KİLO VERMEK ZOR MU ? KOLAY MI ?
KİLO VERMEK ZOR MU ? KOLAY MI ?
Her ikisi de doğru, hem kolay hem zor. Zor; Eğer diyete bakış açımızı ve yaşam şeklimizi değiştirmez, kilo vermeyi kısa süreli bir kamp gibi görürseniz kendi güçlü amacınız için değil de başkalarının amacı ve hayali için kilo vermeye çalışırsanız doğal olarak kilo vermek zor gelebilir. Burada önemli olan, kısa mesafeli değil amacınızın olması ve motivasyonunuzu yukarıda tutabilmeniz hedefinize giderken önünüze bazı zorluklar ve engeller çıkacaktır. Bunları vazgeçme bahanesi yapmak yerine, onları aşmanıza yarayacak doğru bilgileri alıp uygulayarak ilerlemeye davam edin. Kolay; eğer diyeti iyi yaşam sağlıklı ve dengeli beslenme olarak görür doğru bilgilerin ışında yol alırsanız kolaydır. Eski alışkanlıklarınızı keyif aldığınız, sevdiğiniz ve yapabileceğiniz yeni alışkanlıklarla değiştirirseniz, zamanla yaşam tarzınız da değişir.
Her başarısız diyet uygulaması vücutta zayıflamaya karşı direnç oluşturur. Bir sonraki diyet girişiminin başarısını azaltır.
Bulunduğunuz yaşı sevin. 30 yaşından sonra metabolizmamız her yıl yavaşlar eğer zamana karşı kendinizi korumak istiyorsanız yaşam biçiminizi ve düşüne şeklinizi yeniden yapılandırın. Dengeli beslenmeyi ve iyi yaşamı hayatınızın bir parçası haline getirin.
Porsiyon ölçüleriniz küçültün. Kendinize yasaklar koymak yerine her şeyden küçük miktarda tüketmeyi deneyebilirsiniz.
Bazen yavaşlamak iyidir yiyecekleri yutmadan önce iyice çiğneyin. Yiyeceklerden aldığınız her ısırık sonrası çatalınızı elinizden bırakın. Televizyon seyrederken yemek yememelisiniz çünkü yediğiniz miktarın farkına asla varamazsınız.
Haftada 2 gün balık tüketmeye çalışın. Omega-3 kalp, beyin açısından önemlidir.
Kuru baklagilleri haftada 1-2 kez kesinlikle tüketin.
Fiziksel açlık ve duygusal açlığı ayırt etmeye çalışın, hiçbirimiz mükemmel değiliz her zaman aynı disiplinde olmayabiliriz. Hep pozitif düşünün.
Yumurta tüketmeye özen gösterin. (Kalsiyum ve protein almış olursunuz)
Meyve suyu miktarını kontrol edin. 1 bardak portakal suyunun 3-4 portakaldan elde edildiğini düşünürsek 2 dakikada 250 kalori almak yerine, portakalı tüketmek hem sizi daha uzun süre tok tutar, hem lif alırsınız hem de ara öğün metabolizmanızı hızlandırır.
Öğün atlamayın. Çünkü atlanan her öğün bir sonraki öğünü daha fazla almanıza sebep olur.
Bol bol su tüketin, Su içmekte zorlanıyorsanız, suyun içine limon sıkın, taze nane veya salatalık atın.
Çay ve kahvede şeker kullanıyorsanız bırakın. Bunun karşılığında yıl sonunda 5 kg zayıflamış olursunuz ( Günde 5 şeker 100 kalori, her gün sadece 100 kaloriden vazgeçerek yılda 36.500 kalori alımından kurtulursunuz)
Salataya ve yemeklere eklediğiniz yağ miktarını gözden geçirin.
Çeşitli beslenin hiçbir besin tek başına mucizevi bir özelliğe sahip değildir, hedefiniz ölçülü beslenmek olsun.
Zeytinyağını ve yağlı tohumları tercih edin.
Etiket okumaya başlayın. Doğru besin ararken mutlaka etiket okuyun besinlerin kalori, yağ ve tuz değerlerine son kullanma tarihlerini inceleyin.
Günlük beslenmenizde süt , kefir yoğurt veya ayrana yer verin. (kilo kontrolünde önemli roller oynar)
Sağlık muayenelerinizi ihmal etmeyin. Her yıl düzenli kontrollerinizi yaptırın.
Alkol tüketimini sınırlandırın. Aşırı alkol tüketimi kalsiyum emilimini azaltır her gün bir kadehten fazla alınan alkol B1,B6 vitaminlerini ve folik asidi olumsuz etkilemektedir.
Hareket etmek, hayatta kalmak için yemek ve su kadar değerli. Kemik ve eklemler, damarlar ve dolaşım, solunum sistemi, kas gücü için egzersiz çok etkili. ( Tüm dünyada şişmanlığın artma nedenlerine bakıldığında aslında alınan kalorinin çok fazla olması ve hareketli yaşamın çok azaldığı net bir şekilde ortaya çıkmıştır)
.
Editör: Beşir Şavur