dedas

Zamanın Resimli Kısa Tarihi - Stephen W. Hawking Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zamanın Resimli Kısa Tarihi kimin eseri? Zamanın Resimli Kısa Tarihi kitabının yazarı kimdir? Zamanın Resimli Kısa Tarihi konusu ve anafikri nedir? Zamanın Resimli Kısa Tarihi kitabı ne anlatıyor? Zamanın Resimli Kısa Tarihi PDF indirme linki var mı? Zamanın Resimli Kısa Tarihi kitabının yazarı Stephen W. Hawking kimdir? İşte Zamanın Resimli Kısa Tarihi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 01.06.2022 12:00
Zamanın Resimli Kısa Tarihi - Stephen W. Hawking Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Stephen W. Hawking

Çevirmen: Mustafa Küpüşoğlu

Yayın Evi: Alfa Basım Yayım Dağıtım

İSBN: 9786051067605

Sayfa Sayısı: 265

Zamanın Resimli Kısa Tarihi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Zamanın Kısa Tarihi 1988 yılındaki ilk basımından bu yana geçen yıllar içerisinde bilimsel yazın alanında bir başyapıt konumu kazandı. Kırk dile çevrildi ve dokuz milyonun üzerinde baskı yaparak dev bir uluslararası ün kazandı.

Kitap o dönemde evrenin doğası hakkında öğrendiğimiz en son bilgiler göz önüne alınarak yazılmıştı, öte yandan o günden bu güne hem atom-altı dünyanın hem de büyük ölçekte evrenin gözlem teknolojilerinde olağanüstü ilerlemeler yaşandı. Bu yeni gözlemler Profesör Hawking'in kitabın ilk baskısında yaptığı kuramsal öngörülerin çoğunu doğrulayan nitelikteydi. Bu gözlemlere, evrenin başlangıcından 300.000 yıl sonrasını araştıran ve Hawking'in varlığını ileri sürdüğü uzayzaman dokusundaki kırışıklıkları tespit eden Kozmik Ardalan Kâşifi COBE uydusunun son bulguları da dahildir.

Kaleme aldığı özgün metne kendisinin son araştırmasından ve en son gözlemlerden edindiğimiz yeni bilgileri katma arzusuyla Hawking, kitabının elinizdeki son baskısı için yeni bir önsöz yazmakla kalmadı, aynı zamanda solucan delikleri ve zaman yolculuğuyla ilgili çok etkileyici yepyeni bir bölüm kaleme alarak kitabını güncelledi.

"Canlı ve kışkırtıcı.. Hawking doğal bir öğretmen yeteneğine sahip: kolay anlaşılır yazıyor, mizah katıyor ve günlük yaşamdan örnekler veriyor."

-The New York Times-

"Tekerlekli sandalyede oturmasına karşın Hawking'in zihni uzayın sonsuzluğunda her yere ulaşıyor ve evrenin gizemlerini açıklıyor."

-Time-

"Usta işi."

-The Wall Street Journal-

(Tanıtım Bülteninden)

Zamanın Resimli Kısa Tarihi Alıntıları - Sözleri

  • Tüm bir bilim tarihi, olayların rastgele bir biçimde gerçekleşmediğinin, kutsal bir esinden kaynaklansın veya kaynaklanmasın, belirli bir düzene dayandığının adım adım farkına varılmasından oluşmuştur.
  • Düzensizlikten düzen yaratılabilir.
  • Katolik Kilisesi Büyük Patlama modelini benimsemiş ve 1951 yılında resmi olarak modelin İncil'le uyumlu olduğunu ilan etmiştir.
  • Evren bizim keşfedebileceğimiz ve anlayabileceğimiz bir dizi rasyonel yasayla yönetilmektedir.
  • Denklemler benim için daha önemli, çünkü siyaset şimdiki zamanla, ancak bir denklem sonsuzlukla ilgili bir şey. - Albert Einstein -
  • ‘100 Yazar Einstein’a Karşı’ adında bir kitap basıldığında Einstein cevabı yapıştırdı: “Haksız olsaydım zaten biri yeterli olurdu!”
  • Evren bizim keşfedebileceğimiz ve anlayabileceğimiz bir dizi rasyonel yasayla yönetilmektedir.
  • Newton’un kafasına düşen bir elmadan esinlendiği yönündeki mizansen sonradan uydurulmuş olsa gerek. Newton’un bu konuda söylediği tek şey “uzun uzun düşündüğü bir esnada” ve “bir elmanın düşmesi üzerinden” kütleçekim fikrinin aklına gelmiş olduğuydu.
  • Bugün artık kütleçekim kuvveti devredeyken sonsuz ve durağan bir evren modeli kurmanın olanaksız olduğunu biliyoruz.
  • Hiç kimsenin evrenin genişliyor ya da büzüşüyor olabileceğini tahmin etmemiş olması, yirminci yüzyıl öncesindeki genel düşünce ikliminin ilginç bir yansımasıdır. Evrenin ya ezelden beri hiç değişmeyen bir durumda var olduğu ya da geçmişte sonlu bir zaman içerisinde hemen hemen bugün gözlemlediğimiz biçimiyle yaratılmış olduğu genel kabul gördü. Bunun nedeni, kısmen insanların ezeli ve ebedi doğrulara inanma eğiliminde olması, kısmen de kendileri yaşlanıp ölecek olsalar bile evrenin sonsuz ve değişmez kalacağı düşüncesinde buldukları rahatlama hissi olabilir.
  • Aristoteles ve diğer Yunan filozofların çoğu, altında fazlasıyla kutsal müdahale yattığı için yaradılış fikrini pek beğenmemişlerdi. Bu yüzden insanoğlunun ve onu çevreleyen dünyanın hep varolduğu ve hep varolacağına inandılar.
  • Aziz Augustinus’a sorulur: “Tanrı evreni yaratmadan önce ne yapıyordu?” Augustinus şu yanıtı vermez: “Bu tip sorular soran insanlar için cehennemi hazırlıyordu.” Bunun yerine zamanın Tanrı’nın yarattığı evrenin bir mülkü olduğunu ve evrenin başlangıcından önce zamanın da var olmadığını söyler.
  • Bilimin nihai hedefi tüm evreni tasvir edecek tek bir kurama ulaşmaktır.
  • Günümüzde bilim insanları evreni iki temel kısmi kuramla açıklıyorlar: Genel görelilik kuramı ve kuantum mekaniği. (...) Ancak ne yazık ki bu iki kuramın birbiriyle tutarsız olduğu, başka bir ifadeyle her ikisinin birden doğru olamayacağı biliniyor.
  • Uygarlığın doğumundan bu yana insanlar olayların birbirleriyle bağlantısız ve açıklamasız olduğunu görmekten hoşnut olmadı. Dünyanın işleyişinin altında yatan düzeni anlamanın peşinden koştu. Bugün hâlâ, neden burada olduğumuzu ve nereden geldiğimizi öğrenmek arzusundayız. İnsanlığın bilgiye olan derin tutkusu süregelen araştırıcılığımızın gerekçesi olmaya yeterli.

Zamanın Resimli Kısa Tarihi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Zamanın Resimli Kısa Tarihi: Evren nasıl oluştu? Düzenler silsilesi içinde miyiz yoksa düzensizlik içinde mi deviniyoruz? Kara deliklerin varlığı bize ne anlatıyor? Zamanda yolculuk gerçekleşebilir mi ? Solucan delikleri bize ne fayda sağlar? Gibi birçok soru hakkında biz okuyucuya bilgiler sunan bu şaheser bize sadece bilgiler sunup düşünmeyi değil kafamızda yeni sorular oluşturmayı da sağlıyor. Okurken fizik bilgileri ve kimya bilgileri bazı okuyuculara ağır gelebilir bu yüzden lise kimyası ve fiziği ediniminizin olması sizin için iyi olabilir ki buna rağmen beni okurken bazı kısımlarda zorladı diyebilirim. Bu ve başka sebeplerden dolayı kitabın resimli baskısını okumanızı tavsiye ederim çünkü yazılı olarak algılanamayan bazı şeyler görsel olarak bir çırpıda algılanabiliyor. İçinde yaşadığımız evren hakkında herkesin merakları ve soruları illaki vardır bu kitap meraklarımıza ve sorularımıza tam anlamıyla karşılık olamasa da bir nebze bizi tatmin edebilecek bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Bu eseri okuyup deneyimlemenizi tavsiye eder sevgiyle ve kitapla kalmanızı temenni ederim. :) (Melih Yabancı)

Zamanın Resimli Kısa Tarihi: Zamanın tarihi Kitap başlıca şu konular üzerinde duruyor : -Evren Betimlemeleri -Uzay ve Zaman -Genişleyen Evren -Belirsizlik İlkesi -Temel Parçacıklar ve Doğadaki Kuvvetler -Kara Delikler -Kara Delikler Ne Kadar Kara? -Evrenin Kökeni ve Kaderi -Zaman Oku -Solucan Delikleri ve Zaman Yolculuğu -Fiziğin Birleşmesi -Einstein, Newton, Galileo Kısa Hayat öyküleri Kitap çok fazla fizik terimi içermesi nedeni ile fizik bilimi ile ilgilenmeyen ve bilimle ilgilenmeyen kişiler için zor ve ağır dil içeriyor. Bunun dışında Hawking'in şaşırtıcı Evren ve yaratılış fikirleri bulunmakta. Zaman yolculuğunun mümkün olduğu yönünde bilgiler vermekte olup görsel örnekler ile bunları desteklemiş.Görseller her sayfada bulunmakta ve konuyu anlama açısından yardımcı nitelikte ayrıntılı kaliteli. Evren, gezegenler, zaman, yasalar, teoriler hakkında daha fazla bilgi sahibi olup ufkunuzu genişletecek. Varolan yasaların birbiri ile uyuşmadığı kısımlar ve bu yasaları tek yasa haline getirmenin epeyce zor ve meşakkatli bir iş, fazla bilgi birikimine ve zamana gerek olduğunu söylüyor Hawking. Matematiğin denklemlerin yetmediği yerlerde Felsefe ve Tanrı işin içine giriyor ve ileride Fizik tek bir kurama teoriye dönüşür ise Tanrı beynine ulaşabileceğimizi düşünüyor Hawking. Her bir konuyu genel kitap sıralamasının dışında okuyabilirsiniz konular spesifik. Hawking ve Fizik severlerin kesinlikle okumasını tavsiye ediyorum. (Rhovanion)

EVRENDE NELER OLDUĞUNU BİLİMLE TAM OLARAK AÇIKLAYABİLDİĞİMİZ ZAMAN TANRI’NIN ZİHNİNİ DE ÇÖZMÜŞ OLACAĞIZ Kitap okurken benim düsturum önce kitabın yazarını tanımaktır. Kısa da olsa hayatına göz atarım. Hawking’le ilgili de tam olarak biyografi sayılmasa da hayatındaki birçok noktayı aydınlatan, kişisel yaşamı ve düşünce dünyasıyla ilgili tatmin edici bir kitap önerip incelemeye geçeceğim: kitap/stephen-hawking-gibi-dusunmek--74695 Kitaba yaptığım incelemeye de göz atabilirsiniz: gonderi/31397880 Hoşunuza giderse okuma listenize girer belki ve şahsi fikrim önerdiğim kitabın, birazdan incelemesini yapacağım kitaptan çoğu kişi için daha tercih edilesi olduğudur. Böyle bilimsel içerikli kitaplara ilginin az olduğunu bildiğimden söylüyorum. Ama evren benim gibi sizi de heyecanlandırıyor ve içinizde merak uyandırıyorsa iki kitabı da okursanız ne âlâ.. Öncelikle bu kadar özenle hazırlanmış bu kitap için başta çevirmen Barış Gönülşen’e sonra da emeği geçen herkese teşekkür etmek isterdim. Son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplardan biriydi. Hasret kaldık böyle güzel çevirilere. Okurken o emeği ve özeni hissettim gerçekten. Kitap çoğumuzun ismine aşina olduğu ve özellikle D&R’da raflarda ve kampanyalarda sık sık gördüğü, çok satan kitap/zamanin-kisa-tarihi--12678’nin yeni bilgilerle güncellenmiş ve renkli resimlerle zenginleştirilmiş baskısı. Kesinlikle bu resimli baskısını tercih etmenizi tavsiye ederim. Fiyatı biraz cep yakıyor, ben de kütüphaneden aldım ve iade edip kitaptan ayrılacağım için üzülüyorum. İnanın alacaksanız her kuruşuna değecek bir kitap. Kitabın içeriğini çok kısa özetlersem evreni, zamanı ve Hawking’in çeşitli çalışmalarını kronolojik bir sırayla tüm evreleriyle tek tek ele alıyor. Ortaokulda da lisede de atomla ilgili bazı şeyler gördük. Sayısalcıysak işin teferruatına da girdik. O sebeple giriş kısmı, yüzyıllar öncesi evren ve madde tasvirleri, Bohr, Rutherford atom modeli vs. size çok yabancı gelmeyecek şeyler ama bir yerden sonra okulda görmediğimiz, özel olarak araştırmadıysak hiç bilmediğimiz kuramlarla tanışmaya başlıyoruz. Günümüzde kabul gören birçok bilimsel yasa var. Yer çekimi, kütleçekim kuvveti, kuantum mekaniği vs. Ama bu yasalar kısıtlı durumlarda geçerli olabiliyor. Yani hatırlarsınız lisede çoğu kez sürtünme kuvvetini ihmal ederdil mesela. Ve öyle kuramlar da var ki birbiriyle tutarsız ama ayrı ayrı geçerli sayılabiliyorlar. Genel görelilik ve kuantum metafiziği gibi. Şimdi tüm bu kuramları birleştiren, her koşulda gerekli tek bir kuram oluşturulduğunu hayal edin. Evrendeki her türlü olayı açıklamaya yetecek tek bir kuram. Olan bilen her şeyin tek bir formülü. Tabii ki böyle bir şey bulunmuş olsa çok karmaşık bir formülü olacağını biliyoruz. Aynı zamanda bulunmasıyla Tanrı’nın varlığı ihtimalini bertaraf etmiş oluyoruz. Davranışlarımızın, tüm duygu ve düşüncelerimizin bile matematiksel olarak kesine yakın tahmin edilebilme ihtimalinden bahsediyorum. Bu düzende Hawking’e göre bir yaratıcının varlığına gerek kalmıyor. Böyle bir kuram bulunabildi mi? Hayır. Peki bulunabilecek mi? Yaşamının son yıllarında Hawking’in de bu konuda iyimserliğini kaybettiğini ve bulunacağından kuşku duyduğunu biliyoruz. Yani çok uzun bir süre daha bulunabilecek gibi görünmüyor ama ileride kim bilir? İnsanoğlu aklını kullanırsa Allah’ı görebilir demişti birisi. Bu kitap bu kurama giden yolda yapılan çalışmaları ele alıyor. Hawking’in yetişebildiği kadar çalışmayı içeriyor. Hawking öldükten sonra da pek çok ilerleme kaydedildi ama dediğim gibi tek kuram diye bir şey hâlâ yok. Bilim kurguya merakı olan, bu alanda ortaya eser koymak isteyenler bu kitapta bolca malzeme bulabilirler. Zamanın tersine akıp enkazlardan yeniden gökdelenler meydana geldiğini ve yaşlı doğup genç öldüğümüzü ya da doğmadan öldüğümüzü hayal edin. Kulağa fantastik geliyor ama ben bu zamanda geri akımın ihtimal dahilinde bilimsel bir varsayım olduğunu not düşeyim. Evrenin akıbeti konusunda emin değiliz sonuçta. “GELECEK HEYECAN VERİCİ” Dürüst olacağım kitabı okurken kafamın basmadığı çok yer oldu. Kimi yerleri anlamak için çabalamadım okuyup geçtim kimi yerleri tekrar tekrar okuyup anlamak için kafa patlattım. Bu kitabın başarısıyla ilgili kulaktan dolma bilginiz vardır. Madonna’nın cinsellikle ilgili yazdığı kitabından daha çok satması Hawking’i gelecek nesillerle ilgili umutlandırmıştı. Zamanın Kısa Tarihi tüm zamanların en çok satan bilim kitaplarından biri olmayı başardı. İnsanların evrenle ilgili konuşmaya başlamasını, herhangi birinin bile bu konularla ilgili fikir sahibi olmasını sağladı. Evreni günlük sohbetlere taşıdı. Hitap ettiği kitlenin genişliği bakımından anlatım olabildiğince sade tutulmaya çalışılmış. Hawking’in olağanüstü betimleme yeteneği de bazı şeyleri parça parça sindirmeye yardımcı oluyor, aralara sıkıştırdığı zekice esprileri yüzde hoş bir tebessüm oluşturuyor ki Hawking’in mizah yeteneği onunla özleşmiş bir şey. Mizah zekâ işidir. Ama özel olarak Fizik’le ilgili bir uğraşı veya bilgi birikimi olmayan birinin bu kitabı her şeyiyle anlayabileceğini sanmıyorum ki Hawking’in de anlamayanların olduğunu bildiğine dair bir demeci var ama rahatlayın kitapta bazı bilim insanlarının da kavrayamadığı yerler varmış. Asla kitabı kötülemek amacıyla yazmadım. Benim için Hawking’in zihninde yolculuğa çıkmak, dünyaya onun gözünden bakmak, her şeyden önce onun yazdığı bir eseri okumak bile eşsiz bir deneyimdi. Anlamayacağımı başından bilseydim de kitabı yine okurdum. Sadece bu kitapla meşgul olmanın bile verdiği bir zevk vardı. Kitabı okurken zihnim hep faliyetteydi ve oturduğum yerde yoruluyorum ki bana bunun kadar haz veren çok az şey vardır hayatta. Hiç bitmeyecek gibiydi başta ama gerçekten çabuk bitti. Hiçbir şey anlamayacak değilsiniz. Teferruatlı kısımları anlayanlar bile çok düşünmüyor zaten ama yüzeysel olarak bir fikriniz olacak eminim. Okuduktan önceki sizle sonraki siz evrene aynı bakan insanlar olmayacak. Belki benim gibi gökyüzüne her baktığınızda hayranlıkla karışık bir hayrete düşmeye başlarsınız. Bu kitabı okumak benim için ilginç bir deneyim oldu. İnsan anlamadığı kitabı sever mi? Seviyormuş. Demek gerçekten ‘Sevgi anlaşmak değildir nedensiz de sevilir’ miş ^.^ Herkese keyifli okumalar... (bahar)

Zamanın Resimli Kısa Tarihi PDF indirme linki var mı?

Stephen W. Hawking - Zamanın Resimli Kısa Tarihi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Zamanın Resimli Kısa Tarihi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Stephen W. Hawking Kimdir?

Çocukluğu ve eğitim yılları

Hawking sekiz yaşındayken, Kuzey Londra'dan 20 mil uzaktaki St Albans'a gitti. 11 yaşında St Albans okuluna kayıt oldu. Buradan mezun olduktan sonra babasının eski okulu Oxford Üniversitesi kolejine devam etti. Babasının tıpla ilgilenmesini istemesine karşın, o matematiği seviyordu. Fakat okulun matematik bölümü mevcut değildi. Bu yüzden onun yerine fizik öğrenimi görmeye başladı. Üç yıl sonra doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödüllendirildi. Hawking daha sonra kozmoloji (evrenbilim) üzerine çalışmak üzere Cambridge'e gitti. O zamanlar Oxford'da evren bilimiüzerine çalışma yoktu. Cambridge'de danışman olarak Fred Hoyle'u istemesine karşın Dennis Sciama atanmıştı. Doktorasını aldıktan sonra ilk önce araştırma asistanı, daha sonra Gonville and Caius College'de profesör asistanı oldu. 1973'de Gökbilim Enstitüsünden ayrıldıktan sonra HawkingUygulamalı matematik ve Kuramsal fizik bölümüne geçti. 1979'dan sonra matematik bölümünde Lucasian matematik profesörü oldu. Bu profesörlük 1663 yılında üniversite parlemento üyesi olan Henry Lucas tarafından kurulmuştu. İlk olarak Isaac Barrow sonra 1669'da Isaac Newton'a verilmişti. Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalıştı. Roger Penrose ile birlikte Einstein'ın Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Big Bang'le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterdi. Bu sonuç Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı'nın birleştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. Bu yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük buluşlarından biriydi. Bu birleşmenin bir sonucuda karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koyuyordu. Diğer bir sonuç da evrenin bir sonu ve sınırı olmadığıydı. Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çercevesinde meydana geldiği anlamına geliyordu.

Hastalığından sonraki yaşamı

Stephen Hawking 1960'ların başında 21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etti. Ünlü bilim adamı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirmiş olduğu için, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyor. Şu anda Hawking, bilimsel uğraşlarında ve günlük yaşantısında çevresinden veailesinden büyük destek almaktadır. Konuşmak istediği anda, elindeki elekronik aleti sıkarak, sandalyesine bağlı özel bilgisayarının ekranına, dakikada ortalama 10 kelimeyi sıralayabilmektedir. Bu sessiz konuşan dehanın, özel bilgisayarının hafızasında yaklaşık 2600 kelime bulunmaktadır. Böylece herhangi bir kelimeyi söylemek istediğinde ekrana yazabilmektedir. Sağlıklı insanların konuşmalarında kullandığı kelime sayısı da 2500 civarındadır. Dolayısıyla Hawking, duygularını ifade etmede kelime sıkıntısı çekmemektedir.

Stephen Hawking kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili iddialarıyla, bugün yaşayan bilim adamları arasında dünyada en çok tanınan isimdir. Kitapları, 40 dile çevrildi; evrenle ilgili çılgın teorik bilgilerini popüler hale getirmek için gereken maddi bağımsızlığı sağlayacak ve Cambridge Üniversitesi'ndeki uygulamalı matematik ve teorik fizik laboratuvarını geliştirecek kadar da sattı. Hawking, hastalığıyla gizemli bir kişilik oluşturmaktadır. Son kitabı “Ceviz Kabuğundaki Evren”de, dünyanın büyük bir felaket ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek uzayda insan kolonileri kurulmasını gündeme getirmişti. Bir fenomen haline gelen ve milyonlarca satan “Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere” kitabı, Hawking'e asıl şöhreti getirmişti. İlk kitabının yayımlanmasından bu yana gerçekleşen önemli buluşların ardındaki sırrı açığa çıkaran “Ceviz Kabuğundaki Evren”, “Zamanın Kısa Tarihi”nin bir devamı sayılabilir. Yeni kitabıyla yazar, bizleri çoğu kez gerçeklerin kurmacadan daha şaşırtıcı olduğu teorik fiziğin en üst noktalarına çıkarıyor ve evrenin temel ilkelerine dair anlaşılır yorumlarda bulunuyor. Görelilik kuramından zaman yolculuğuna, süper kütle çekiminden süpersimetriye, kuantum teorisinden M-Kuramı’na ve bütünsel beyin algılanımına kadar evrenin bilinen en kışkırtıcı sırlarına kapı aralayan kitap, Einstein’in “Genel Görelelik Kuramı” ile Richard Feynman'ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek evrende olup bitenleri tanımlayabilecek eksiksiz ve tek bir teori geliştirmeye çalışıyor. Okur, kitabı bir bilimsel eser olarak algılayabileceği gibi, rahatlıkla bir bilim–kurgu romanı gibi de değerlendirebilir. Hawking'in “karmaşık önermeleri günlük yaşamdan çekip aldığı analojilerle resmetme becerisi” buna imkân tanımaktadır. 2012'de “Büyük Tasarım” adlı kitabını da çıkartmıştır. Kitaplarında genellikle bir Yaradan'ın varlığını inkar eden Stephen Hawking, Her Şeyin Teorisi (Birleştirilmiş Alan Kuramı)’ne ulaşıldığı zaman, kainat’ın yaratım sürecinde, ‘Tanrı’ kavramına ihtiyaç olmadığını da net bir dille ifade etse de daha sonraları Kanal D Londra Temsilcisi Ayşegül Ekinci'nin röportajında, ilk kez Tanrı'ın varlığını kabul etti. Röportaj sırasında sorulan bir soruya Hawking'in çalışma ekibinin de şaşırdığı görüldü. Hawking, Tanrı ile ilgili sorulan soruya "Evrenin oluşumu bilimin gerçekliğine dayanır. Ama bu hiçbir şekilde, Bilim Kuralları'nı koyan ve onları da yaratan bir Tanrı olmadığı anlamına gelmez..." cevabını verdi.

Stephen Hawking, Einstein’dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilmektedir. 12 onur derecesi almıştır. 1982'de CBE ile ödüllendirilmiş, bundan başka birçok madalya ve ödül almıştır. Royal Society'nin ve National Academy of Sciences (Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi) üyesidir.

Stephen Hawking yazdığı çocuk kitaplarıyla birlikte çocukları etkileyip onları evrenbilime yanaştırmıştır. Yazdığı kitaplar çocukların hayal dünyasını da genişletmiştir.

Stephen W. Hawking Kitapları - Eserleri

  • Zamanın Kısa Tarihi
  • Kara Delikler
  • Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar
  • Büyük Tasarım
  • Zamanın Daha Kısa Tarihi
  • Kara Delikler ve Bebek Evrenler
  • Ceviz Kabuğundaki Evren
  • Aforizmalar
  • Benim Kısa Tarihim
  • Her Şeyin Teorisi
  • Zamanın ve Uzayın Doğası
  • Zamanın Resimli Kısa Tarihi
  • Evrene Açılan Gizli Anahtar 1
  • George ve Büyük Patlama
  • George'un Kozmik Hazine Avı
  • George ve Kırılmayan Şifre
  • George ve Kozmik Hazine Avı
  • The Grand Design
  • Uzay ve Zamanın Doğası
  • The Theory of Everything

Stephen W. Hawking Alıntıları - Sözleri

  • "Tanrı zar atmaz." Fakat tüm kanıtlar Tanrı'nın uslanmaz bir kumarbaz olduğunu ve mümkün olan her vesileyle zar attığını göstermektedir. (Kara Delikler)
  • Yerçekimi maddeyi bir araya toplarken, dönme kuvveti dağıtır. İlk sorum, dönme hareketinin evrenin sıçramasına yol açıp açamayacağı oldu. (Benim Kısa Tarihim)
  • Erken ölüm olasılığı ile karşı karşıya olduğunuzda yaşamın yaşanmaya değer olduğunu ve yapmak istediğiniz birçok şey bulunduğunu kavrarsınız. (Kara Delikler)
  • Genişleyen evren, bir yaratıcının varlığını ortadan kaldırmıyor; ama bunu ne zaman yapmış olabileceğine dair bazı sınırlar getiriyor. (Her Şeyin Teorisi)
  • "Sessiz insanlar en gürültülü zihinlere sahiptir..." (Aforizmalar)
  • Bu renklerin nedeni, ışığın, köpüğü oluşturan ince su tabakasının her iki tarafından yansımasıdır. Beyaz ışıkta, hepsi değişik renkli, ışık dalgaları bulunur. Bazı dalga boyları için, dalga boylu, yani değişik renkli, ışık dalgaları bulunur. Bazı dalga boyları için sabun tabakasının bir tarafından yansıyan dalgaların tepeleri öbür tarafından yansıyan dalgaların çukurlarına denk düşer. Bu dalga boylarına karşılık olan renkler yansıyan ışıkta bulunmaz, böylece ışık renkli gözükür. (Zamanın Kısa Tarihi)
  • Einstein, hiçbir zaman kara deliklere inanmadı. Üstelik, bu düşüncesi, genel göreliliği savunan çoğu kişi tarafından da paylaşıldı. Kuantum kuramının kara deliklerin tamamen kara olmadığını kastettiği hakkındaki keşfim üzerine, bir seminer vermek için Paris'e gitmiştim. Seminerim oldukça tekdüze geçti, çünkü o sırada Paris'te neredeyse hiç kimse kara deliklere inanmıyordu. (Ceviz Kabuğundaki Evren)
  • Baktığımız her yönde evrenin aynı göründüğünü gösteren bütün bu kanıtlar, ilk bakışta evrende özel bir yerimiz varmış izlenimini verebilir. Özellikle de, bütün diğer galaksilerin bizden uzaklaştığını gözlemliyorsak, evrenin merkezinde olduğumuzu düşünebiliriz. Yine de bir başka açıklama daha var: Evren bir başka galaksiden bakıldığında da her yönde aynı görülebilir. (Zamanın Daha Kısa Tarihi)
  • "Sessiz insanlar, en gürültülü zihinlere sahiptirler." (Aforizmalar)
  • Kara delikler o kadar da kara değiller (Kara Delikler)
  • Işığın sonlu ama çok büyük bir hızla gittiği ilk olarak 1676 yılında Danimarkalı gökbilimci Ole Christensen Roemer (Römer) tarafından bulundu. Uydularının Jüpiter'in gölgesinde kalması olaylarının düzensiz olduğunu gözlemledi Roemer. Demek ki uydular sabit bir hızla dönmüyorlardı. Dünya ve Jüpiter, güneş etrafında yörüngelerini çizerken, aralarındaki uzaklık değişir. Roemer, Jüpiter'in uydu tutulmalarının biz Jüpiter'den uzaktayken daha uzun sürdüğünü fark etti. Bunu, uydular bizden uzaklaştıkça ışıklarının, bize erişebilmek için daha uzun zaman almasına bağladı. Ancak, Jüpiter’in dünyadan uzaklığındaki değişimleri ölçerken yaptığı hatalar sonucu, bugün saniyede 300.000 km olarak bildiğimiz ışık hızını saniyede 225.000 km olarak hesaplayabildi. Bu hataya rağmen, Roemer'in ışığın sonlu hızla gittiğini kanıtlamakla kalmayıp, bu hızı ölçerek elde ettiği başarı olağanüstüydü-hele bunu Newton'ın Matematiğin İlkeleri kitabının yayınlanmasından on yıl önce sağlamış olduğu göz önüne alınırsa.  (Zamanın Kısa Tarihi)
  • Onun fikirlerine ve yargılarına hep saygı duydum. (Benim Kısa Tarihim)
  • Evren, sandığınız gibi, sadece tek bir geçmişe sahip değildir. Çünkü bir dahaki sefere olacakları belirlemek için zar atmaya devam eder. (Ceviz Kabuğundaki Evren)
  • (...) fakat kuşku yok ki insanlar dine bağlı kalmaya her daim devam edecekler, zira bir yandan din avuntu ve huzur sağlarken, diğer yandan da insanlar ya bilime güvenmiyor ya da bilimi anlamıyor. (Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar)
  • Nesnel bir gerçekliğin var olduğuna inanmak için gerçekten bir nedenimiz var mı? (Büyük Tasarım)
  • Fizikde hangi okula gittiğinizin veya kiminle tanıştığınızın bir önemi yok. Ne yaptığın önemli. (Benim Kısa Tarihim)
  • Hala evrenin gerçek zamanda büyük patlamada bir başlangıcı olduğuna inanıyorum. Fakat sanal zamanda evrenin başlangıcı veya sonu yoktur. Bu evrenin başlama şeklinin fizik yasaları tarafından belirleneceği anlamına gelir. Tanrı'nın evrenin bizim anlayamayacağımız gelişi güzel bir şekilde işlemesini seçtiğini söylemek zorunda değiliz. Bu Tanrı'nın var olup olmadığı hakkında hiçbir şey söylemez. Yalnızca onun gelişi güzel olmadığını söyler. (Kara Delikler ve Bebek Evrenler)
  • Kısacası, güzel bir uzaylı uçan dairesiyle inip sizi içeri davet ederse uyanık olun. Kısırdöngü halinde tekrarlayan bitimli süre tarihlerinden birine düşebilirsiniz. (Benim Kısa Tarihim)
  • "Tüm olası dünyaların en olası olanında yaşıyoruz. " (Kara Delikler)
  • Dünya'da ne olursa olsun, evrenin geri kalanı kayıtsız olarak yaşamını sürdürecektir. (Kara Delikler ve Bebek Evrenler)

Yorum Yaz