Bayram sonrası YEDİKLERİMİZİN Telafisi MÜMKÜN MÜ ?
Zengin iftar sofraları, yağlı yemekler, şerbetli tatlılar, şekerler, çikolatalar derken bol kaçamaklar yaptığımız; yiyip, içip, ikramlara hayır diyemediğimiz ve sevdiklerimizle geçirdiğimiz bir bayramı geride bıraktık. Ramazan ayı boyunca uzun saatler süren açlık düzenine alışan vücudunuza birden karbonhidrat yüklemesi yapmanız durumunda kan şekerinizin ani yükselmesine bağlı olarak sık acıkma, sürekli uyku isteği, halsizleşme ve sindirim sorunları (hazımsızlık, kabızlık, gaz, vb.) yaşamanız kaçınılmazdır. Tüm bu problemlerin yanı sıra kilo alma konusunda endişeleriniz de artmış olabilir. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bayram gibi özel günlerde kaçamaklar yapılması gayet normaldir. Önemli olan kilo alma endişesiyle keyfimizi kaçırmamak ve yanlış diyetler uygulayarak sağlığımıza zarar vermemektir. Dengeli ve düzenli beslenmek insan sağlığının temelini oluşturmaktadır. Besin alımını dengelemeyi bildiğimiz takdirde endişelenmemizi gerektirecek durumları ortadan kaldırabiliriz. Bayram sonrası ilk dikkat etmemiz gereken nokta çok düşük kalorili şok diyetlerden uzak durmaktır. Çok kısa süre içinde kilo kaybı ile sonuçlanan bu diyetler ilerleyen dönemlerde öncekinden fazla ağırlık kazanımına sebep olmaktadır. Bu durum Yoyo sendromu etkisi dediğimiz bir tablo ile karşı karşıya kalmamıza sebep olmaktadır.
Bayram kaçamaklarını sağlıklı bir şekilde dengeleyebilmek için neler yapılabilir:
• Beslenme düzeninizde beyaz un, şeker ve basit karbonhidratlar (pilav, ekmek, vs) yerine kompleks karbonhidrat alımı ve lifli besinler tercih edilmelidir.
• Yağlı yemeklerden uzak durup, kırmızı et tüketimi haftada en fazla 2 olacak şekilde sınırlandırılmalıdır.
• Protein içeriği yüksek olan besinler tercih edilmeli kurubaklagillerin tüketimi arttırılmalıdır.
• Sebze ve meyve tüketimini arttırılmalı, günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketilmelidir.
• Güne sağlıklı kahvaltı alternatifleri ile başlanmalıdır. En önemli protein kaynağımız olan yumurta, peynir (çökelek, lor, vb) gibi protein içeriği yüksek kahvaltı uzun süre tok kalmanıza yardımcı olmaktadır.
• Akşam yemeklerini daha hafif geçirmeye; sebze yemekleri, salatalar gibi yiyecekler tüketmeye özen gösterilmelidir.
• Günde en az 2,5 litre su tüketmeye ve en az 1 saat egzersiz yapmaya özen gösterilmelidir.
• Pişirme tekniklerinde kavurma, kızartma yerine haşlama, fırınlama, ızgara veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.
• Günlük tüketilen kuruyemişlere de dikkat edilmelidir. Esansiyel yağ asitlerini içeren kuruyemişler sağlık açısından oldukça faydalı olmasının yanı sıra yağ içeriğinin fazla olmasından dolayı yüksek kalori kaynağıdır ve bu nedenle dikkatli, ölçülü tüketilmelidir.
• Beslenme düzeninize ara öğünler ekleyin. Bu ara öğünler ani gelen açlık ataklarını bastırıp kan şekerinizin dengeli şekilde ilerletecektir.
Editör: Uzm. Dyt. Dilan ÖZGÜN