KORKMA-K

KÖŞE YAZISI

KORKMA-K

M. Burhan Hedbî

 

Korku denilince ilk akla gelen nedir?

Siz biraz düşünün diye tanımına girmeden önce birkaç türüne-çeşidine değinmek istiyorum.

Yılandan korkmak!

Akrepten korkmak!

Ateşten korkmak!

Selden korkmak!

Düşmekten korkmak!

Yüksekten korkmak!

Dostun küsmesinden korkmak!

Sevgilinin kırılmasından korkmak!

 

Şimdi, tanım olarak “Korku; belirli bir  ağrı veya tehdit olarak algılanan bir olay sonucunda, uyarıcı bir tepki olarak ortaya çıkan yaşamsal bir tepki veya hissedilen duygudur denilse de Korku görünüşte evrensel bir duygudur. Herkes bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde çeşitli korkulara kapılabilir.” Fakat herkesin korku neticesi-tepkisi ona has olduğu gibi korktuğu şey de ona özeldir…

Örneğin: Herkes yılandan korkar diye bir genelleme yapılamaz. Aksine onları besleyenler de var…

 

Şimdi, Allah korkusu ile yüksekten düşme korkusu, yılan korkusu veya sevgiliyi kır(ma)ma, dostu küstür(me)me korkusu aynı mı?

 

Tehlike ile karşılaşan bir kişi korkar ve bu korku sonucunda ondan kaçar fakat annesini kaybetme korkusu saran evlat, annesine sımsıkı sarılır…

Evet, aslında kaçma ve sarılma; nefret ve sevgi gibi çok zıt-farklı tepkileri oluşturur korku!

Sevgiliden uzak kalma veya ayrılma korkusu; sevgiyi…

 

Allah korkusu!

Allah'tan korkmak; Allah'ı hayatına dahil etmek, yani hayatında attığın adımlarda ve yapmayı hedeflediğin planlamalarda, Allah'ın emir ve yasaklarını gözeterek hareket etmek ve buna göre davranmak demektir.

 

      Allah'tan korkmamak ise; Allah'ı hayatından çıkarmak, yani hayatında attığın adımlarda, yapmayı hedeflediğin planlamalarda Allah'ın emir ve yasaklarını gözetmeyerek hatta yok sayarak davranmak ve hareket etmek demektir. Bu da; Allah'ın emir ve yasaklarına bağlı kalmayarak hayatına yön vermek anlamına gelmektedir.

 Elalem neder korkusuyla Allah korkusunu birbirine karıştırmamak dileğiyle...