diorex
ARTUKBEY

65 yaş ve özürlü aylığı bağlanması nasıl olur?

65 yaş ve özürlü aylığı bağlanması nasıl olur?

Değerli okurlarım,
Bu haftaki köşemizde yaşlı ve özürlü aylığı bağlanmasının usul ve esasları üzerinde duracağım. Bilindiği gibi 01/07/1976 tarihinde kabul edilen 2022 sayılı Kanun ile 65 yaşını doldurmuş kimsesiz muhtaç ve güçsüz vatandaşlarımıza aylık bağlanması imkanı getirilmiştir. Bu vesile ile 2022 sayılı kanun kapsamında aylıktan hem 65 yaşını doldurmuş hem de özürlü kimselerin yararlanması öngörülmüştür.
2022 sayılı Kanununa göre yaşlı ve özürlülere aylık bağlanılması için kanun uygulanması gereğince muhtaç sayılmaları gerekir.2022 sayılı kanunun birinci maddesinde belirtilen gösterge rakamının Devlet memurlarına uygulanan katsayı ile çarpılması sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olanlar sayılırlar. 2022 sayılı kanununa göre 65 yaş ve özürlü aylığından yararlanabilmek için kanunda ve 2022 sayılı yasadan faydalanılarak “65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaşların özürlü ve muhtaç kişilere aylık bağlanması hakkında” bazı şartlar konulmuştur.

65 Yaş Aylığı için Gerekli Şartlar :

Yaşlılık aylığı bağlana bilmesi için 2022 sayılı Kanuna göre aylık bağlanacak kişinin 65 yaşını doldurmuş olması kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmaması, sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmaması, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmaması mahkeme kararıyla veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlanmış herhangi bir devamlı bir gelire sahip bulunmaması ve 2022 sayılı Kanun uygulamasına göre muhtaç sayılması gerekir. Aylık başvurusunda bulunanların gelir, yaşam düzeyleri ve varlıkları, bakım ilişkisinin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği hakkında Kurum araştırma yapmaya veya kamu kurum ve kuruluşları aracılığı ile yaptırmaya, resmi ve özel idari ve müessese ve ortaklardan şahıslardan bilgi ve belge istemeye yetkilidir.

Özürlü Aylığı İçin Gerekli Şartlar :

Özürlülüğün belirlenmesi, 16/07/2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren özürlülük ölçütü, sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre söz konusu yönetmelik ekinde yer alan yetkili sağlık kuruluşları tarafından düzenlenecek sağlık kurulu raporları esas alınır. Buna göre belirlenecek olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranı en az %40 oranında olmalıdır.

2022 sayılı Kanunun uygulamasında; özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı, %40 ile %69 arasında olanlar “özürlü “ özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %70 ve üzerinde olanlar ise “başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettirmeyecek derecede özürlü “olarak kabul edilir.

18 yaşını doldurmuş ve herhangi bir işe yerleştirilmemiş özürlüler (Tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40ile %69 arasında olanlar) ile 18 yaşını doldurmuş başkasının yardımı olmaksızın hayatının devam ettiremeyecek derecede özürlü (tüm vücut fonksiyon kaybı %70 ve üzerinde olanlar) olanların kanunen bakmakla yükümlü bulunmaması sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olura olsun bir gelir veya aylık hakkında yaralamaması ve nafaka bağlanmamış veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlamış herhangi bir gelire sahip bulunmaması ve 2022 sayılı Kanun uygulamasına göre muhtaç olması gerekir.
Özürlü ve yaşlılık aylığı bağlanması için talepte bulunanlardan aylık bağlanmasına karar verilenlere ödenecek aylığın başlangıcı, ilgililerin aylık talebine ilişkin başvuru formlarının mahalli maliye teşkilatında veya il müdürlüklerinde kayda geçirildiği tarihi izleyen aybaşından itibaren başlatılarak ödenir.

Günün Sözü: “Cevapları olan değil, soruları olan insanı dinleyin.” (Albert Einstein)


Abdulbaki Akbal
S.M.Mali Müşavir-B.Denetçi

Yorum Yaz