Akıllı ve Deli
Akıl ve delilik (Akıllı ve deli) nasıl anlaşılır denilse cevabınız ne olur?
Delilik emmaresi: salt elbise yırtmak, üstünü başını paralamak değildir. Sadece bunlara deli denmez...
İngilizce aslıyla delilik veya ahmaklık tanımı: “insanity is doing the same thing over and over again and expecting a different results”.
Türkçe çevirisiyle “delilik, aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir”, vecizesinin Einstein’e ait olduğu iddiasının doğruluk payı bulunmuyor olsa da delilik konusunda doğru bir anonim tanım veya özdeyiş olarak kabul edilir.
Zira, "eşek bile bir defa düştüğü yerden ikinci sefer geçmez" diye bilinen bir atasözümüz bu anlamı net bir şekilde göz önüne sermektedir. Bir şeyi yapacağınız zaman önce düşünün sonra yapın. Önce ölçün sonra kesin... Kestikten sonra ölçmenin bir anlamı da değeri de kalmaz...
Düştükten sonra, acı tecrübeyi tekrarlatmayan akıl-sezi, hayvanda da vardır.
Fakat insan farklı olmalıdır. Onu hayvandan ayıran akılın neticesi de farklı olmalıdır. En azından güç olmamalıdır. Çünkü insan, "konuşan bir canlı-hayvandır." O vakit insan aklı, acı tecrübeleri yaşa(t)madan fark eden, yapılmadan önce bir işin nereye varacağını hesaplayan, neticesini tahmin edebilen ve o doğrultuda yön gösteren ve yürüten akıldır.
İnsan aklı sorun üreten değil çözüm odaklı olmalıdır.
Sorunların çözümünde güç kullanmak hayvansal - hayvani bir yaklaşım biçimidir.
Buna rağmen hala acı tecrübeleri tekrarlayarak yeni sonuçlar elde edebileceğini sanan meczupların ardından gidip akıldan dem vuran makluklar vardır ki bunlar da kendilerini insandan saymaktadırlar.
Akıllı olana az da yeter deyu, kısa tuttuk: af ola...
Evet, akıl seni beladan çıkaran değil, belaya düşürmeyendir.
Allah bizleri belaya, hataya ve deliliğe düşürecek akılsızlıktan, akıl tutulmasından ve akılsızlardan korusun...
Ziyaretçi
14.02.2024 / 15:57Tek kelimeyle fevkalâde