İTİKAF

Bir mescid veya camide belirli kurallara uyarak Dünyevi meşguliyetlerden yüz çevirip sadece Allah rızası kazanmak için yapılan fiili bir ibadettir.
Şafii mezhebine göre ittikafın Rükunleri şunlardır 1.mescid 2. Beklemek.3 Niyet etmek.4.İttikaf edecek olan kişi Ebu Hanefi’ye göre ise İçinde Beş vakit Namaz kılınan mescitte itikafa girile bilir.Mescitteki ittikaf Erkeklere mahsustur Kadınlar evde mescid edindiği bir köşede itikafta buluna bilirler.
Şafii mezhebinin görüşüne göre kadınlar evde itikafa giremezler cami Veya mescid olması gerekir.
Fıkıh terimi olarak itikaf bir mescide ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak inzivaya çekilmek demektir.hadis kaynakları Hazreti Peygamber’in Medine’ye hicretten sonra her yıl Ramazan’ın son on gününde itikafa çekildiğini hanımlarının da genelde Resuli Ekremle birlikte itikaf yaptığı naklidir.Peygamberimizin Ramazan’ın son on gününde daha fazla ibadet ettiği bilinmektedir Ayşe Validemizin belirttiğine göre Resulü Ekrem Ramazan’ın son on gününde gidildiğinde bütün geceyi ihya eder ailesini uyandırır ve kadınlardan ayrı kalırdı.
Hazreti peygamber bu tatbikatından hareketle âlimler oruçlunun özellikle Ramazan’ın son on gününde itikafa girmesini mustahap kabul etmişlerdir.Hatta Hanefiler Hazreti Peygamber’in bunu devamlı yapmış olmasından hareketle itikafı kifai nitelikte ve sünnet saymıştır. itikaf bir ibadet nevi olduğundan itikafa girenin mükellef olması,itikaf bir mescide girmesi ve niyet etmesi gerekli görülür. Kadınlar evlerinin bir odasında itikafa girerler.
İtikafa girmek nefsi yasaklardan korunmada daha etkili bir yöntem olduğu gibi Ramazan’ın son on gününde olması tahmin edilen Kadir gecesine rastlama imkanı ve umudunu da artırır itikaf insanın dünyevi meşgalelerden uzaklaştırılıp daha fazla ibadete vesile olması yanında genel anlamda hayatın anlamı üzerinde tefekkür etme imkanı da sağlar insanların zaman zaman Böyle derin tefekürrü ihtiyacı vardır.itikaf bu tefekkür gerçekleştirmek için bir fırsat olarak kullanılabilir.
İtikaf yapmak isteyen kişi vaktini namaz Kur’an tilaveti dua zikir ve tefekkür gibi ibadet ve taatlerle veya dini bilgi ve kültürünü arttıracak sohbet ve okumalarla değerlendirir.
Ramazan ayının gözde özeliklerinden olan iftar,sahur, fitre ,zekat, mukabele, teravih ve itikaf ibadetlerini yaptığımızda tutuğumuz oruçlarımız daha özel.ve güzel olur . Rabb'im tüm herkesin oruçlarını kabul ve makbul buyursun Bayrama hayirla ulaştırmayı nasip eylesin.Amin.
Faysal Timur