ergul
diorex

Başarısızlık Artuklu Üniversitesi'nin kaderi olmamalı!

Başarısızlık Artuklu Üniversitesi'nin kaderi olmamalı!

Sevgili okurlar bugün sizlerle ilimizin güzide kurumu üzerine hasbihal etmek istiyorum.

Ülkemizin dört bir yanında eğitim kalitesini artırmak için çaba gösteren birçok üniversite varken, ne yazık ki bizim Mardin Artuklu Üniversitesi her yıl biraz daha geriye gidiyor. Akademik üretim ve eğitim sıralamalarında son sıralarda yer almak, bu üniversitenin kaderi haline gelmiş gibi görünüyor.

Peki, bu durumun sorumlusu kim?

Öncelikle, üniversitedeki vizyon eksikliği bu başarısızlığın başlıca nedenlerinden biri olmalı. Bölümlerde kişiye özel kadrolar oluşturmak, akademisyenler arasında ayrımcılığa yol açmakta ve liyakat ile yeterlilikten ziyade kişisel ilişkileri ön plana çıkarmaktadır. Bu durum, yöneticilerin kendi ekiplerini oluşturma çabasıyla, adaletli bir değerlendirme sürecini gölgede bırakmakta ve akademik ortamda eşitlik ilkesini zedelemektedir.

Akademik kadronun motivasyon eksikliği de önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yetersiz kaynaklar, düşük moral ve ayrımcılık gibi faktörler, akademisyenlerin bilimsel araştırma yapma yeteneklerini büyük ölçüde kısıtlıyor. Bu olumsuz durum, üniversitenin akademik üretkenliğini ciddi şekilde olumsuz etkiliyor ve bilimsel ilerlemeyi engelliyor.

Bunun sonucu olarak da Mardin Artuklu Üniversitesi, 2024 yılında URAP (University Ranking by Academic Performance) sıralamasında Türkiye'deki üniversiteler arasında en alt sıralardaki yerini kimseye kaptırmadı.  

Yıllardır son sırada yer alan üniversitemizin istediği başarıyı yakalayamamasının altında yatan gerçekler ve yaşanan sıkıntıların yanında üniversitenin daha iyi bir konuma gelmesi için atılması gereken adımları bir kez daha gözler önüne serdi.

Üniversitemizin daha üst sıralara çıkabilmesi için, devlet ve özel sektör iş birliğiyle altyapı yatırımlarının artırılması, akademik kadronun güçlendirilmesi ve öğrencilere daha fazla burs ile araştırma fırsatları sunulması büyük önem taşımaktadır.

Üniversitemiz, akademik performansını artırmak için stratejik planlar geliştirmeli ve bu planları hayata geçirmek için kararlılıkla çalışılmalıdır. Kişiye özel kadrolar yerine ehil ve liyakatı ön planda tutarak akademisyenler almalıdır. Kendisinin paydaş olmadığı ve alanına girmeyen farklı konulardaki çalışmalar; yerine üniversitedeki eğitim projelerine öncelik verilmelidir. 

Üniversite yönetimi de şehri dizayn etme derdinden çok üniversiteyi başarıya ulaştırma arayışında olmalıdır. 

Araştırma projeleri desteklenmeli, uluslararası işbirlikleri teoride değil pratikte uygulanmaldır. 

Öğrenciler ise bu durumdan en çok etkilenen kesim. Kaliteli eğitim alamayan gençler, mezun olduklarında iş bulma konusunda büyük zorluklar yaşıyor. Üniversite yönetimi, öğrencilerin geleceğini düşünmek yerine, günü kurtarmaya çalışıyor. Bu da Mardin Artuklu Üniversitesi'ni tercih puan sıralamasına ve öğrenci sayısının her geçen yıl azalmasına neden oluyor.

Sonuç olarak, Mardin Artuklu Üniversitesi'nin bu kötü gidişatını durdurmak için acil ve köklü değişiklikler şart. Üniversite yönetimi, vizyonunu genişletmeli, akademik kadroya ve öğrencilere daha fazla destek sağlamalıdır. Aksi takdirde, bu üniversite sadece bir tabela üniversitesi olarak kalmaya mahkum olacaktır.

Editör: Erkan Akın

Yorumlar

Image
Ziyaretçi
03.11.2024 / 16:11

Akademimin ne anlama geldiğini bilmeden yazıp çizenler…

Image
Ziyaretçi
02.11.2024 / 18:33

Üniversiteyi Mardinli aşiretlere ve ailelere teslim edin onlar zirveyi yakalar tabii canım tıpkı MEM bunların elinde olması gibi büyük başarı yakalanır. Bak Yeşilliye üç beş kişi ne güzel yönetip Lgs ve YKS de Türkiye de zirveye hatta dünyada zirveye oynuyorlar. Ha bir de bu aşiret ve aileler Artuklu MEM de öyle başarılı oluyorlar ki insanın bin defa maşallah diyesi var. Kızıltepe ve diğer yerleri saymıyorum dahi maşallah maşallah Üniversiteyi de aşiretlere ve ailelere teslim edin uzay çalışmalarında NASA yı geçelim. Maşallah maşallah aşiretlerimiz ve ailelerimize devletin tüm kurumlarına çökmüşler tabii oralar memur olmak için öyle zeki olmayı gerektirir ki bu aşiret çocuklarının hepsi KKTC deki özel üniversitede hukuk ve tıp ve öğretmenlik okurlar yüzden de hızlı bir şekilde hemen kurum amiri oluverirler mesela bazı belediye başkanlarının çocuklarının hızlı şekilde hakim olması gibi... İyimiş ha düşünsene 23-24 hakim olmuşum ha ha ha eeee gelin iki yılda da sizi prof yapıverelim. Doğru ye neden KKTC de o kadar paralarımız gitsin Artuklu Ü. Beleşe yapıverelim. Beyefendi Artuklu Üniversitesi henüz bebek yaşta sayılır. Bu üniversiteyi ancak 30 yıl sonra değerlendirmek geek henüz kurumsal olarak yerleşme aşamasındadır. Belli ki kurumsal akıl sıfır seviyede ve acaba bu yazının amacı nedir. Yazar bey şu yazdığın yazıda elli tane yazım yanlışı da yapmışsın

Image
Ziyaretçi
01.11.2024 / 23:58

Bir rektör düşünün eğitime destek platformu başkanlığı yok efendim stk bilmem ne başkanlığı rektörün üniversite ile bir Alakası yok

Image
Ziyaretçi
01.11.2024 / 21:42

Üniversitenin son sırada olduğu iddiası yanlış ve taraflı bir değerlendirmedir. Çünkü 5-6 devlet üniversitesi ve sıralamaya dahil olan yaklaşık 20 özel üniversite Artuklu’nun gerisindedir. URAP 2024-2025 sıralamasına bakıldığında üniversitenin geçen yıla göre 7 basamak atlayarak 173. sıradan 166. sıraya yükseldiği açıkça görülmektedir. Üniversitenin sıralamasının geride olmasının başlıca sebebi uzun yıllar sosyal bilimler üniversitesi olarak kurumsallaşmasından kaynaklanıyor. URAP Q1,2,3 dergilerdeki yayınları esas alıyor. Ne yazık ki sosyal bilimcilerin o dergilerde yayın yapması çok ama çok zordur. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi de benzer bir sorunu yaşıyor ve Artuklu’nun gerisinde yer alıyor. Son birkaç yıldır Tıp, Mühendislik ve Ziraat gibi fakültelerin açılması ve buradaki yayın faaliyetleriyle kısa sürede üniversite üst sıralara yükselecektir. Bu yıl üniversitede yeni atama ve yükseltme kriterleri mart ayında yürürlüğe girdi. Buna bağlı olarak 6 ayda yayınlarda üç kat artış oldu. URAP sıralaması bir önceki yayınları esas aldığından henüz bu seneki yayın artışı URAP sıralamasına yeterince yansımamıştır. An itibarıyla üniversitenin sıralaması daha yukarıdadır.

Image
Ziyaretçi
01.11.2024 / 20:21

ahmet bey sorunlara değinmişsiniz iyi hoşta maalsef bu şehrin üniversitesi müftlük gibi çalışıyor oysa mardinde müftlük var veyahut dini hasasiyeti ön planda olan sivil kuruluşlar ama bizim üniversitemiz maalsef sadece belli bir zihniyetin elinde müftülük gibi işlem yapmamktadır ve bu yüzdendir ki her sene sonuncu oluyor.

Yorum Yaz