İyi Bayramlar

İyi Bayramlar
Sosyal dayanışmanın en güzel örneği Dini Bayramlardır. Kırgınlıkların, dargınların, son bulduğu ve hoşgörünün en güzel örnekleridir Dini Bayramlarımız. İşte bu duygu ve düşüncelerle Tüketicileri ilgilendiren, çoğunlukla hepimizin bildiği fakat çoğu kez göz ardı ettiğimiz bazı hususları acizane hatırlatmak istiyorum.
1-Bayramlarda hepimiz alış veriş yaparız. Bayramların vazgeçilmezi tatlılar, bayram şekeri, ayrıca çeşitli giysiler ve en önemlisi bu bayram için kesilecek kurban.
2-Yanlış anlaşılmasın dürüst ve helal çalışan esnafımıza sözümüz yok ve bu kutsal bayramda tüm esnafımızın da manevi duyguyla ve bilinç içerisinde hareket edeceğini düşünüyorum. Ancak, bazı hata veya münferit fırsatçılara da dikkat etmekte fayda vardır.
3-Alacağımız yiyeceklere özellikle, kullanma tarihlerine dikkat etmeliyiz. Kullanma tarihi geçmiş yiyecekler veya çeşitli ürünler nasıl olsa ucuzdur diye araştırma yapmadan alıp kullanmayalım. Bu şekilde sağlıksız alacağımız gıda maddeleri sağlığımızı bozabileceği gibi, bayramımızın tadını da kaçıra bilir.
4-Giysi veya diğer küçük ev aletleri veya başkaca bir ürün alacaksak evvela ihtiyacımızın olup olmadığını kendimize sormalı ve ihtiyacımız olduğuna karar verirsek muhakkak iyi bir piyasa araştırması yapmalı ve ondan sonra almalıyız. Aksi halde bir gün sora başka bir yerde gördüğümüz aynı ürün daha kaliteli veya daha ucuz veyahut ta ihtiyacımızın olmadığı düşüncesine kapılabiliriz. Bu nedenle, pişmanlık duymamak için iyi düşünüp ona göre karar vermeliyiz.
5-Mali gücü yeten vatandaşlarımız muhakkak Kurban kessinler. Hangi mezhepten olursanız olalım gücümüz yeterse kurban kesmeliyiz. Bunun şartları nedir, konusuna girmek istemiyorum. Bu şartları İlmihal kitaplarından okuyabileceğiniz gibi, konunun uzmanı olan ve güvendiğiniz Din görevlilerine danışabilirsiniz. Ancak, şu hususu vurgulamak istiyorum Paranız yoksa gidip borç edip, hele bankalardan kredi çekip faiz ederek veya kredi kartıyla para çekerek kurban kesmeyi düşünmeyin. Allah korusun sevap işleyeyim diye faiz gibi haram duruma düşmeyin. Kurban kesmek sevap, kesmemek günah değildir. Fakat faize girmek haramdır, günahtır. Gerçekten Kurban kesmek berekettir. Asla malınızı eksiltmez, bilakis bereketini arttırır, inanın bu inanç ve duyguyla alınan ve kesilen kurban sayesinde malınızın bereketi artar ve sevabını da Allah kat be kat verir.Yeter ki biz kalben buna inanalım.
Sorunsuz, tatlı, mutlu, hayırlı ve bereketli bir bayram geçirmeniz dileğiyle, Şimdiden Kurban Bayramınızı tebrik ediyorum. Bu Bayramın, halkımıza hayırlı olmasını; İslam aleminde, akan kanların durmasına güzel bir vesile olmasını diliyorum. Bayramınız Hayırlı olsun / idi ya we piroz be.
Musa Öztürk