İşe Alımlarda Mülakat

KÖŞE YAZISI

 

Richard Branson’un gerçek hayatından “izlenim” konusunda önemli bir aktarımı var: Annesi eskiden beri her gün temiz çoraplar ve iç çamaşırlar giymesi hususunda uyarır ve “Bugün bir otobüsün altında kalıp kalmayacağını asla bilemezsin” dermiş. Bu uyarının altındaysa hastanenin acil servisindeki hemşirenin, “Doktor çabuk şuna bir bakın. Bu çocuk iç çamaşırlarını en son ne zaman değiştirmiş tahmin bile edemiyorum” demesiyle düşeceği küçük durumdan duyacağı üzüntü yatıyormuş. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere izlenim çok önemlidir. Öyle ki otobüsün Richard üzerinde bıraktığı izlenimi bir tarafa bırakan hastane çalışanlarının ilk izlenimleri hastane kapısından içeri alınmasıyla, ikinci izlenimleri ise onu incelerken ki kişisel temizliğiyle ilgili öğrendikleri olacaktır.

İş hayatındaki mülakatlarda temas edilen ilk aşamada olumlu bir izlenim bırakmak tartışmasız bir zorunluluk olmakla beraber; çalışma hayatında ikinci izlenimden kastımız olası bir hatanıza karşın sergileyeceğiniz tavırdır. En az ilki kadar önemlidir.

Tavsiyem mülakatta sorulara içtenlikle ve samimi yanıtlar vererek; hazırlıklı olmanızdır.

Günümüzde işe talep fazla ve iş arzının ise oldukça sınırlı olduğu düşünüldüğünde; mülakatın belirleyiciliği önem kazanmaktadır.

Ayrıca empati (kendini karşıdakinin yerine koyma) yaparak siz işveren olsanız iş pozisyonuna çok sayıda başvuru olsa ne yapardınız? Tabii ki en iyi olanı seçmek için araştırma yapılırdı.

Birçok işletmeci veya iş görüşmesi yapan kişi karşısındakinden sorulara yanıt verirken doğru, samimi, dürüst ve tutarlı olmasını beklemektir. Mülakatı yapan kişilerin sizden önce de birçok insanla görüştüğünü ve verdiğiniz yanıttan ziyade yanıtı verirken ki halinizi gözlediklerini unutmayınız.

İşveren veya mülakatı yapan kişi karşısındaki adayda önce karakter sağlamlığı arar. Bilgi ve beceri çoğu zaman sonradan gelir. Çünkü ne kadar bilgi ve beceri sahibi olunsa da onu yansıtacak bir kişilik yoksa verim alınamaz; çalışan etkin çalışmaz.

*Bu yazı yazarın “Kayda Değer İş Anlayışı” kitabından alınmıştır.