Bir Haber Analizi
Geçen gün “habervaktim.com” adlı haber sitesindeki “Mardin’de ‘ şarap’ lı Bianel” başlıklı haber dikkatimi çekti. Sivil Toplum Kuruluşu ve Yeşilay Cemiyeti olarak alkolün geçtiği haberler mutlaka ilgimiz alanına girer. Bilindiği gibi Yeşilay 1920 yılında alkol ile mücadele etmek üzere kuruldu.
Mezkûr haberin içeriğinde “GAP İdaresi, Mardin Valiliği, Başbakanlık tanıtma Fonu, Mardin Belediyesi ve özel sektör katkılarıyla 2.Mardin Bianeli’nin gerçekleştirilen açılış kokteylinde içecek olarak sadece şarap ikram edildiği, katılımcıların su ve meyve suyu taleplerinin dahi karşılanmadığı, kokteylde 18 yaşın altındaki çocuklara da alkol verildiği, sunulan şarabın Mardin Süryani şarabı olduğu” belirtiliyor. (Mardin Belediye Başkanlığı bir gün sonra cemiyetimize ve basına gönderdiği tekzip metninde bu etkinlik için sponsor olmadığı bildirmiştir)
Özellikle 18 yaşın altındaki çocuklara alkol (şarap) ikram edilmesi veya alkol almalarına göz yumulması kabul edilebilir bir davranış değildir. Kaldı ki, Anayasanın 58.Maddesi özellikle gençlerin alkol düşkünlüğünden korunması ve gerekli tedbirlerin alınması istenmektedir. Yani gençliğin alkolden uzak tutulması devletin anayasal görevidir ve zorunludur. Bu skandal açılış kokteylinde ise gençlerin alkolden korunması bir yana su gibi-hatta su talebi karşılanmadan-tüketilerek gençler alkole teşvik edilmiştir. Kanaatimizce burada anayasal suç işlenmiştir. O gençlerin herkesin gözü önünde alkol almaları, açılışı organize edenlerin vicdanlarını hiç sızlatmadı mı?
Bu olayda dikkat edilmesi gereken başka bir husus da devletin tuhaf tutumudur. Ben açılışta bulunmadım, ama sanıyorum sigara yasağı sonuna kadar uygulanmıştır. Ama alkol için aynı hassasiyetin gösterilmemesi yadırganması ve kınanması ve nefret edilmesi gereken bir durumdur. Söz konusu etkinlikte ilin en üst düzey yetkilileri hazır bulunmalarına rağmen hiçbir tedbir alınmamış, körpecik çocukların belki de ilk defa alkol ile tanışmalarına sebep olmuşlardır.
Bu skandal açılışı düzenleyen firma ile destek sağlayan kurumlar alkol tüketilmesi ve ikram edilmesi konusunda “özgürlük” maskesinin arkasına sığınacaklardır. Gerçek şu ki, alkol kullanımı asla özgürlük kapsamında değerlendirilemez. Çünkü alkol sadece kişiye zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda trafik kazalarına, cinayetlere, boşanmalara… sebep olduğu yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Hz. Peygamberin de ifadesiyle “içki tüm kötülüklerin anasıdır”
Hatta alkol, tıpkı uyuşturucu gibi derhal insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamına alınmalıdır. Her yıl gerek ülkemizde, gerek dünyada milyonlarca insanın ölmesine, sakat kalmasına, sebep olabiliyorsa bunun neresi özgürlük.
Öte yandan insanın kendisine ya da başkasına alkol kullanmak suretiyle zarar vermesi asla özgürlük ile izah edilemez.
Dilerim ki, yetkililer böyle açılışlarda daha çok hassasiyet gösterirler. Bizim Sivil Toplum Kuruluşu olarak görevimiz toplumda tespit ettiğimiz yanlışları kamuoyuna duyurmak ve tekrar edilmesini önlemektir. Yoksa maksadımız kimseyi incitmek, hedef göstermek değildir. Daha açık bir ifade ile ‘amaç üzüm yemektir, bağcıyı dövmek değildir’
Mardinli bir vatandaş olarak Mardin’in böyle haberler ile tanıtılmasını arzu etmiyoruz. Ancak birileri Mardin’in özellikle alkol ile gündeme gelmesinden hoşnut olmaktadır. Bu da Mardin’e fayda yerine zarar verecektir. Çünkü Mardin’in tarihi kent olması nedeniyle inanç ve kültürü öne çıkmaktadır. Böyle etkinliklerde alkol öne çıkarılarak yada dansöz oynatarak Mardin’in tanıtılabileceğine inanmıyoruz. Aksine inanç taşıyanların yanıldıklarını hep birlikte göreceğiz.