Ana Dilde Eğitim Bir İnsan Hakları Kriteridir

KÖŞE YAZISI

Kürt Halkı cumhuriyetin kuruluşu ile beraber Osmanlı da sahip oldukları Kısmi Özerklik ve eyaletlerinde Paşalık listemlerinide kaybettiler 


Ayrıca Irkçı ve Milliyetçi bir Türkçülük saldırısıyla mücadele etmek zorunda kaldılar
Kürt coğrafyasında  en gaddar bir asimlasyon yöntemi ile dilleri, kültürleri ve tarihlerini yok etmeye doğru götürdüler.
 
Bu ırkçı asimilasyon sistemleri Türkiye'de yaşayan Lazların Çerkezlerin Gürcülerin Arapların vs tüm milliyetlerin dillerini tükleştirmeyi başardılar.

Ancak Kürt Halkının şmidiye kadar devam eden ulusal ve toplumsal halk isyanları Kürtçe dilinin tahribatlı'da  olsa canlı olarak bu günlere kadar onurları ile getirmiştir.

Şimdi Sayın Başbakanın Demokratik paket çalışmaları devam etmektedir. Elbette değiştirilen kişisel ve toplumsal talepler  bu ülke için kazanılacak bir değerdir. Bu demokratik talepleri yerine getirmeye çalıştığı için Sayın Başbakan'a teşekkür etmek gerekiyor.

Bu ülkede Ana dilde eğitim hayata geçmediği süre zarfından ülkemizde Barış ve Demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. 

Çünkü Ana dilde eğitim bir siyasi talep değildir . İnsan hakları beyanemesinde yer alan evrensel bir insan hakları kriteridir. 

 Kaldı ki bu talep sadece Kürt Halkın talepleri de değildir. bu ülkede yaşayan tüm milliyetleri kapsayan Demokratik ve Evrensel bir taleptir.

Yani bu ülkede Resmi dilin yanında kim Ana dilde eğitim talebinde bulunursa Devlet bu kültürel talebi yerine getirmekle yükümlüdür. 

Basın Yayında Demokratileşme taleplerinin başlıklarını gördük Birbirlerinden değerli demokratik haklardan bahsetmek mümkündür.

Ancak Ana Dilde Eğitim hakını kapsamayan bir paketin Türkiye Demokrasi mücadelesine, Türk Halkı ve Kürt Halkının Coğrafyasında yaşayan Halkların ve Azınlıkların temel sorunlarına hiç bir çözüm getirmeyecektir.