Kamu Hizmetinde Mekanik Olanı Aşmak Vicdan hattı: sabim

KÖŞE YAZISI

İnsanı sair varlıklardan ayıran önemli meziyetlerden bahsedilir; akıl, irade, bilgi vs.

Aslında bir insan kendi yakın çevresini (eş, çocuk ve ane-baba…) aşarak ne kadar daha geniş halkadaki insanlara ilgi, duygu, sempati, yardım ve duyarlılık taşıyabiliyorsa o derece ‘insan’ olmanın kemaline erebilir.

En yaygın ve kabul edilen tanımıyla sağlık; toplumsal, bedensel ve psikolojik olarak tam iyi olma hali olarak kabul edilir.

Bedensel yaralanmaları ve organların işleyişindeki sıkıntıları gidermek için daha çok kimyevi ilaçlar, tıbbi alet ve edevat kullanılmakta, trilyonlarca paraya mal olan hastane binaları inşa edilmekte, tıbbi cihazlar ile donatılmaktadır.

Kemik bütünlüğünü bozan kırıkların onarılması, ağrı ve sancıların giderilmesi, cerrahi müdahale gerektiren kısmın narkozlanarak kesilmesi, düzeltilmesi ve dikilmesi..

 

Peki ya ruh sağlığı?

Sadece psikyatristlerin ve Akıl-Ruh Sağlığı Merkezlerinin inhısarına bırakılarak sağlanabilir mi?

Sağlam kafa sağlam vucutta bulunurmuş! Peki ya moral/duygu dünyası?

Psikolojik açıdan yangın yerine dönen bir insanın, biyolojik/mekanik vücudunun sağlam olmasıyla ‘sağlam kafa’ kalır mı?

Çaresizliğinden dizinin bağları çözülen, kahrından duvarları yumruklayıp muhakemesini kaybedenleri dinlediniz mi hiç?

Hıçkırıklara boğulan, gözyaşları yanağından süzülen, kararsızlığı ve iradesizliği nedeniyle şakakları zonklayanlar…

Bağırmak, sesini duyurup içini dökerek rahatlamak isteyenler …

Dertlerini paylaşacak, mağduriyetini ifade etmek için kendisini dinleyecek ve en önemlisi kendisini anlayacak birilerini arıyor insanımız.

Artık o sesi duyacak kulak, o nefesi hissedecek yürek, o teselliyi bulacak sıcak ele üç tuşluk bir telefon mesabesindedir insanımız.

 

Sosyal Devletin en görünür ve somut göstergeleri Sosyal Güvenlik, Sosyal Yardımlar ve Eğitimin yanında hiç şüphesiz Sağlık hizmetleridir.

Son on yılda Sağlık bütçesi, ürettiği nitelikli hizmetlerle paralel artmaktadır. Görünür sağlık hizmetleri yanında görünmeyen, vitrine çıkmayan çok değerli hizmetler verilmektedir.

2004 yılında hizmet vermeye başlayan ve bugün yaklaşık 200 kişinin istihdam edildiği SABİM (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi) bunların başında gelmektedir.

Sağlık hizmetleri, personelleri, tesisleri, işleyişi ve ilgili konularda günde yaklaşık beş bin şikayet ve talebi dinleyen SABİM yetkilileri sevecen, sıcak, samimi ve duyarlı diyaloglarıyla hem bir güven, hem de bir umut oluşturmaktadırlar.

Rahmet ve bereketin aheste aheste indiği ÜNZİLE, nezaket ve itimadıyla NAZLIHAN,  kadın/erkek tüm insanlara anne kucağı oluşturan HAVVA ve mekanı/ömrü mamur ederek yaşanılır kılan ÜMRAN’ların koordinasyonunda vatandaşlarımızın sağlıklı yaşam kalitesi artmaktadır. İsimleriyle müsemma olan bu vicdan abideleri işleriyle ne kadar da uyumlu durmaktadır.

Yedi gün, yirmi dört saat hizmet veren SABİM yetkilileri, sadece mesai saatlerini doldurmakla sınırlı olmayan ve gecenin en kuytu saatinde bile ‘insani sorumluluğumu nasıl ifa ederim’ kaygısıyla didinmektedirler.

İnsani, vicdani idari veya hukuki bir sıkıntı varsa, ilgili il veya kuruma yönlendirilmekle kalmayıp sonuç alınana kadar takibi yapılmaktadır. Arayan kişi  haksız ve anlamsız durumda olsa bile empati kurulup sonuna kadar kendileri dinlenerek deşarj olmaları, rahatlamaları sağlanmaktadır. Hem ilgi, hem bilgi, hem teselli, hem de pratik sonuçlar oluşturulmaktadır.

Böylece yüzbinlerce insanımız bu iletişim hattıyla yalnız olmadığını, devlet erkanına ulaşılabildiğini,  -varsa- bir yanlış veya ihmalin hesabının sorulduğunu görmenin hazzını yaşamaktadır.

Bakanlık da cesaret göstererek yaygın bir şekilde denetlenmenin, eleştirilmenin kanalını açık tutarak  -varsa- eksik, aksak, yanlış olanı tesbit edebilme ve bunları aşmak için kendilerini düzeltme/yenileme imkanına ulaşmış olmaktadır.

Demek ki 21. yüzyılda mekanikleşen devlet aygıtına ruh, bencilleşerek ve bireyselleşerek yalnızlaşan insana duyarlılık, yüreği kızgın bir saca dönüşen mağdurlara merhem olunabiliyor!

Temennim; mütevazi, samimi, sevecen ve nitelikli personellerle yürütülen bu tarz hizmetlerin diğer kamu ve özel sektörlerde de hayata geçmesi.

Anlayacağınız tam bir VİCDAN HATTI işlevini gören bir iletişim hattımız var.

İyi ki insanlık ölmedi dedirten hizmetlerden mahrum değiliz.