Eğitimde, Mardin Nereee! Bitlis Nereee!
2011 yılı LYS sonuçlandı. Tüm veli, öğrenci ve öğretmenler sonuçları büyük merak ile bekledi ve şimdide tercih yapma telaşındadırlar
Lakin Mardin tam bir sessizlik içinde; Her sene okul ve dershaneler, başarılı öğrencilerinin reklâmlarını yapıp, boy boy resimlerini ve aldıkları puanları bilbordlara asarlardı. Bu yıl bu da yok, tam bir sessizlik ve başarısızlık tablosu gözler önünde. Bu vaziyet tüm ili toz bulutu gibi sarmış sarmalamış. Kimseden ne tık var, ne çıt. Ne bahsini açan var, ne analiz yapan. Ne sebep araştıran, nede çözüm bulan var.
"MEM" yetkililerinden; "SBS ve LYS" Sınavlarıyla ilgili hiç bir açıklama gelmedi. Mardin MEM. Sitesinde de bu konularla ilgili en ufak bir açıklama, tanıtım, rehberlik ve gelecek ile ilgili bir planlama henüz yayınlanmadı.
İlimiz; Son on yıldır, LYS ve SBS sıralamasının son sıralarına demir atmıştır.
Başka illere bakıyorsun da; bu sınavlar öncesi ve sonrası (SBS, YGS, LYS, DPY-B) ile ilgili hummalı bir çalışma var. Başta İl Milli Eğitim yetkililerinden tutunda, Valilik Makamı, Belediye, Dershaneler, Resmi ve Özel okullar, hep beraber ve birbirinden haberli; kimin ne yaptığı belli olan ve tam bir rekabet içinde bu süreci yönetmektedirler.
İşte Bitlis bunun en güzel örneğini sergilemektedir. 2010 ve 2011 yılı LYS' de ki başarısı gözler önündedir. "TS" Türkçe - Sosyal alanında Türkiye birincisi olmuştur. İl Müdürü, 4 İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı ve 3 Şube Müdürü ile yönetilmektedir.
Sosyal yapısı Mardin ilinin sosyal yapısına benzemektedir. her iki ilde de Arap, Kürd ve Türk nüfusu beraber yaşamaktadır. Kırsal nüfus fazladır. Her iki ilinde eğitim geçmişlerinde medreseler ön plandadır. Hatta aynı taşıyan hatunniye medresesi her iki il de de mevcuttur.
350 bin nüfuslu ilde; 2 Anadolu öğretmen lisesi 500' ye yakın ilköğretim okulu,28 meslek lisesi, 2.özel okul, 55 orta öğretim, 1 fen lisesi ve 2 sağlık meslek lisesi mevcuttur. Kız çocukların okullaşma oranı %95 dır. Son dört yılda; ilin zengin iş adamalarının desteği ve il müdürlerinin, merkezi hükümetten koparttığı ödeneklerle müthiş bir okul açma, yapma ve okullaşma oranı yakalamış.
Derslik başına düşen öğrenci sayısı 30' dur. Türkçe Soysal sıralaması şöyle; 2006' da 68. 2007'de 74. 2008 de 73. 2009' da 65.inci 2010' da birinci olmuş, 2011' de de yine 1 olmuşlardır.. Bu yıl LYS' ye giren öğrenci sayısı 4 bin civarında, ilk binde 14 öğrenci var "TS" de Türkiye 45.si, Dil de 25. Tüm puanlarda bu yıl Türkiye 6. sı olmuş. Geçen yıl ise Türkiye 27.si olmuşlar.
Bizlerde ise, herkes köşesine ve odasına çekilmiş. Kim nasıl ve ne zaman, kimin tarafından odasından çıkarılacağı merakı içinde ve sürekli boş bir bekleyiş hali pozisyonuna dönmüştür. Çalışma planı hazırlama, sorunlarla dertlenme, çözüm bulma, eğitim kalitesini yükseltme gibi faaliyetlerin içine dahil olamıyorlar.
Mardin ilinde bu yıl 16 bin civarında öğrenci LYS sınavına girmiş Henüz ilk bindeki öğrenci sayımızı bilmiyorum. Reklâm yapan olmadı. Bilbordlara da asan yok. Galiba bu sıralamada yokuz.
LYS 'de 2005 yılında Türkiye 75.si,2006' da 74.cü,2007' de 73.cü, 2008 yılında 73.cü 2009' da 75.ci 2010 yılında 74.cü, 2011 yılında ise son 10 sıralamasındayız. SBS de ise 2008 yılında 73.cü 2009 yılında yine Türkiye 73.sü durumundayız 2011 yılında 14 bin civarında öğrenci sınava girmiştir. Mardin Merkezin SBS ortalaması 280 puan olmuştur.
Okullaşma oranında Türkiye ortalamasının gerisindeyiz Merkezi Hükümetin Ödeneklerin den yararlanma ve bunun kullanılmasında Doğu Anadolu Bölgesinin bu ödeneklerden yararlanma ve elde etme oranın çok altındayız.
İlköğretim sayısı: 675
Orta öğretim sayısı: 35
Mesleki orta öğretim sayısı: 32
Sağlık meslek sayısı: 1 (Şırnak ta bile 2 sağlık meslek lisesi var)
Fen lisesi:1 (hale binası yapım aşamasında, ilimizin el üstünde tutulan öğrencileridir. Eğitim hayatları göçer bir hal almıştır.)
Anadolu öğretmen:1 (Tunceli ilinde bile 2 Anadolu öğretmen lisesi var.)
Özel okul: 1
İlköğretim derslik başına düşen öğrenci sayısı: 47'dir. Orta öğretim ile mesleki öğretimin ortalaması 43'tür. Nerden bakarsanız bakın istatistikî bilgilerde Türkiye ortalamasının çok gerisindeyiz.
***
İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesinde; "Birimindeki tüm sorumlu ve yetkili müdürlerin, koltuk ve kıskançlık duygularından arınarak, beraber çalışma heyecanı ve aşkını da taşıyarak, küsmeden, darılmadan, koltuk kavgası ile kuyu kazma amellerden uzak" rekabete dayalı bir çalışma sistemi ile vali makamının denetiminde, Belediyeleri de bu sistemin içine katarak ilimize uygun bir vizyon süreci oluşturmalıyız.
Yine okullaşma oranını hızla artırmalıyız. Bu konu Valilik makamı ile İl Müdürlüğü yetkisinde ve sorumluğundadır. Hızlı pratik, sorun olmaktan çok, anında sorun çözen, beraber çalışabilen, teknolojinin farkında olan, öğretmen ve idarecileri motive edebilen, yetki karmaşasına girmeyen ve kenetlenen, sayıca az ama bir o kadar etkili, yetki paylaşabilen, pratikleşmiş ve uzak görüşlülük yeteneğine sahip yönetici gurubu ile farklı bir yönetim tarzı ile harekete geçmeliyiz.
Bir ilin eğitim kalitesi çok yönlü ve derin süreçlerin yönetiminde, farklı problemlerin etkisiyle oluşur. Bu Problemlerin çözümü de bir o kadar derin ve çok daha ayrıntılıdır elbette! Bu işin Ayrıntılı ve farklı çözümlerini sizlerle başka bir yazıda paylaşırım inşallah...
Ama şunu iyi bilmeliyiz ki!
Eğitimde ki başarı ve başarısızlıklar; başta İl Milli Eğitim Müdürlüğünün tüm birimleri, sonra okul müdürleri ve öğretmenlerde olup; sonra da denetim makamı olan mülki amirlerin sorumluluğundadır. Asla öğrenci, veli ve bölge profili suçlanmamalı ve sorumlu tutulmamalıdır.
Vesselam herkese..