Zihin Çerçeveleri - Howard Gardner Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Zihin Çerçeveleri kimin eseri? Zihin Çerçeveleri kitabının yazarı kimdir? Zihin Çerçeveleri konusu ve anafikri nedir? Zihin Çerçeveleri kitabı ne anlatıyor? Zihin Çerçeveleri PDF indirme linki var mı? Zihin Çerçeveleri kitabının yazarı Howard Gardner kimdir? İşte Zihin Çerçeveleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Howard Gardner

Çevirmen: Ebru Kılıç

Yayın Evi: Alfa Yayınları

İSBN: 9789752974876

Sayfa Sayısı: 559

Zihin Çerçeveleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Howard Gardner, Çoklu Zekâ Kuramı’nı savunan en önemli bilim adamıdır. Standart psikometrik araçlarla ölçülebilen tek bir zekâ olduğuna dair geleneksel kuramı şiddetle eleştiren Gardner, ilk kez 1983 yılında, her bireyin birbirinden farklı pek çok zekâsının olduğu ve bunların her birinin kendilerine özgü bir biçimde geliştiği ve çalıştığı tezini ortaya atmıştır. Zihin Çerçeveleri: Çoklu Zekâ Kuramı adlı kitabında topladığı çalışmaları eğitim, sanat, bilişsel psikoloji ve tıp alanlarındaki görüş ve düşünüşleri yakından etkilemiş, bu alanlarda bir devrim yaratmıştır. Gardner’in araştırmalarına göre insanoğlunun yedi zekâsı vardır. Her insanda bu zekâların tümü bulunur, ancak insanların yetenek ve yaratıcılıkları büyük farklılıklar gösterir. Bir öğrencinin her zekâsının ayrı ayrı güçlü yanları ve zayıflıkları işlenerek, daha başarılı olması sağlanabilir. Bu zekâ türlerini bir sınıfın içinde entegre etmek, mevcut eğitim sistemini kökten değiştirmeyi gerektirir. Hem çok etkileyici hem de son derece önemli bir yapıt. Gardner psikometrik teori ve enformasyon işleme süreçleri hakkındaki dar kalıpları kırarak, pek çok alandaki insan yetileri konusunda zengin ve yepyeni bir kavram sunuyor.

Ulrich Neisser, Emory University

Zihin Çerçeveleri Alıntıları - Sözleri

  • ... en hafif bir bunama durumu bile, bireyin sözel becerisine hasar vermeye yeter.
  • ''Yazarken var oluyorum. Kalemim o kadar hızlı ki, bazen bileğim ağrıyor. Defterleri doldurup yere atar, onları orada unuturum, kaybolur giderler. Yazmak için yazıyorum. Bundan pişman değilim; okunmuş olsaydım, memnun etmeye çalışırdım. Yine bir harika olurdum. Böyle gizliyken hakikiyim.
  • Genotip ve fenotip arasındaki fark, bireyin davranışsal ve entelektüel profilini değerlendirmek açısından kilit önemdedir.
  • Yirmi yıl boyunca planlı olmadan, insan becerilerinin beyindeki organizasyonunu, nasıl oluştuklarını, nasıl (bazen) bir arada çalıştıklarını ve patolojik koşullar altında nasıl bozukluklarını anlamaya çalıştım. "The Shattered Mind" farklı formlarda beyin hasarı geçiren bireylerin başlarına gelenleri kayıt altına almaktadır. Kitapta, beyindeki farklı kısımların farklı "bilişsel" işlevler için daha baskın olduğunu kanıtladım. Farklı insana özgü yetilerin psikolojisini tanımlayan bir kitap yazmak istedim. "Kinds of Minds" adıyla bir taslak yazdım. Bu kitabı yıllar boyunca rafa kaldırdım. Sonunda şekil değiştirerek "Zihin Çerçeveleri"ne dönüştü.
  • Zekâlar bir artı eksi toplamı gibi düşünülmemelidir; çoklu zekâ kuramını da, bir zekânın gelişmesi durumunda diğerinin geri kaldığı hidrolik bir model olarak düşünmemek gerekir. Ancak istatiksel düzeyde, farklı bireyler -ve farklı kültürlerin- farklı zekâları kullandıklarını düşünmek akla yatkındır.
  • "İnsanın, onu tanıyan ve zihinlerinde ona ilişkin bir imge taşıyan insanların sayısı kadar toplumsal kişiliği vardır."
  • "Yeni bir matematiksel bulgu ölümsüzlüğü fısıldayan bir zaferdir."
  • Mantıksal-matematiksel zekânın temeli, öncelikle nesnelerin ele alınma biçimindedir.
  • Nesneleri gruplara bölme becerisi, çocuğun belli nesnelerin ortak bazı özelliklere sahip olduğu yolunda bilgi sahibi olmaya başladığının "kamuya ilanı"dır.
  • Auden'in bakış açısına göre, insan kişisel eylemler, çalışma ya da duayla elde edilebilecek şeyleri şiirler edinmeye çalıştığında bu tür ''çöplük''ler ortaya çıkar.

Zihin Çerçeveleri İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Gardner, ileri sürdüğü çoklu zekâ kuramını bu kitapta anlatmış. Çok geniş bir örneklem üzerinden ve birçok disiplinden faydalanarak bu kuramı oluşturmuş. Tabi bu kuramın kökeninin çok eskilere dayandığını kendisi söylüyor. Antik Çağ filozoflarının bu temel düşüncesi, bu kuramın en temel yapısı diyemeyiz elbette. Ama bir miktar katkıları olduğu aşikar. Ayrıca Piaget'nin "Bilişsel Gelişim Kuramı" da bu kurama çok katkıda bulunduğunu söylemek gerekir. Fakat Gardner, Piaget'nin kuramının eksikleri olduğunu aktarıyor. Kitabın ilk bölümü zekâ üzerinde durmuş. Bu kısım, kitabın kalbi olan ikinci bölüme hazırlık mahiyetinde diyebiliriz. İkinci bölümde ise kuram açıklanıyor. Gardner, bu zekâ türlerini 6 başlık altında toplamış, bunlar; dil zekâsı, müzikal zekâ, mantıksal-matematiksel zekâ, uzamsal zekâ, bedensel-kinestetik zekâ ve kişisel zekâ. Bunları anlatırken biraz uç örneklerden faydalanmış. Bu örneklerin arasında engelli bireyler, otistik bireyler, özel yetenekli dediğimiz üstün yetenekli insanlar gibi birçok örnek bulunmakta. Tabi bütün bir kuramı bu uç örneklerle açıklamamış. Bütün bunların ardından kurama gelen eleştirileri değerlendirmiş. Son olarak da bu kuramın eğitime uygulanabilirliği hakkında yazmış. Kitap, daha çok eğitim, psikoloji, nöroloji gibi disiplinlerden ya faydalanmış ya da bunları etkilemiş. Bundan dolayı, bu alanlara uzak biri için kitap sıkıcı olabilir. Ben kendi adıma sıkılmadığımı söylemek isterim. Fakat okuma hızımın yavaşladığını da gördüm. Belki aşina olmadığım terimler yüzünden böyle olmuştur. Bu sebeple, kuram ilgi alanınızla alakalı ise okumanız faydalı olur. Aksi takdirde kitabı yarıda bırakabilirsiniz. Son olarak, bu kuramın da etkilediği bazı insanlar var. Onların içinden en bilineni de Daniel Goleman. Özellikle "Duygusal Zekâ" adlı kitabı zevkle okunabilecek düzeyde. Bakmanızı şiddetle tavsiye ederim. Herkese keyifli okumalar... (Bilal Dursun)

Zihin Çerçeveleri PDF indirme linki var mı?

Howard Gardner - Zihin Çerçeveleri kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Zihin Çerçeveleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Howard Gardner Kimdir?

Howard Gardner (d. 1943, Pensilvanya), hâlen Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden Amerikalı psikologdur. Çoklu zekâ kuramını ortaya atan bilim adamıdır.1981'de MacArthur Ödülü almıştır.

Standart psikometrik araçlarla ölçülebilen tek bir zekâ olduğuna dair geleneksel kuramı şiddetle eleştiren Gardner ilk kez 1983 yılında her bireyin birbirinden farklı pek çokzekâsının olduğu ve bunların her birinin kendine özgü bir biçimde geliştiği ve çalıştığı tezini ortaya atmıştır. Çoklu zeka kuramı herhangi bir psikometrik aracın sonuçlarından yararlanmaz. Zekanın biyopsikolojik bir potansiyel olduğunu ve kültürel değerlerden derinlemesine etkilendiğini savunur.

Zihin Çerçeveleri: Çoklu Zekâ Kuramı adlı kitabında topladığı çalışmaları eğitim, sanat, bilişsel psikoloji ve tıp alanlarındaki görüş ve düşünüşleri yakından etkilemiş, bu alanlarda bir devrim yaratmıştır.

Harvard ve Boston üniversitelerinde psikoloji profesörü olan Howard Gardner tek zekâ tipine karşı çıkarak insanların daha başarılı olduğu değişik alanlar bulunduğunu ve bu alanlarda zekâya dayalı büyük beceriler gösterebildiğini ifade ederek “Çoklu Zekâ” (Multiple Intelligence) teorisini ortaya atmıştır.

Gardner'in ilk araştırmalarında yedi adet zeka tespit edilmiştir. Bunlar sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, bedensel-kinestetik zeka, görsel-uzamsal zeka, müziksel-ritmik zeka, kişilerarası sosyal zeka ve içsel zekadır. Daha sonra sekizinci zeka olan doğacı zeka da bunlara eklenmiştir. Dokuzuncu zeka olduğu düşünülen varoluşsal zeka hâlen araştırılmaktadır. Bu zekaya biyolojik bir alan bulunamadığından Gardner bu zekaya "yarım zeka" adını vermiştir ve bu zekayı listeye sonra ekleyebileceklerini belirtmiştir. Herinsanda bu zekâların tümü bulunur, ancak insanların yetenek ve yaratıcılıkları büyük farklılıklar gösterir. Bir öğrencinin her zekâsının ayrı ayrı güçlü yanları ve zayıflıkları işlenerek daha başarılı olması sağlanabilir. Bu zekâ türlerini bir sınıfın içinde entegre etmek, mevcut eğitim sistemini kökten değiştirmeyi gerektirir. Gardner psikometrik teori veenformasyon işleme süreçleri hakkındaki kalıpları kırarak pek çok alandaki insan yetileri konusunda yeni bir kavram sunmuştur.

Howard Gardner Kitapları - Eserleri

  • Zihin Çerçeveleri
  • App Kuşağı
  • Eğitilmemiş Zihin
  • Çoklu Zeka
  • Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin
  • Zihniyetleri Değiştirmek
  • Eğitimli Akıl
  • Hakikat Güzellik Ve İyilik

Howard Gardner Alıntıları - Sözleri

  • ... en hafif bir bunama durumu bile, bireyin sözel becerisine hasar vermeye yeter. (Zihin Çerçeveleri)
  • Hem okulda hem sosyal hayatta diğer zekâ türlerinin önemini küçümsediğimizden dolayı çocukların kendilerini aptal gibi hissetmelerine yol açtık ve düzgün bir performans sergileyemedikleri için onları başarısız addettik. (Eğitilmemiş Zihin)
  • Çocukların, ilk yıllarını geçirdikleri sosyal çevrenin, sonradan etraflarındaki dünyayı anlamlandırdıkları standartlar üzerinde oldukça büyük etkisi vardır. Gerek moda, yemek, coğrafi çevre, gerekse konuşma biçimi olsun, çocukların ilk gördükleri modeller, zevklerini ve tercihlerini süresiz şekilde etkilemeye devam eder ve bu tercihlerin değişmeleri de oldukça zordur. (Eğitilmemiş Zihin)
  • Çoğu çocuğun, neden okuması gerektiği konusunda hiçbir fikri yoktur, çünkü etrafındaki yetişkinler de okumamaktadırlar. (Eğitilmemiş Zihin)
  • Auden'in bakış açısına göre, insan kişisel eylemler, çalışma ya da duayla elde edilebilecek şeyleri şiirler edinmeye çalıştığında bu tür ''çöplük''ler ortaya çıkar. (Zihin Çerçeveleri)
  • Mantıksal-matematiksel zekânın temeli, öncelikle nesnelerin ele alınma biçimindedir. (Zihin Çerçeveleri)
  • İşyerlerindeki yöneticiler doğru bilgiye, beceriye ve zihin tipine sahip kişileri-bana göre disiplinli, sentezci, yaratıcı, saygılı ve etik zihinlere sahip kişileri-seçmekle sorumludur. Aynı şekilde, yönetici, lider, dekan ya da rektör konumunda olan kişilerin bu beş zihin tipini hem kendilerinde hem de sorumlu oldukları kişilerde geliştirmek için uğraşmaları gerekir. (Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin)
  • Belirli zihin tiplerinin geliştirilmesi söz konusu olduğunda en önemli dayanağımız eğitimdir. Çıkış noktamızın eğitim olmasi son derece do ğaldır: Ne de olsa genç zihinleri tanıma ve eğitme konusunda en önemli yükü eğitimciler ve yetkili eğitim kurumları üstlenmiş durum dadır. (Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin)
  • Genç insanlar, modern dünyayı anlamak ve bu dünyanın bir parçası olabilmek için bilimsel düşünmeyi öğrenmek zorundadır. (Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin)
  • "Yeni bir matematiksel bulgu ölümsüzlüğü fısıldayan bir zaferdir." (Zihin Çerçeveleri)
  • Genotip ve fenotip arasındaki fark, bireyin davranışsal ve entelektüel profilini değerlendirmek açısından kilit önemdedir. (Zihin Çerçeveleri)
  • Yirmi yıl boyunca planlı olmadan, insan becerilerinin beyindeki organizasyonunu, nasıl oluştuklarını, nasıl (bazen) bir arada çalıştıklarını ve patolojik koşullar altında nasıl bozukluklarını anlamaya çalıştım. "The Shattered Mind" farklı formlarda beyin hasarı geçiren bireylerin başlarına gelenleri kayıt altına almaktadır. Kitapta, beyindeki farklı kısımların farklı "bilişsel" işlevler için daha baskın olduğunu kanıtladım. Farklı insana özgü yetilerin psikolojisini tanımlayan bir kitap yazmak istedim. "Kinds of Minds" adıyla bir taslak yazdım. Bu kitabı yıllar boyunca rafa kaldırdım. Sonunda şekil değiştirerek "Zihin Çerçeveleri"ne dönüştü. (Zihin Çerçeveleri)
  • Empati yokluğu sosyopatlığın alametifarikasıdır. (App Kuşağı)
  • Nesneleri gruplara bölme becerisi, çocuğun belli nesnelerin ortak bazı özelliklere sahip olduğu yolunda bilgi sahibi olmaya başladığının "kamuya ilanı"dır. (Zihin Çerçeveleri)
  • "Birisinin düşünce ve duygularına doğrudan karşı çıkmak rahatsız edicidir. Ancak bizi başkalarına yaklaştıran da, bu duygusal riski üstlenmektir." (App Kuşağı)
  • yeni fikir ve uygulamalara neden gerek duyulduğunu anlamaları, işe yaramayan alışkanlıkları bırakmaları, yeni konumları için uygun olan davranış şeklini yavaş yavaş pekiştirmeleri gerekir. (Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin)
  • Eğitimin gelecekte sadece matematik, bilim ve teknoloji üzerinde yoğunlaşması gerektiğini düşünmek kolaycı-ama tehlikeli-bir bakış açısıdır. Küresel kuvvetlerle birlikte her şeyin değişmesi gerektiğine inanmak da aynı şekil de basit ve tehlikeli-bir görüştür. (Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin)
  • “Etik olmak, eğitilmemiş zihnin güçlü eğilimlerinin üstesinden gelmek demektir. “ (Eğitilmemiş Zihin)
  • Birisinin düşünce ve duygularına doğrudan karşı çıkmak rahatsız edicidir. Ancak bizi başkalarına yaklaştıran da, bu duygusal riski üstlenmektir. (App Kuşağı)
  • ''Yazarken var oluyorum. Kalemim o kadar hızlı ki, bazen bileğim ağrıyor. Defterleri doldurup yere atar, onları orada unuturum, kaybolur giderler. Yazmak için yazıyorum. Bundan pişman değilim; okunmuş olsaydım, memnun etmeye çalışırdım. Yine bir harika olurdum. Böyle gizliyken hakikiyim. (Zihin Çerçeveleri)