KARANTİNA GÜNLERİ KORONA VİRÜS (Kovid-19) -1
5 yıl önce birkaç kavramla tanıştık: Covid-19, korona virüs ve pandemi... Esasen bu kavramlar vardı; ama kullanımda olmadığı için bizim gündemimizde yoktu. Karantina Günlüğü yazı serisi, yazarımız Abdurrahim Akdağ’ın karantina dönemlerinde tuttuğu günlüklerden oluşuyor.
27 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan şehrinde bir hastaneye ağır pnömoni tanısıyla üç hasta yatırılır. İlk vaka, Wuhan'daki hayvan pazarında balık satıcısı olan 49 yaşında bir kadındır. İkinci hasta, hayvan pazarından sıklıkla alışveriş yapan 61 yaşında bir erkektir.
Virüs hızla İtalya, İspanya, İran’a, iki ay içerisinde başta gelişmiş batı ülkeleri olmak üzere dünyanın her tarafına 120’nin üzerinde ülkeye yayılmıştır.
Dünya Sağlık örgütü Korona virüsü (Covid-19)pendemi (salgın) Hastalıkları olarak ilan etti.
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Mart 2020’de yaptığı açıklamada, Avrupa üzerinden gelen bir hastanın test sonuçlarının pozitif çıktığını, 13 Mart'ta da ikinci bir kişinin de testlerinin pozitif olduğunu açıkladı.
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 12 Mart'ta yapılan toplantıda alınan kararlar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıklandı.
- İlk ve orta okullar ile liselerin, 16 Mart itibarıyla iki hafta tatil edilmesine, öğrencilerin 23 Mart'tan itibaren bir hafta süreyle evden internet ve televizyon kanalları üzerinden eğitimlerine devam etmesine karar verildi.
- Üniversiteler, 16 Mart tarihinden itibaren 3 hafta süreyle tatil edildi.
- Spor müsabakalarının Nisan ayı sonuna kadar seyircisiz oynanması kararlaştırıldı.
- Kamu görevlilerinin yurt dışına çıkışı izne tabi oldu.
Cumhurbaşkanlığındaki toplantıdan sonra Bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşları da aldıkları tedbirleri açıklayarak uygulamaya koydu. Kurumlarca alınan bazı kararlar şunlar:
- Cumhurbaşkanlığınca genelge yayınlandı. Koronavirüs nedeniyle kamu görevlilerine yurt dışı yasağı getirildi.
- Üniversitelerdeki idari ve akademik personele tatil olmayacak. Koronavirüsün Türkiye'deki seyrine göre bu konu yeniden değerlendirilecek.
- Üniversitelerde 16 Mart'ta başlayacak tatil süresince online ve uzaktan eğitimle ders yapılmayacak.
- Üniversitelerdeki tatil süresince konferans, panel, sergi, toplantı, çalıştay, kongre gibi etkinlikler de düzenlenmeyecek.
- Milli Eğitim Bakanlığının ücretsiz olarak sunduğu uzaktan öğrenme sistemiyle dünyada ilk kez ulusal ölçekte özel olarak hazırlanan televizyon, internet ders programlarıyla model ülke olmaya hazır.
- Eğitim Bilişim Ağı kullanımında bütün operatörlerden ücretsiz 3 GB internet erişimi sağlanacak.
- Haftalık ders programları yapılandırılarak, EBA ile internet üzerinden, TRT ile televizyondan gerekli telafi eğitim desteği sunulacak.
- Öğrencilerin sınavları dahil hiçbir şekilde mağdur olmamaları için gereken her türlü senaryo hazırlandı.
- Bakanlığa bağlı tüm ana sınıf ve kreşlerin de koronavirüs önlemleri kapsamında tatil edildi.
- Öğretmenler ara tatilde okullarda bulunmayacak.
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının tedbirleri kapsamında tüm özel sağlık hizmeti sunucularında zorunlu olan Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi uygulaması geçici süreyle askıya alındı.
- Karargahlarda askerlerin çarşı izinleri geçici süreyle durduruldu.
- Adalet Bakanlığı ceza infaz kurumlarında koronavirüs testi pozitif çıkan tutuklu ve hükümlü bulunmadığını, son dönemde yurt dışına çıkmış yabancı, Türk vatandaşı ziyaretçilerin tutuklu ve hükümlüleri ziyaret etmesine izin verilmediğini açıkladı.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 81 il Valiliğine koronavirüs tedbirlerini içeren genelge gönderdi. Halkın toplu olarak bulunduğu alanlar, Bilim Kurulunca belirlenen şekilde, sık periyotlarla temizlenecek ve dezenfekte edilecek. İnsan sirkülasyonunun yoğun olduğu yerler ve binalar ile toplu taşıma araçlarına dezenfektanlar yerleştirilecek.
- Kültür ve Turizm Bakanlığınca, tüm sanatsal etkinlikler Nisan ayı sonuna kadar ertelendi.
Diyanet İşler Başkanlığınca Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir salgın olarak ilan edilen, henüz tedavisi bulunamayan koronavirüs nedeniyle Cuma namazıyla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur:
Cuma namazı; Kitap, Sünnet ve icmâ ile sabit olup, cemaatle kılınan ve şartlarını taşıyan her mükellefin yerine getirmesi gereken farz bir namazdır. Bununla birlikte can ve mala yönelik tehlikeler ve hastalık gibi çeşitli mazeretlerin, Cuma namazına gitmemeyi mubah hale getirdiği bilinmektedir. Bu kapsamda hasta olup Cuma namazına gittiği takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından endişe eden kimselerin Cuma namazı kılmakla yükümlü olmadığı kaynaklarımızda açıkça ifade edilmiştir. İslam’ın hayatın korunmasına yönelik aldığı önlem olarak bulaşıcı hastalık durumu da, aşağıda zikredilen şartlar çerçevesinde Cuma namazıyla ilgili bir mazeret olarak değerlendirilmiştir.
Bu çerçevede;
• Koronavirüs hastalığının görüldüğü ülkelerde yaşayan ve yüksek risk grubunda bulunan Müslümanlar mazeretli sayılacağından Cuma namazı yerine evlerinde öğle namazını kılabilirler.
• Koronavirüs hastalarının veya şüphe nedeniyle gözetim altında tutulanların, Cuma namazı veya başka bir gerekçeyle insanların toplu halde bulunduğu mekânlara gitmeleri caiz değildir.
• Kamu sağlığını korumakla yetkili otoritelerce karar alınması halinde, hastalığın yayılmaması için karantina kapsamında tutulan bölgedeki kişilere Cuma namazı farz değildir. Bu kişilerin, söz konusu çağrıyı veya sınırlamayı ihlal ederek cemaate katılması caiz değildir. Bu kişiler, Cuma namazı yerine evlerinde öğle namazını kılmalıdırlar. (Din İşleri Yüksek Kurulu 13.03.2020
Editör: Mehmet Nezir Güneş
Ziyaretçi FERİDUN AŞAR
22.03.2024 / 09:25SAYIN ESKİ DÖNEM VEKİLİMİZ .A.RAHİM AKDAĞ HER ZAMAN GERÇEKLERİ YAZAR .ALLAH İÇİN SİZİ SEVİYORUZ BİR ABİ KADAR YAKINSINIZ BİZE ÇOK SELAMLAR.ELLERİN ÖPERİM