dedas
diorex

Küresel ısınma da mı, teknoloji ürünü?

Küresel ısınma da mı, teknoloji ürünü?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Amerika, Çin ve Rus bilim adamlarının geliştirdiği HAARP projesi yeniden gündeme geldi. Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı anlamına gelen HAARP projesiyle ilgili söylentiler sosyal medyada yayıldı. Peki, HAARP nedir? 

HAARP’a yönelik söylentiler şimdiye dek yer bilimleriyle alakasız birçok önemli isim tarafından defalarca dile getirildi.

Yani ne bu "kötücül deprem makinası” iddiaları, ne de dile getirilme şekilleri yeni bir durum değil. Toplumda ses getiren her önemli depremin ardından HAARP'a yönelik teoriler yeniden yayılıyor.

Kahramanmaraş'taki depremi ardından gündem olan HAARP teknolojisi hakkında bilgileri sizler için topladım. Geçen yazıda depremlerin teknolojik ürünü olabilir mi sorusuna cevap aramıştım. Bu yazıda ise küresel ısınmanın da teknoloji ürünü olup olamayacağını sizler için derledim.

Yıllar önce Jeofizikçilerden Prof. Gordon J.F. MacDonald, HAARP ile yapılabilecekleri şöyle sıralamıştır:

Kutuplar eritilebilir veya yerinden oynatılabilir.

Ozon tabakası ile oynanabilir.

Deprem yaratılabilir.

Okyanusların dalgaları kontrol edilebilir.

Dünyanın enerji alanlarıyla oynayarak, insan beyni kontrol altına alınabilir.

Radyasyon yaymayan termonükleer patlama bile yapılabilir.

Bu ifadelere; dünya tersine döndürülebilir, dönüş hızı artırılabilir, yavaşlatılabilir, Ay’a mesafesi uzatılabilir, kısaltılabilir, kutuplar yer değiştirilebilir, günün süresi artırılabilir, azaltılabilir gibi fantastik fikirler de ilave edilirse hiç fena olmaz!

Tek bir düğmeye basarak, yerel fırtınalar yaratabilseydiniz, potansiyel savaş alanlarına giden yolları düşman orduların veya malzeme tedarikini durduracak şekilde çamur içinde bırakabilseydiniz?

Düşman füzelerinin yönünü değiştirebilseydiniz, füzeleri, elektronik araçlarla atıldıktan kısa bir müddet sonra patlatabilseydiniz, düşman askerini aptallaştırıp ne yapacağını bilmez hale getirseydiniz, ya da derin bir uykuya daldırıp uyutsaydınız, tek kurşun atmadan zafer kazanırdınız.

ABD Savunma Bakanlığı, Vietnam Savaşlarından bu yana böyle teknolojileri hayal ediyordu.

O savaş sırasında, düşmanın ana malzeme tedarik yolları üzerine bulutlar ekmeye yağmur yağdırmaya çalışmışlardı.

Ağaçların yapraklarını dökmüşlerdi, vakum bombaları atmışlardı, sivil kayıpları artırmak için havanın oksijenini yok eden kimyasal bombalar atmışlardı.

Savaşçı bir ülkenin tarım alanlarını rüzgârla talan edecek kıta genişliğinde kasırgalar yaratabilseydiniz?
İstediğiniz zaman kıtlık başlatır hasmın savaşma imkân kabiliyetini yok ederdiniz.

Bunlar HAARP benzeri araçların orijinal planının parçalarıdır.

Atmosferin üst tabakasını, iyonosfer ve magnotosferi değiştirmek, dünyadaki hayatı değiştirmek veya hatta sona erdirmek anlamına gelmez mi?
HAARP bir yönüyle de hava akımlarını kontrol ederek bütün bir kıta üzerinde hava durumunu belirgin şekilde değiştirmek, yönünü değiştirmek gücüne sahip olmak demektir.

23 Mart 1983'te, Başkan Ronald Reagan, “Bilim adamlarını insanlık ve dünya barışı için çalışmaya, bize karşı kullanılacak nükleer silahları etkisiz kılacak araçlar geliştirmeye çağırıyorum” dedi.

1990’lı yıllarda Reagan’ın bu çağrısı yerine getirildi: Alaska'da kurulu HAARP İstasyonu, 1993 yılında faaliyete geçmiş olup şu an aktif olan IRI (İyonosferik Araştırma Aracı) 2007 yılında tamamlanmıştır. Ağustos 2015'te tesis ve tüm donanımları Alaska Fairbanks Üniversitesine devredilmiştir.

HAARP'ın amacı iyonosferi analiz ederek radyo iletişim, izleme ve navigasyon için teknolojik iyileştirme potansiyelini araştırmaktır.

HAARP programı Alaska Gaskona bölgesinde Amerikan Hava Kuvvetlerine ait bir arazi üzerinde yer alan ve büyük, yarı-arktik bir tesis olan HAARP Araştırma İstasyonunu işletmektedir.

Bu istasyondaki en önemli ve en meşhur cihaz IRI'dır. Bu cihaz yüksek frekans bandında çalışan yüksek güçlü bir radyo vericisidir.

IRI ile iyonosferin limitli (sınırlı) bir bölgesi uyarılabilir.

VHF (yüksek frekans) UHF (ultra yüksek frekans) ve UHS (ultra yüksek hız) radarı, fluxgate manyetometresi (manyetik çizgilerin yönünü ve yoğunluğunu ölçen bir araç), digisonde (bir iyonosferik ses cihazı), indüksiyon manyetometresi gibi diğer aletler IRI tarafından uyarılan bölgedeki fiziksel süreçlerin incelenmesi için kullanılır.

Merkezde yüksek frekansta radyo sinyali yayınlayabilen toplam 180 adet anten bulunmaktadır.

IRI ile iyonosferi anten gibi kullanarak düşük frekanslı elektromanyetik dalgalar yaratılabilir ve zayıf kuzey ışıkları (aurora) benzeri parlamalar ve ışımalar elde etmek mümkündür.

Bu HAARP tesisi uzayda dolaşan 1000 civarındaki Amerikan sonda ve uydularıyla birlikte çalıştıklarından devasa bir kapasite yaratmaktadır.

Yetkililere göre bu tesislerin amacı füzeleri havada imha etmek, toprağın altını incelemek, denizaltılarla haberleşmeyi kolaylaştırmak ve büyük bir alandaki tüm haberleşmeyi kesmek gibi çok çeşitli gayeleri vardır.

Bu cihazların tetiklenmiş deprem yaratıp yaratmayacağına ilişkin delil elde etmek için HAARP teknolojisinin nasıl çalıştığını araştırmaya devam edeceğiz.

Editör: Aydın

Yorum Yaz