Kumarla Mücadeleyi Asla İhmal Etmeyeceğiz!

KÖŞE YAZISI

Hele hele kumarı çağrıştıran “Milli Piyango”nun daha önceleri okul adları olarak okulların girişine çakılması daha da vahim bir tablo oluşturuyordu.

Sevgili okurlarım önceki yazılarımdan da hatırlayacaklar ki, bizler Yeşilay Cemiyeti mensupları olarak zararlı alışkanlıkların her türlüsüne karşıyız. Birini diğerine tercih ettirmeyiz. Çünkü biri diğeri tetiklemektedir. Yani Kumar alkolü, alkol sigaraya davetiye çıkarmaktadır.  Hani Türkçede bir söz var “al birini, vur ötekisine”.  1920’den beri cemiyetimiz sigara, alkol, kumar, uyuşturucu madde ve her türlü teknolojik bağımlılıklarla mücadele etmektedir. Biz de Yeşilay Mardin Cemiyeti olarak bu mücadelemizi Mardin sathında başlattık, devam ediyoruz.

Bu haftaki mevzuumuz; toplumsal hastalıklardan, kumar.

Bağımlıklarla mücadelede kumar asla unutulmaması gereken bir toplumsal hastalık olarak yaralar açmaya devam ediyor, nice ailelerin, nice yuvaların dağılmasına neden oluyor. Geçen birkaç ay  önce kumar borcu yüzünden intihar eden Mardinli insanımızı hatırlayalım.  Hatta bazı kumar tutkunları mübarek Ramazan ayında dahi kumar oynatmaktan vazgeçmediler. Şu anda bilmiyorum, ama eskiden 15-20 sene önce her ramazan geldiğinde kahvelerde ‘tombala’ çekilişleri sahura kadar devam ederdi. Sahur zamanı da gelince insanlar evlerine dağılırdı. Bu iş her yıl olağan bir şekilde tekrar ederdi. Kimsenin de umurunda değildi. Bir taraftan sahur, oruç, teravih namazları, öte yandan sahura kadar çekilişler…sizce de tuhaf  değil mi?

Kumar, kısaca; sonucu kuşkulu olan, para yada mal karşılığı oynanan her türlü şans oyunlarıdır.

Maalesef günümüzde bu ülkede 11 dalda oynanan şans oyunları resmen kumar sayılmamaktadır. Hatta bu oyunları oynatan kurumun başına dini çağrıştıran ‘Milli’ kelimesi eklenerek kumar meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Kesinlikle bilinmelidir ki, şans oyunlarına kumar denmeyişi, o oyunu meşrulaştırmaz. Bu durumda kumar; yasal ve yasal olmayan kumar, diye 2’ye ayrılmaktadır. Hâlbuki her iki halde de oynanan şey kumardır ve anayasaya aykırıdır. Anayasanın 58.Maddesine göre,  özellikle gençliği kumardan korumak devletin asli görevidir. Böyle olmasına rağmen her gün sayıları artan ve şans oyunları denen kumar türleri ile karşı karşıyayız. Devletin yılık binlerce liralık kumar kazancı inkâr edilemez.

Yaşları 50-60 civarında olan Mardinli hemşerilerim iyi bilirler, eskiden kumar denince akılımıza sigara dumanı altında, sağlıksız bir oda, yeşil örtülü masa ve kirli iskambil kâğıtları akla geliyordu. Kumar buralarda oynanıyordu ve yasal olmayan kumar buydu. Çünkü devlet bu kumar çeşitlerinden herhangi bir vergi alamıyordu.

 Şimdi ise sanal ortamda kumar oynanmaktadır.  Yapılan araştırmalara göre ülkemizde 1,5 milyon insan sanal ortamda, internet üzerinden kumar oynuyor. Devlet de bunların peşine düşmektedir.

Öte yandan şans oyunları başını almış gidiyor, isimlerini dahi karıştırmaya başladık. Milli Piyango, kazı kazan, spor toto, spor loto, at yarışları, iddia, sayısal loto… şans oyunlarından yani kumar çeşitlerinden sadece bir kaçı. Sadece Diyarbakır’da 200 adet bahis oynatan iş yerinin varlığı durumun vahametini net olarak ortaya koymaya yetmez mi? Bugün faaliyet gösteren onlarca sanal kumar siteleri de boş durmuyor.  Hatta bazı kumar sitelerine girdiğiniz zaman, kumarın nasıl oynanması gerektiğini anlatan bölümler ayırmışlardır. Bu işin eğitimini vermektedir.

Dikkat edilirse, devletin sigara konusunda gösterdiği hassasiyeti kumar konusunda göremiyoruz. Çünkü kumarı,  sigara ve uyuşturucu kadar tehlikeli görmüyor. Bazı filmlerde yada dizilerde sigara görüntülerinin üzeri buzlandığı halde kumar görüntüleri es geçiliyor.

Ülkemizde kumar oynamak yasak. Ancak devlet oynattığı zaman serbest oluyor.  Bayilerde büfelerde oynatılan şans oyunları, kumar merkezleri haline gelmiş. Çekilişler devlet televizyonlarında yapılmakta ve kumar daha da cazip hale getirilmektedir.  Hele hele kumarı çağrıştıran “Milli Piyango”nun daha önceleri okul adları olarak okulların girişine çakılması daha da vahim bir tablo oluşturuyordu.  Milli Eğitim Bakanlığı’nın sağ duyusu neticesinde Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından açılan davalar düşürülmüş ve 40 adet ‘Milli Piyango’ isimli okulun adları, Van depreminde  vefat eden öğretmenlerin adları ile değiştirilmiştir. Mardindeki Milli Piyango Lisesinin adı “Oktay Yaşar Lisesi” olarak değiştirilmiştir. Darısı da “Efes Pilsen Liseleri”nin başına.  

Gençlerin ve çocukların, kumardan uzak duracağı sağlıklı ve temiz bir toplum dileğiyle…