Kızıltepe Fıratspora Sahip Çıkalım
Fıratsporun penaltılarla Mardinsporu elemesi ve 2015-2016 futbol sezonunda Bölgesel amatör Liginde Mardin’i temsil edecek olması Kızltepe’de büyük bir coşku yarattı. Bu zorlu maratonda takımını başarıyla yöneten Sabahattin Derin Hocayı ve büyük emek sahibi futbolcuları tebrik ediyorum.
Fıratsporun başarısını kutlamakla kalmamalıyız beyler. Bundan önceki sene de Kızıltepe Barışspor BAL liginde mücadele etme başarısını göstermiş ancak sahipsizlikten küme düşmekten kurtulamamıştı. İşadamlarıyla, bürokrasisiyle, basınıyla ve taraftarıyla bu sefer fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor. 300 bine varan nüfusuyla Kızıltepe Mezopotamya bölgesinin ulaşımının kesiştiği bir noktada kurulmuştur. Tarımın, ticaretin yoğunlaştığı bir bölge olması hasebiyle Kızıltepe düşünsel olarak gelişmelere hep açık olmuştur. Düşünsel potansiyelinin gücü edebiyatta, sanatta ve sporda kendini göstermesi rastlantı değildir. Bu çerçevede Kızıltepe tarih boyunca nice başarılara ev sahipliği yapmış bir yerleşim birimidir.
Ben 1980-81 yılında Kızıltepe’ye gelip ortaokula başladığım sene henüz ilçede amatör olarak takımlar kurulmuş değildi. Zira 12 Eylül Askeri darbesi daha yeni olmuştu ve bu darbenin beraberinde getirmiş olduğu korku başta gençlik olmak üzere bütün toplumu sarmıştı. Birkaç genç bir araya gelemiyor ve her hangi sportif ya da sanatsal oluşuma gidemiyordu. Sadece okul bahçelerinde öğrenciler futbol oynayabilir; spor salonlarında voleybol veya basketbol biraz da masa tenisi oynanıyordu. Yılda bir defa olmak üzere 19 Mayıs’ta atletizm yapılıyordu.
1982-83 yılında Kızıltepe Barışspor hatırladığım kadarıyla kırmızı-beyaz çubuklu formayla şu anda İlçe otogarının kurulmuş olduğu yerde Derik Barışsporla bir dostluk maçı yapmıştı. Rahmetli İbrahim Bozan önderliğinde Kızıltepe futbola merhaba demişti. Bu girişim, Kızıltepe gençliği nezdinde heyecan yaratmış ve gençler, futbolseverler giderek futbola ilgi göstermesine neden olmuştu. Daha sonra Şenyurtspor da kuruldu ve futbol yavaş yavaş filizlenmeye başladı. Ardından Nurettin Tarı’nın antrenörlüğünü yaptığı Kızıltepe Esnafspor kuruldu ve sonraki yıllarda diğer takımlar…
Bu yıllarda halk takımlara bir nebze de olsa ilgi gösteriyor, sahipleniyor; ancak en önemlisi futbolcular büyük bir amatör sporculuk ruhuyla kar, çamur demeden bu deplasman benim, bu deplasman senin maçlara gidiyor. Ta ki 1990’lı yıllara kadar…
Bu yıllarda bölge siyasi mücadelenin yoğunluk yaşadığı bir arenaya dönüyor. Siyasi olayların yoğunluğu ve bölgede baş gösteren şiddetten spor da büyük bir pay alıyor. Kızıltepespor Profesyonel Üçüncü ligden düşecek ve belini bugüne kadar kaldıramayacaktı. 1984’lerden 1990’lara kadar kaymakamlıklar tarafından düzenlenen köyler arası futbol turnuvaları da yapılamaz duruma gelecekti.
Hemen hemen 2000 yılından bu yana bölgede futbol tekrar canlanmaya başladı, desek abartı olmaz. Bu canlanma kuşkusuz Kızıltepe’de görülmektedir. Öncelikle Kızıltepe Stadyumu suni olarak çimlendirildi. Artık taraftarın karşısında yeşil zemin olacaktı. Bu da keyif verici tabi ki; ancak en büyük keyif futbolseverler için ortaya konulan başarının sahiplenilmesi, taçlandırılması…
Şimdi seçim öncesi dönem. Dilerim aday adayları, her partinin ama, Fıratsporlu gençlerimizin bu başarısını görür ve destek olur. Özellikle ekonomik anlamda gençlerimize sahip çıkmamız gerekmiyor mu? Barışa giden yolda bu gençlerin hiç mi payı yoktur?