diorex
ARTUKBEY

Her gün yeni bir sosyolog çocuklar

Her gün yeni bir sosyolog çocuklar

Bütün canlılar arasında en geç ayağa kalkan ve doğduktan sonra en fazla ve en uzun süre yardıma ihtiyaç duyan, en fazla uğraştıran canlı yavrusu insanların yavrularıdır. Ama çok farklı bir canlı türü olduğunu da söylemek gerekiyor.
Çünkü limbik sistemi, amigdalası diğer canlı yavrularına göre daha gelişkin doğduğu için doğarken belli bir formatla doğduğundan, gelişimi de var olana süreli bir şeyler ekleme üzerine kurgulandığı için çocuklarda bunun hakkını veriyorlar.
Çocuklar için dil öğrenme veya alt yapısını oluşturma eşiği sayılacak o – 2 yaş arasında verilenle ömür boyu gelişerek diline eklentiler yapıyor, aksi halde çocuklardaki FOX B2 geni ilk iki yıl içinde dil öğrenmediği veya öğretilmediği zaman çocuklar bir daha dil öğrenemiyorlar.
Dünyada 12 kişi ye yakın küçükken yabani hayvanlar tarafından kaçırılan ve daha sonra kurtarılanlarda görüldü ki sonradan dil öğrenilemiyor, yani efsanelerdeki sonradan konuşmalar sadece efsanelerin süslemeleridir.
Ama çocukların farklılığını anlatacağımız bu konu için; çocuklar görgü kuralları, toplumun kültür kabul ettiği geleneklerini ve sosyal yapıyı sonradan öğrendiği için ilk evrede limbik sistemdeki formatla yani en yalın haliyle yaşıyor.
Hareketliliği gelişim ve büyümesine paralel olarak çevikliği, her şeye burun sokan meraklılığını fark edemeyenler; bu yazıdan sonra iyice baksınlar, hak vereceklerdir ki!
Çocukların bir günü diğer günün rutini değildir ve asla da olamıyor, çünkü çocuk her gün yeniden kendini formatlayıp karşılaştığı kişi ve vakalara sınır tanımadan kendi özgür iradesiyle cevap veriyor. Gelişmeye çalışıyor ve gelişmenin de hakkını veriyor.
Çocuklarla uğraşan kişiler ve özellikle öğretmenler için dünyanı en büyük kütüphanelerinde çalışmaya benzeyen bu ilişki, değişen ve gelişen çocukla paralel gelişen veya değişen dünyanın en zeki insanı unvanını kazanmıyorsa öğretmenin beceri, yeti ve olmak istediği pozisyon ile ilgili kararından kaynaklıdır.
Çocuklar her gün aynı yoldan geçsin aynı yolu her gün yorumlar ve her günün yorumu da farklı olacağı için gelişimini daha zengin ortama taşımış olur ama yorumsuz ve etrafı gözlemlemeyen çocuk büyüdüğünde de iddiasız veya sıradan biri olacağını söylemeniz abartı olmaz.
Çocukların hücresel gelişimi ve değişimi ile büyüklerin gelişimi ve değişimi farklı! Hele soru sormalarıyla, soruların peşinden koşmayla, sosyal eleğe sahip olmamalarından kaynaklı doğal davranışları gereği cevaplar veya yaratıcılığın simgesi üretkenlikleri asla sınır tanımamaktan kaynaklıdır.
Ben asla onların hantal insanlara benzetilmesini doğru bulmuyorum, birbirlerini öldüren, hatta soy kırım yapan insanlara benzetilmesini istemem, onların komşunuz açken; tok yatanlar bizden değildir ilkesini süs diye kullananlara benzetilmesinden rahatsızım ve onlara insan denmesinden yana değilim.
İnsan dediğimiz organları olan düşüne bilen ama sosyal eleğe sahip değişik kültürel sarmallarla sarılı insanların yapacakları davranışları, edecekleri konuşmaları değişik süzgeçlerden geçirerek ortaya koyan bir organizma.
Çocuk; organları olan ama değişik hücresel yenilenmenin hat safhada olduğu sınır tanımamazlıkları doğal tepki ve düşünceden ayrılmayan, soru sormaktan asla bıkmayan farklı bir canlı türüdür.
İkisinin genetik yapıları bir ve miras alırlar ama belli bir süreye kadar kesinlikle çocukların davranışları, beklentileri, yaşamı algılama biçimleri farklıdır.
Çocukların arasında yaşayan insanlar onlara ders verme yerine onlardan ders almaya kalksalar dünyanın hali başka olurdu diyeceğim ve sözümü sizin bu doğrultuda düşüncelerle baş başa bırakıyorum.

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz