KUR'AN VE BİZ
Kur'an'a Yaklaşımımız
Bismillah
Elhamdulillah
Esselamu aleykum verehmetullah.
"Ey insanlar! Muhakkak ki size Rabbinizden bir nasihat, gönüllerde olana bir şifa ve O'na inanan herkes için bir hidayet ve bir Rahmet (olan Kur'ân) gelmiştir." (Yunus 10/109)
"Kur'an-ı Kerim okuyup amel etmemiz için indirildi, biz onu okumayı amel edindik" (İbn Kayyim El-Cevziyye)
Yüce Allah'ın "oku" emrini biz seslendirme olarak anladık ve ha bire okuduk, okuyoruz, okuyoruz, okuyoruz ve seslendiriyoruz.
Sevap kazanmak, hatim indirmek, güzel okumak, ezberlemek, sınıfı geçmek ve atanmak için okuduk, okuduk, okuduk ama kendimiz için okumadık.
Hastamıza okuduk, ölümüze okuduk, vücudumuza okuduk, malımıza okuduk ama kendimize okumadık, anlamak ve amel etmek için okumadık.
Zengin olmak, sınav kazanmak, şifa bulmak, kısmet bulmak, hırsızı def etmek için okuduk, okuduk bir tek anlamak için okumadık.
Her kitabı okuduk bir tek Kur'an okumadık. Popüler bir yazarın yeni çıkardığı kitabı merak ettiğimiz kadar Allah'ın kitabını merak etmedik. Sevdiğimiz birinden gelen bir mesajı merak ettiğimiz kadar Allah'tan gelen mesajı merak etmedik.
Çocuklarımıza dünyalıkları için yüzlerce kitap ve materyal aldık ve maalesef bunların arasında hayat kitabımız Kur'an'ı koymayı akledemedik.
Çocuk ve gençlerimize, eğitimleri boyunca üst üste konulsa boylarını aşacak kadar kitap okuttuk ama hayat yolculuklarında yollarını aydınlatacak ilahi bir mesajla buluşturamadık.
"Abdestsiz dokunulmaz (abdestle okumak en güzeli), buraya konulmaz, şuraya konulmaz, öne konulmaz arkaya konulmaz, aşağıya konulmaz" diye diye Kur'an'ın etrafına bariyerler ördük ve bir nevi Kur'an'ı bir mayınlı alana koyduk.
Bir de "Kuran çarpar" dedik ve sonunda "aman aman ne olur ne olmaz Kur'an'ı elimize alarak günaha girmeyelim" dedirterek, Kur'an'ı gözümüzün görmediği, elimizin ulaşmadığı yerlere yolcu ederek hayatımızdan çıkar(mayı başar)dık.
Kur'an'a saygı adına o kadar ileri gittik ki nerdeyse "Kur'an okumak günahtır" deme noktasına getirdik.
Kur'an'ın mana ve mefhumundan uzak kaldık, gönlümüz çorak oldu, aklımızın pusulası şaştı, ruhumuzu hafakanlar bastı, stres, bunalım korku endişe ve depresyonlara kendimizi kaybettik hayatımız altüst oldu, neslimiz, ailemiz, sokağımız, okulumuz, eğitimimiz ilim ve irfanımız yetim kaldı huzurumuzu ve izzetimizi yitirdik.
Oysaki hayat kitabımız Kur'an, baş ucumuzda olmalıydı, oturduğumuz, uzandığımız yerde masamızda, sehpamızda, seyahat çantamızda her an elimizin altında olmalıydı. Gözümüzü onunla kapatmalı onunla açmalıydık.
Gelin, hayatın hakikatinden uzakta olduğumuz bu gurbetten "sıla-i hakikatimize" Kur'an'a dönüş yapalım, Kur'an ile aramızdaki engelleri ortadan kaldıralım ki gölümüze, ruhumuza, amelimize, çevremize kan gelsin, can gelsin, hayat gelsin, dünya ve ahiretimiz mamur olsun.
Gelin "İkra bismi Rabbike" Rabbinin adıyla Oku (anla ve yaşa)" emri ilahisine gerçek manada "lebbeyk, buyur Allah'ım" diyerek her gün veya her gece, işe ve güne başlamadan, yâda yatmadan sadece beş dakika evet evet sadece beş dakika hatta olmadı bir dakika, olmadı bir tek ayet (anlayarak) Kur'an okuyalım. Ama muhakkak okuyalım.
Efendim beş dakika, bir dakika Kur'an okunur mu? Bu Kur'an'a saygısızlık değil mi? demeyelim, hiç okumuyoruz ki. Günde bir ayet okumak bile hiç okumamaktan daha iyi değil mi? hele elimizi Kur'an'a bir uzatalım, elimize alalım, Kur'an zaten kendini bize okutur.
Gelin, Kuran'la barışalım, tanışalım, kaynaşalım O'nu hayatımıza katalım. Gönlümüze, kalbimize, aklımıza, idrakimize nakşedelim. Kur'an okuyalım Kur'an konuşalım Kur'an müzakere edelim.
Gelin Kur'an'sız bir günümüz geçmesin. Ola ki o gün Kur'an okumadık, tam yatağa girdik "eyvah bugün kuran okumadım" diyerek, fırlayıp ya telefonumuzdan yada yanımızdan ayırmadığımız Kur'an'dan ayetimizi okuyup öyle yatalım inşallah.
Okuyalım ki "Acıkınca helvadan yaptığımız putlarımızı yerdik'' diyen Hz Ömer'i bu cehaletten kurtarıp kıyamete dek "Adaletin timsali" haline getiren ilahi mesajın bizleri de nasıl dönüştürdüğünü görelim.
Sloganımız;
"Günde beş dakika, her gün ömür boyu Kur'an okuyalım" (Lütfen bu sloganı yayalım)
Not: Meal okurken tek meal ile yetinmeyerek çoklu meal ile karşılaştırmalı okuyalım ve tefsirlerden de yararlanalım.
Velhamdu lillahi Rabbilalemin
Editör: Mahmut Yiğit