Kibirli Olmanın Kazandırdığı Tavır Bozuklukları

Bir insanın Allah’a iman etmesi için ilk olarak aklının berrak olması gerekmektedir. Yani şuurunun açık ve temiz olması gerekmektedir. Bu özelliklerin önündeki en büyük engel ise kişinin kibirli olmasıdır. Kibir sahibi bir insan Rabbine teslim olmak istemez, O’nun hükümlerine baş kaldırıcı olur.
İnsan yaratılış olarak birçok acizlik ve eksikliklerle beraber yaratılmıştır. Her şeyini yapabilmesi için Rabbine ihtiyacı vardır. İnsanın bu yaratılışı ortadayken, her şeyi kendi gücüyle yaptığını düşünmesi büyük akılsızlıktır. İşte kibir duygusu insanın tüm acizliklerine rağmen Allah’ı unutmasına neden olur.
“Ey insanlar, siz Allah'a (karşı fakir olan) muhtaçlarsınız; Allah ise, Ğaniy (hiçbir şeye ihtiyacı olmayan)dır, Hamid (övülmeye layık)tır.” (Fatır Suresi, 15)
Kibir sahibi olan insanlar kendi akıllarını ve yetenekleri çok beğendikleri için, her zaman en doğrusunu kendilerinin yaptığına inanırlar. Ve kendi koydukları kurallara göre yaşarlar. Hayatlarında her şey belli bir program dahilinde işler. Eğer yaptıkları programlarında bir hataları olursa, bunun kendi tecrübesizliklerinden kaynaklandığını sanırlar. Bu anlamda kendilerini geliştirdiklerinde aynı hataları bir daha yapmayacaklarına inanırlar. Oysa bu durum bazı insanların Allah’ın yarattığı kaderden habersiz olmalarından kaynaklanmaktadır. Bu insanlar her şeyi kontrol edenin Allah olduğunu kabul etmek istemezler.
Ayrıca kibirli insanlar her şeyin “en’’ ini kendilerinin hak ettiklerini düşünürler. En güzel, en iyi, en kaliteli… Eğer tanıdıklarından biri bu “en’’ lerden birisine kendinden daha fazlasına sahipse hemen kibir duyguları kabarır ve haset ederler. Oysa bütün nimetler Allah’ındır ve dilediği kullarına dilediği kadar nasip eder. Allah’ın varlığına inanan bir insanın böyle bir durumda yapması gereken, tüm nimetlerin sahibinin Allah olduğunu düşünmek ve verdiklerinden dolayı şükredici olmaktır.
Yoksa onlar, Allah'ın Kendi fazlından insanlara verdiklerini mi kıskanıyorlar?... (Nisa Suresi, 54)
Öyleyse Beni anın, Ben de sizi anayım; ve Bana şükredin ve nankörlük etmeyin. (Bakara Suresi, 152)
Kibir sahibi insanlar, Rabbimiz’in bahşettiği en güzel nimetlerden olan sevgiyi de gerçek manada yaşayamazlar. İnsanın gerçek sevgiyi yaşayabilmesi için kendi zevklerinden ve rahatından ödün vermesi gerekmektedir. Kibirli insanlar ise her şeyin en fazlasını hak ettiklerini düşündüklerinden, sadece kendilerine sevgi gösterilmesini bekler, başkalarına sevgi göstermek istemezler.
Allah’a samimi bir şekilde iman etmiş kullar ise sevginin en derinini ve en güzelini yaşarlar. Allah’tan bir nimet olarak yaşadıkları bu sevgiyi ahirette ise hazzını en yüksek seviyede yaşayacaklardır.
“İman edenler ve salih amellerde bulunanlar ise, Rahman (olan Allah), onlar için bir sevgi kılacaktır.” (Meryem Suresi, 96)
Kibirli insanların bazı davranış bozuklukları şöyledir;
-Sahip oldukları yeteneklerini çok önemli görür ve aşırı gururlanırlar.
-Dünya hayatına endeksli yaşar, para, ün, kariyer, saygınlık sahibi olmayı yegane amaç edinirler.
-Asla başkasına saygı duymaz, ama kendilerine saygı gösterilmesini beklerler.
-Sürekli övülmeyi, gururlarının okşanmasını beklerler.
-Eleştirilmeye tahammül edemez, eleştirildiklerinde ise üstte çıkmaya çalışır ve aşırı sinirlenirler.
-Her türlü ilişkilerinde her zaman menfaatlerinden yana tavır alırlar.