diorex

Adalet

Adalet

Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Bu anlamda herhangi bir durumun adil (adaletli) olup olmadığından söz edilebilir. Adalet kavramı temelde hukuk kurallarına uygunluğu içerir. Öte yandan, adalet insanların toplum içindeki davranışlarıyla ilgili olduğundan ahlak ve din kurallarıyla da ilişkilidir. Adalet; kısaca haklılık ve hakka uygunluktur. Öznel anlamda adalet, herkesin hakkını tanıma konusunda değişmez ve kesin istektir. Nesnel anlamda adalet, karşıt çıkarlar arasında hakka (hukuka) uygun bir denkliktir, eşitlik düşüncesidir.

Adalet ile ilgili bu kısa açıklamadan sonra İngiltere ile ilgili bir olay anlatmak istiyorum.

Anlatıldıklarına göre İngiltere’de  Yargıçların maaşı yokmuş. Hakim ve Savcılar kendilerine verilen bir çek defteri ile her türlü ihtiyaçlarını gideriyorlar, yani bir şey almak istedikleri zaman bedelini bu çek defteri ile ödeme yapmaktadırlar.

Bir gün hakimin biri bankaya gidiyor ve 1.000.000 (bir milyon) İngiliz parası istiyor. Banka bu limitin çok yüksek olması nedeniyle, İçişleri ve Adalet Bakanlıklarını arayıp haber veriyorlar. Bakanlıklardan alınan cevap : Ödeyiniz.

Ancak Bankada bu kadar büyük miktarda para bulunamadığı için Hakimden özür dilenerek, yarın gelmesi istenir. Hakim bir gün sonra gelir ve büyük bir çanta içerisinde 1.000.000- para kendisine verilir.  Hakim parayı alır ve gider. Birkaç gün sonra tekrar aynı bankaya gelerek 1.000.000- (bir milyon) parayı hiç dokunmadan bankaya iade eder. Banka yetkilileri tekrar Adalet bakanlığını arayarak

Hakimin parayı bankaya yatırdığını yazılı olarak bildirirler. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı iki müfettiş görevlendirir. Bu olayın sebebi sorulur. Hakim şunu söyler.

- İngiliz Kraliyet Hükümeti gerçekten bize bu kadar güveniyor mu, bunu sınamak istedim, der.

Müfettişler gerekli raporu hazırlar ve Adalet  Bakanlığına sunarlar. Adalet Bakanlığı derhal Hakimin görevine son verilir. Adalet Bakanlığının Hakimin görevden azletme gerekçe yazısında ;

-Kraliçe Hükümetinin saygın bir Hakimi, Devletine güvenmiyor ve onu sınıyorsa, Devlet asla ona güvenmez.

Bunun anlamı şudur yani böyle düşünen bir hakim, artık adaletle karar veremez, güveni sarsılmıştır.

Evet,  Adli yıl açılışında zamanın Yargıtay Başkanı, Sami Selçuk,  bizler karar verirken vicdanımız ile cüzdanımız arasında kalıyoruz, demişti.

Gelişmiş toplumlardaki Adalet anlayışı ile Türkiye’deki adalet anlayış farkına bakın ve  siz karar verin. Saygılarımla.

SAYIN OKUYUCULAR ; 28 Mart  2012 tarihinden itibaren 15 günlük Ümre ziyareti İçin Hicaza gideceğim. Tüm dostlardan haklarını helal etmelerini istirham ediyorum.

Yorumlar

Image
şükrü ademhan
28.03.2012 / 09:20

adalet.vay be,hemde kendini hukuk devleti zan eden türkiyede adalet.ıh ıh .türkiyede adalet ,hak ve hukuk anlayışı,ancak zihniyet ve görüşüşe dayalıdır.türkiyenin 7 bölgesinde hukuk ve adalet anlayışı farklıdır.güneydoğuda yargılamalar tamamen sürgüne dayalı olup anadolunun çeşitli illerindeki mahkrmelerin kürd halkına bakiş açısl ve toplu tutuklamalar(kan davalarında şikayet 20 kişiye yapılsaydı bir ölü için 20 kişi ye müebbet,yaralı osaydı 20 kişi ye 20x16=320 sene ceza verile biliyordu.allah allah adalete bak.tam bir kıyım.bu acımasız hükümler yüzbinlerce insana verilmiş.haklılığımı bir örnekle ispatlıyayım.mhp milletvekili atilla kaya eski idamlık 8 yıldır vekil.memnu hakların iadesini hemen mahkemeden almış.ve vekil olmuş..bir kürd bu hakkı alabilirmi?ah ah.zihniyet hep zihniyet.işte türkiyede adaleti var eden de yok eden de bu zihniyetlerdir.geri kalan vicdan ve cüzdan adaleti ise son 10 yılın imanlı yargıçları sayesinde tamamen yok olunacaktır.

Yorum Yaz