Bendeki Suriye Algısı

Yaz güneşinin bütün gün tandır ateşi gibi taş evleri yakan etkisi geceleri evlerin içine sinerdi. O sebep, yaz mevsiminde, akşam oldu mu damlara kurulan adına “taht” denilen ahşap sedirlerde oturulur, orada uyulurdu. Hafif meltem esintisiyle, bir yelken gibi şişen cibinliğin sardığı taht’ların güneye bakan tarafı açık olurdu genelde. Güney demek, Suriye demekti. Mezopotamya ovasının, ufuk çizgisiyle birleştiği yerde başlardı Suriye’nin ışıkları. Verimli hilalin, kuzeyinde oturan birçok dedenin Suriye ile ilgili anlattığı anıları vardı. Adım atamayacak kadar ağırlaşmış bacakları ve etrafı görmeyecek kadar, numarası artmış, kavanoz dibine benzeyen gözlükleriyle, tespih, tütün ve acı kahve eşliğinde, dedemin de bize anlattığı anıları olurdu. Sınır boylarında nasıl temkinli davrandıklarını, jandarmaları nasıl atlattıklarını, ağalığın şanını ayaklar altına almamak için teslim olmaktansa sınır devriyeleri ile nasıl çatıştıklarını ve Suriye’deki hısım, akraba ve dostlarından bahsederdi. Sınır çizildikten sonra ailelerin nasıl parçalandığını anlatırdı.
Suriye, çocukluğumuzda şeker, oyuncak tabancalar ve omuzlarında apoletlerin parladığı, genelde bayramlık olarak giydiğimiz elbiseleri çağrıştırırdı bize. Gün günden artan Suriye merakım, sınırlar neden var? Mayınlar neden konulmuş? sorularını sormamıza neden oluyordu. Sonra da Suriye Rejim’in baskılarına uğramış, kimliksiz, sahipsiz ve topraksız olan bizden daha iyi ve bizim Kürtçemizi kullanan insanların varlığını öğrendik. Sonra da rejimin askerleri tarafından nereye götürüldüğü bilinmeyen Apê Yusuf’un oğlunu ararken yaşadığı dramı duyduk. Bir servet değerinde verdiği “rüşvet” ten sonra nerede tutulduğunu değil de, tek kelimeyle “yaşadığını” öğrendiğinde, dünyalar onun olmuştu. Yaşasın dı oğlu. Elbet bir gün paslı demirlerin ardından, rutubetli hücrelerden, işkencelerden, hakaretlerden, yıllarca göremeyeceği gün yüzünden dolayı insan olduğunu unutsa da, kalıcı travmalarla dolu bir ruh haliyle dönecekti evine.
Rejim, efendilerine laf söylendiği zaman bir sinek ezer gibi eziyordu insanları. Apê Yusuf’un ve daha binlerce Kürt genci, rejimin işkence tezgâhlarından geçti. Kendi dilleri ile eğitim verecekleri, kimliklerine kavuşacakları ve yüz yıllardır üzerinde yaşadıkları toprakların asli unsurları olacakları gün için zaman ve fırsat kolladılar.
Bu gün Rojava’da yaşayan Kürtler, kendi aralarında komiteler kurarak nereden geldikleri ve amaçlarının tam olarak ne olduğu bilinmeyen guruplara karşı canlarını, namuslarını ve toraklarını koruma pozisyonundalar. Savaşmak istemediklerini her platformda haykıran Kürtler, buna karşılık hakaretlere maruz kalıyorlar. Çok yönlü ambargolarla yıldırılmaya, boyun eğmeye zorlanıyorlar. Bugün savaş harabelerine dönmüş, kentler ve kasabalarda yaşayan insanlar, açlık ve her an çıkacak bir çatışma ile karşı karşıya kalmış durumdalar. Buna rağmen onurlu bir duruşla, topraklarını terk etmeyeceklerine dair çok kararlı mesajlar veriyorlar. Kırılıyorlar, kırdırılmaya çalışıyorlar.
Uluslararası arenada sahipsiz kalmış bu halkın, öz dinamiklerinden başka gücünü alacağı başka bir yol görünmüyor. En çok da sınırın Türkiye tarafında kalan kendi akraba, hısım ve dostlarına ihtiyaçları var böyle bir zamanda. O yüzden Rojava halkına yapılan yardım kampanyalarına katılım göstermenin önemi daha bir anlam kazanıyor. Endişe duyulan durum ise, Rojava’ya yapılacak, gıda, giyim, ilaç ve benzeri yardımlar, dolaylı yollarla engellenirse, sınırın kuzey tarafında kalan Kürtlerin sınıra dayanması ve yardımları kendi elleriyle götürmenin yollarını araması. Bu durum da feci sonuçlar doğurabilir. Mayınlı bölgedeki alanlar, insan bedeninden bir silindirle delik deşik edilerek, yardımların maksadına ulaşmasını sağlama ihtimali doğuyor. O zaman, insanın algısında ne sınır kalır, ne de mayın…
Not: Dün “Dünya Anadil Günü” Mitingi için Diyarbakır’daydık. Birçok il ve ilçeden gelen Eğitim-Sen üyesi binlerce İnsanla beraber İstasyon meydanındaydık. Mitinglerin en güzel yanlarından birisi ise yıllardır görmediğimiz arkadaşlarımızla buluşup, hasret gidermek galiba.
Uvercinka
08.04.2014 / 20:38Yorum yapmaya çalışan vatandaşlara sesleniyorum..Edebiyattan anlıyorsanız biz hiç bir şey bilmiyoruz ..Müthiş yazılarınız var sayın yazar sizi kutluyoruz ...tutanak yazmakla karıştırıyorlar edebiyatı..çok komiksiniz..o dediğiniz metinleri resmi dairelerde bulursunuz :)
hasip aydıner
12.03.2013 / 12:44yazdıklarınızaa katılmamak mümkün değil.
mustazaf
05.03.2013 / 13:56Sayın yazar maalesef zihninizdeki Suriye algısında ciddi problemlerin olduğunu belirtmek isterim. Her şeyden önce Suriye'de yaşanan zulümlere maruz kalanları tek bir ırka indirgemek veya sadece onları görmek başka bir zulme savrulmaktır. Sizin ifadenizle rojavada; yani kuzey Suriye'de, ( batı kürdistanda diyenler var) yaşananlar zalim esed rejimine karşı asil bir halkın onurlu direnişidir. Şu anda kuzey Suriyedeki Kürt yapılanmalarının bir kısmı maalesef sizin tenkid ettiğiniz zalim esed rejiminin yanında kendilerini konumlandırmışlardır. Zalimin ipiyle iş tutulmaz. Nereden geldikleri belli olan ve ne için mücadele ettikleri aşikar olan direniş grupları(ekseriyeti Kürtlerden oluşur) artık rojavayı kendilerine kimliği bile çok gören esed rejiminden ve onlarla iş tutan iş bilmezlerden temizlemeye kararlılar. Namus, iffet ve toprak oturarak korunmaz sayın yazar. Bugün bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyen ve tarafını belli etmeyen bertaraf olur. Bir halkın öz dinamiklerini kimliğe ve dile indirgeyenlerin rojavada kalıcı şeyler yapması muhaldir. Uluslar arası arenada yalnız kalan sadece Suriye Kürtleri değil toptan bir halktır. Ancak zulm ile abad olmaz. Hele hele rojavada demokratik bir ulus inşa etme hayallerine girmek(özgür gündemin 4 marttaki manşetinden
mardinli
04.03.2013 / 23:11Yahu Allah rızası için bu sitenin editörü yok mu ya,bu yazıları hiç mi okumuyor,dogru düzgün bir cümle olmaz mı bir yazıda arkadaş!
salih
04.03.2013 / 16:08sonunda gayrı müslimlere olan aşkınızın dışında bir yazınızı gördük. suriyedeki kürtler ülkelerindeki savaşta malesef sınıfta kaldılar. kendilerini insan yerine koymayan bir rejimle işbirliğine gittiler, tam tersine zulme karşı ayaklanan diğer suriye halklarına karşı cephe aldılar. senin "rojava" halkın böyle bir hata yaptı işte...
MEHMET HOCA
04.03.2013 / 11:45imla Hatalarına dikkat edilse daha iyi olur Ör:toraklar -topraklar olacak soru işaretinden sonra büyük harf ile başlanır noktalı virgül arasına yazılan kelimenin ilk harfi büyük olur ve bir çok devrik çümle... Yinede yazının ana teması ve anlatılmak istenenler güzel vurgulanmış....