatırımlar ve tahsis edilen ödeneklerle kıyasladığımız zaman bir uyumsuzluk olduğu ortaya çıkmaktadır. O zaman da akla Mardin’de söz sahibi kurum ve kuruluşların iyi çalışmadığı veya bazı konularda halkı iyi aydınlatmadığı ortaya çıkmaktadır.

 

            Hiç detaya girmeye gerek yok, kimseyi de fazla eleştirmeye de gerek yok,

 

            Gelin hep beraber, tüm kamu kurum ve kuruluşları, Dernekler, Vakıflar, Meslek odaları ve tüm halk olarak el birliğiyle, yorulmadan, usanmada Mardin’in gelişimi için çalışalım, herkes kendi gücü nisbetinde, küçüğü-büyüğü demeden, hatta bir ilk okul öğrencisi dahil, eğer yere bir çöp bile atmayacak ve o bilinçle yetiştirebilecek isek o zaman Mardin’i sevmiş olur, ve Mardin’in kalkınmasına bir katkımız olacak demektir.

 

           Bazı dostlarımız güzel bir slogan yapmışlar. “Mardin’de yaşamak bir ayrıcalıktır”  O zaman bu ayrıcalığın kıymetini iyi bilelim ve mutlaka bunu hayata geçirelim. Yoksa sadece lafla bir ayrıcalık olmaz.