BİR MAHALLE BİR TALEP
BİR MAHALLE BİR TALEP
16 Kasım 1992 tarihinde belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. Mardin ilinin Büyükşehir kapsamına alınması ile beraber 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu. Midyat ilçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Yolbaşı mahallesinde 2 ilkokul, 2 ortaokul binası bulunurken, mahalle 880 hane ve yaklaşık 10 bin nüfusa sahiptir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Mardin Midyat Ortaçarşı Mahallesi'nde yapımına başlanan 354 adet sosyal konut tamamlandı. Tamamlanan konutlar, 14 Ekim - 08 Kasım 2024 tarihleri arasında hak sahiplerine teslim edildi. Yatay mimari anlayışıyla yapılan konutlar; radye temel üzerine, konvansiyonel ile depreme dayanıklı olarak inşa edilen bu konutlar Yolbaşı mahallesine sadece 800-900 m uzaklıktadır.
Burada devletimizin dar gelirli vatandaşları düşünerek yaptığı ve kısa süre önce teslim edilen bu konutlar elbette orada yaşayacak olan vatandaşlarımıza büyük bir rahatlık sağlayacaktır. Bundan dolayı emeği geçen devlet yetkililerine ve özellikle Sayın Cumhurbaşkanı’mıza şükranlarımızı arz ediyoruz.
Burada devlet yetkililerimizin dikkatini şu önemli husus üzerine çekerken, desteklerini de esirgemeyeceklerine olan inancımız tamdır. Lakin dile getireceğimiz bu husus hem oradaki vatandaşlara rahat bir hayat sunarken, devletimize de ciddi bir katkı sunacaktır.
Yukarıda değindiğimiz gibi yeni inşa edilen TOKİ konutlarına Yolbaşı mahallesinin uzaklığı sadece 800-900 m kadar uzak bir mesafededir. Dikkat edilirse 1 km bile uzaklıkta sayılmayan bu mahallemizin de mevcut TOKİ konutları için yapılan doğal gaz çalışmaları kapsamına alınması gerektiğine inanıyoruz. Her platformda dar gelirli ve kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın yanında olduğuna şahid olduğumuz Sayın Cumhurbaşkanı’mızın mevcut konudan haberdar olmaları durumunda gerekli talimatları vereceklerine canı gönülden inanıyoruz.
Binlerce vatandaşımız ile bine yakın öğrencimizin yaşadığı bu mahallemizin doğal gaz çalışmalarının bu kadar yakın mesafeye getirilmişken, göz ardı edilmesi şüphesiz orada yaşayan herkesin aleyhine olacaktır.
Mevcut mahallemizde yaşayan binlerce vatandaşımızın sayılabilecek onlarca sorunu bulunmaktadır. Ekonomik anlamda çok iyi durumda sayılmayan bu mahallemizdeki vatandaşlarımızın, kış aylarının yaklaşmasıyla beraber çok ciddi ısınma problemleri de yaşamaktadırlar. Kömür fiyatlarının yüksek olması, elektrik bedellerinin yüksekliği, odun bulmada çekilen zorluk kış aylarında mevcut sorunları daha da büyütmektedir. Bunun yanında sürekli kesintiye uğrayan elektrikler de bu işin zorluğunu arttırmaktadır.
Her defasında vatandaşlarımızın köylerden şehre göç etmelerinden yakınırken bunun devletimize olan maliyetini de çok iyi hesap etmek gerekmektedir. Lakin şehre göç eden her bir aile her gün devletimize olduğu gibi vatandaşlarımıza da büyük bir yük getirmektedir. Göç ile beraber atıl duruma düşen tarım alanları, işlenemeyen araziler, besiciliğinden vazgeçilen küçük ve büyük baş hayvanlarının giderek azalması ülke ekonomimize de büyük bir yük getirmektedir. Giderek azalan hayvan besiciliği, işlenmeyen tarım alanları maalesef kırsal alanlarda yaşamın zorluğundan kaynaklanmaktadır. Hâlbuki kırsal mahallelerde yaşam koşullarının iyileştirilmesi oralarda tarım ve hayvancılığın yeniden canlanması anlamına gelmektedir. Hal böyle olunca devlet ekonomisine katkıları da giderek artacaktır.
İşin özüne tekrar döndüğümüzde; Yolbaşı mahallemizin TOKİ konutları için başlatılan doğal gaz çalışmaları içine alınması, planlanmaya dahil edilmesi yukarıda saydığımız onlarca sorunu da bertaraf edecektir. Şimdi yetkilerimizden binlerce vatandaşımız adına bir kez daha talepte bulunuyoruz. Biz biliyoruz ki bu talebimiz imkanlar ölçüsünde değerlendirilmeye alınacak ve 2025 yılı içerisinde programa dahil edilecektir.
Taleplerimize verilecek her türlü destek için şimdiden binlercesi adına şükranlarımızı arz ederken en iyi neticeyi en kısa zamanda alacağımıza inanıyoruz.
Dua ile…