diorex
sampiyon

Coat March Sekiz Mart

Coat March Sekiz Mart

Coat March Sekiz Mart

8 Mart’ın uluslararası emekçi kadınlar günü olarak kutlanması Alman Kominist Kadın Önderi Clara Zetkin önerisiyle, işçi sınıfı partilerinin bir uluslararası platformunda 1910 yılında kabul edildi. Seçilen bu tarihin kendisi de Amerikalı kadın işçilerin, dolayısıyla işçi sınıfının mücadelesiyle dolaysız olarak bağlantılıydı.

Nüfus sayımları Türkiye nüfusunun yarısının kadın olduğunu ortaya koymaktadır. Ama aktif nüfus içerisinde kadın oranı en iyi durumda üçtebiri geçmemektedir. Bunun da önemli bir bölümü kırsal kesimde ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadınlardır. Öte yandan, okur-yazar olmayan kadın oranı belirgin biçimde okur-yazar olmayan erkeklerin üzerindedir.

İşi olsun olmasın, yerleşik toplumsal gelenek ve değer yargılarının bir sonucu olarak, kadın ev işlerinin ve çocuk bakımının değişmez kölesidir. Her toplumsal tabakadan erkek bunu böyle görmektedir. İşçiyi ve onun bir parçası olarak işçi kadını her türlü sosyal haktan yoksun bırakan ve düşük ücrete mahkum eden sistem de kadının bu geleneksel konumunu pekiştirmektedir.

İşsizlik, yoksulluk, sosyal haklardan yoksunluk en ağır darbesini emekçi kadına vurmaktadır.

Sözkonusu olan yalnızca işsizliğin, sefaletin ve cehaletin dolaysız yaşanan sonuçlarından da ibaret değildir. Bu aynı olgular, bir yandan dinsel gericiliği güçlendirerek, öte yandan dejenerasyonu, ahlaki düşkünlüğü ve kitlesel fuhuşu (kadının yaşamak ve yaşatmak için bedenini satmak zorunda kalması) besleyerek, emekçi kadını katmerli ve tarifsiz baskılar, acılar ve aşağılanmalarla yüzyüze bırakırlar.

Kapitalist toplumda ve dolayısıyla toplumumuzda kadının çifte ezilmişliği, aynı zamanda onun toplumsal düzene karşı yaşadığı derin hoşnutsuzluğun ve bu temelde potansiyel olarak taşıdığı büyük mücadele enerjisinin de kaynağıdır. Bütün büyük sosyal mücadeleler ve devrimler kadının bundan kaynaklanan muazzam girişkenliğine ve enerjisine tanıklık etmektedir. 8 Mart emekçi kadınlar için özgürlük ve eşitlik uğruna mücadeleye bir çağrıdır.

Kapitalist gelişme, Kadının ezilmişliği ve köleliği ,Eşitlik, özgürlük, kardeşlik ,1776 tarihli İnsan Hakları Bildirgesi ,Fransız Devrimi’nin 1791 tarihli “İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi”, “İnsanlar hukuk açısından özgür ve eşit doğarlar; özgür ve eşit yaşarlar” diyen 1.maddesi. ,Kapitalizm altında üretici güçlerin gelişmesi, Sanayi devrimiyle başlayan büyük teknik ilerlemeler, 1926 tarihli Medeni Kanun ile 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan yasa ,  v.s güzel gelişmelerdir.

Kadının bir yandan Ortaçağ gericiliğinin, öte yandan kapitalist piyasa ekonomisinin birbirini besleyen cenderesi içinde öğütülmesinin yansımalarının hayatın her alanında görüldüğü müddetçe 8 Mart’ın kutlanması devam edecektir.

Kadınların bu mücadelesini alkışlamıyor değilim ama 8 Mart’ın” Dünya Kadınlar Günü” özelinde, kutlanan tüm günlere karşı olduğumu belirten şu sözlerle bitirmek istiyorum.

Coat March  Sekiz Mart

Yorumlar

Image
ertan
12.03.2012 / 20:39

Kaleminize sağlık Şerif Bey.Beni güldürdünüz,Allah da sizi güldürsün.Başta ingilizce bilen biri olarak başlık anlamsız geldi ama sonra telaffuzunu düsününce arapça bir deyimin anlamı çıktı ve çok güldüm:)))yaratıcılık budur.

Image
Hayri
10.03.2012 / 10:18

Valla ben de karşıyım bu tür saçma günlere. ama bazen işlev değişiyor, ve ortaya çıkmasından farklı bir işlevi oluyor. bu yüzden ben de belirtiyim:

Yorum Yaz