akademi
dedas
Turkcella

Yeni Atlantis - Francis Bacon Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yeni Atlantis kimin eseri? Yeni Atlantis kitabının yazarı kimdir? Yeni Atlantis konusu ve anafikri nedir? Yeni Atlantis kitabı ne anlatıyor? Yeni Atlantis PDF indirme linki var mı? Yeni Atlantis kitabının yazarı Francis Bacon kimdir? İşte Yeni Atlantis kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 29.03.2022 14:00
Yeni Atlantis - Francis Bacon Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Francis Bacon

Çevirmen: Çiğdem Dürüşken

Çizer: Eyüp Çoraklı

Orijinal Adı: Nova Atlantis

Yayın Evi: Alfa Yayıncılık

İSBN: 9786051069166

Sayfa Sayısı: 115

Yeni Atlantis Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bacon, 1608 yılından itibaren yeryüzünde bir bilimsel keşif merkezi gibi işleyecek ideal bir devlet tasarlamak ister. Yeni Atlantis adıyla kurguladığı ütopik çalışmasında bu isteğini gözler önüne serer. Yeni Atlantis'i yazarken esinlendiği eserler Platon'un Devlet, Timaeus ve Critias'ı ile Thomas More'un Ütopya'sıdır. Bacon eserini önce İngilizce kaleme almış, sonra da ölümsüzlüğe kavuşacağı inancıyla Latinceye çevirmiş ve İngilizce metinde olmayan birçok ekleme yapmıştır.

Dünyanın uçsuz bucaksız denizlerinde, kaybolmuş ada Bensalem'in keşfedilmesiyle başlayan olayların anlatıldığı Yeni Atlantis'in ilk sayfaları, bir yıl Peru'da konakladıktan sonra Çin ve Japonya'ya doğru yola çıkan Avrupalı denizcilerin açık denizlerde doğaya karşı verdikleri mücadeleye ayrılmıştır. Büyük felaketlerin ardından bir ütopyayı hayata geçiren insanların arasında yaşamaya başlarlar. 

Yeni Atlantis, Bacon'ın toplumların bilimle gelişeceğine olan inancının aynasıdır. Eski ütopyaların içeriğindeki sosyal yasama, dinsel reformlar ve bilginin dağılımına kendi ütopyasında bilimin iktidarını katmıştır. Bacon, ideal devletin doğayı insanoğlunun yararına nasıl kullanabileceğini somut olarak göstermeye çalışmıştır.

(Tanıtım Bülteninden)

Yeni Atlantis Alıntıları - Sözleri

  • İnsanın nefsine hakim olmasını sağlayan başlıca şey onun kendisine saygısıdır.
  • "Para gübreye benzer dört yana saçılmadıkça bir işe yaramaz."
  • " Hakikat otoritenin değil , zamanın çocuğudur. "
  • “Namuslu olmayan bir insanın kendisine saygısı hiç olmaz..”
  • Dürüst olmayan insan kendisine saygısını kaybeder, ve derler ki, Tanrıdan ve dinden imandan sonra, bütün kötülüklerin en güçlü dizginleyicisi, insanın kendisine duyduğu saygısıdır...
  • “İnsanın nefsine hakim olmasını sağlayan başlıca şey onun kendisine saygısıdır “
  • / Kötü alışkanlıklara veya uygunsuz işlere bulaşmış olanlar varsa, azarlanır ve ayıplanır. /
  • "Bir ırmak gibi akan zaman bize hafif ve şişirilmiş şeyleri getirmiştir. Ağır ve katı olanlarsa suyun dibine çökmüştür."
  • "Devletten maaş alırken başkalarından para ya da armağan almak ada sakinleri için büyük onursuzluktur..."
  • “Para gübreye benzer dört yana saçılmadıkça bir işe yaramaz”
  • " Para gübreye benzer dört yana saçılmadıkça bir işe yaramaz. "
  • “Şüphesiz ki Tanrı bu topraklarda kendini her şekilde gösteriyor.”
  • Namuslu olmayan bir insanın kendisine saygısı hiç olmaz.
  • Bir insana ahlaksızlık daha hoş görünürse o zaman evlilik kurumu yıkılmış demektir.
  • Hakikat otoritenin değil , zamanın çocuğudur.

Yeni Atlantis İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Emperyalizmin ve din sömürgeciliğinin anlatıldığı harika bir kitap. Deney odalarına ve "silah ve bomba üreten fabrikalar" a sonunda gönderme yapıyor. Başka ülkelerden getirdikleri tohumları genetiği ile oynayarak nasıl piyasaya sürdüklerine şahit olacaksınız. Hayvanlar üzerinde kobay deney yaptıklarını anlatıyor. Kitabı okurken aklıma Naziler geldi. Verilmek istenen mesaj: Etik olmadığı zaman bilim içi boş çürümüş bir cesettir. Bilim ancak insanlığa hizmet ettiği ölçüde faydalıdır. Sömürü ve insanlığı öldürmek, onların sağlığını tehlikeye atmak için kullanılan bilim bir cinayettir. Hayvanların ve bitkilerin doğasına zarar verecek neslini tükenme tehlikesine sokacak bütün insanlık dışı eylemler bilim adı altında yürürlüğe sokulamaz. Emperyalizm her zaman silahlarla olmaz bazen de gıda ile hatta soluduğumuz hava ile bile bizim sağlığımızı ele geçirebilirler. Bir toplumun gelişmesi istenmiyorsa o toplumun yeme içme ve yaşayış kültürünü bozmaya çalışılır ki bir an önce topa tüfeğe gerek kalmadan o toplum çöksün diye. Beklentimin üstünde bir kitaptı : 8 / 10 Puan verdim. (Radikalizmin Mistik Önderi)

Bacon'un kısa ve öz ütopyası olan bu eserde, gelecekte yapılmış birçok icatın hayali kurulmuş gibiydi. Dindarlığı ön plana çıkardığı gibi bilimle beraber onu özdeşleştirmiş ve eserini bu minvalde yazmıştır. Güzel bir eserdi... (Furkan Uzel)

3 büyük Rönesans ütopyasından biridir Francis Bacon’ın "Yeni Atlantis"i. Diğer ikisi Thomas More'un "Utopia"sı ve Tommasso Campanella’nın "Güneş Ülkesi" dir. Açıkçası bende diğer iki ütopya türündeki eser kadar etki bırakmadı. Bu durum bu eserin tamamlanmamış bir eser niteliğinde olması ve anlatımın diğer eserlere göre nispeten daha edebi ve daha ağdalı olmasından kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca Bacon diğer iki yazar kadar ayrıntılı tasvir etmez bu ütopya adasını. Kitabın konusuna geçecek olursak, Pasifik okyanusunda mahsur kalan ve erzakları biten Avrupalı denizcilerin "Bensalem" adasıyla ve ütopik adanın halkıyla tanışmasıyla başlar kitap. Daha sonra denizciler yavaş yavaş ada yaşantısı ve tarihi hakkında bilgi edinmeye başlarlar. Ada dünyanın geri kalanı tarafından bilinmeyen bir adadır, buna karşın ada halkı diğer ülkeler ve ülkelerin gelişmişlik seviyeleri hakkında bilgi sahibidir. Teknolojik ve toplumsal gelişmişlik anlamında da Avrupa'dan çok öndedir. Yazar adada bilimsel çalışmalar yapan ¨Süleyman'ın Evi¨ kuruluşunun bilgelerinden birinin ağzından ideal devlet anlayışını savunur. Kitap denizcilerin akıbeti hakkında açıklama yapmadan biter. Başta da dediğim gibi tamamlanmamış bir eserdir. Yine de okumak zaman kaybı olmaz (Serkan Şimşir)

Yeni Atlantis PDF indirme linki var mı?

Francis Bacon - Yeni Atlantis kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Yeni Atlantis PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Francis Bacon Kimdir?

22 Ocak 1561'de doğan Francis Bacon, Kraliçe 1. Elizabeth'in adalet bakanı Nicholas Bacon'ın oğludur. Her ne kadar Francis Bacon'ın ünü babasınınkini gölgede bıraksa da, babası, Nicholas Bacon da sıradan birisi olmaktan çok öte, döneminin ünlü isimlerindendi. Francis Bacon, oniki yaşında girdiği Trinity College, Cambridge'de skolastik felsefeyle tanıştı ve skolastik felsefeye karşıt görüşlerinin tohumları burada atıldı. 1576'da Hukuk okumaya başladıktan sonra, Fransa'daki İngiliz elçisinin yanında çalışması için bir teklif aldı. Teklifi kabul ederek, öğrenimine ara verdi ve Fransa'ya gitti. Bacon'ın felsefeye olan aşkının iyice filizlenmeye başladığı bu yıllarda, ansızın, 1579'da babasının vefat haberini aldı. Cepleri boş bir şekilde İngiltere'ye döndüğünde yapabileceği tek şey hukuk öğrenimine devam etmek oldu. Öğrenimini tamamladıktan sonra avukatlık yapmaya başladı. Çocukluğundan beri alıştığı lüks yaşama özlem çekiyordu, bu yüzden avukatlık yaparken bir taraftan da siyasi bir kariyer için çalıştı. Nitekim 1584'te Parlamento'ya seçildi.

Essex kontuyla yakın bir arkadaşlığı vardı. Fakat arkadaşlıkları, Essex kontunun Kraliçe 1. Elizabeth'i devirmek üzere kurduğu planlar nedeniyle bozuldu. Kraliçeye olan bağlılığının büyük olduğunu belirten Bacon, uzun süre arkadaşını fikirlerinden döndürmeye çalıştı. Kraliçeye yapılan başarısız bir suikast girişiminden sonra Essex kontu tutuklandı. Bacon'ın da çabalarıyla salıverilen kont, daha sonra Kraliçeyi devirmek için yeni bir girişimde bulundu. Bu sefer tutuklandığında, suçlu bulundu ve idam edildi. Bu sırada Bacon'ın yıldızı parlamaktaydı, her ne kadar Essex kontuyla olan bu ilişkileri sonucu onu hayatı boyu tehdit edecek düşmanlar edinmiş olsa da Kraliçeye olan bağlılığı hiç kuşkusuz ona kariyer açısından büyük fırsatlar vermişti.

1603'de Kraliçenin veliahtı olarak James I tahta geçince hızlı bir şekilde önemli mevkilere geldi. Önce "Sir" unvanı aldı, sonra 1606'da başsavcı, 1618'de ise İngiltere başyargıcı oldu. Kariyerinin zirvesindeyken, çöküşü kapıyı çaldı. 1621'de rüşvet suçuyla tutuklanıp yargılandı. Suçlu bulundu ve hapis cezasına çarptırıldı. Hapishanede fazla kalmadı ve salıverildi, fakat ne Parlementoda ne de herhangi bir politik konumda bulunması bundan sonra imkânsızdı. Siyasetten kopan Bacon hayatının geri kalan yıllarını felsefi düşüncelerine adadı. 1626'da zatürree olduğu varsayılan bir hastalık yüzünden vefat etti.

Francis Bacon Kitapları - Eserleri

  • Yeni Atlantis
  • Denemeler
  • Seçme Aforizmalar
  • Sevgi Üstüne
  • Novum Organum
  • Seçme Yazılar
  • Novum Organum
  • Eskilerin Bilgeliği
  • Antik Bilgelik
  • Denemeler
  • The Essays
  • The Advancement Of Learning
  • Denemeler
  • The New Atlantis

Francis Bacon Alıntıları - Sözleri

  • “Para gübreye benzer dört yana saçılmadıkça bir işe yaramaz” (Yeni Atlantis)
  • Ölmek de doğmak gibi doğal bir şeydir; yeni olan bir bebek için, doğmak da ölmek kadar acı verir. (Sevgi Üstüne)
  • Evlilikteki sevgi insanlığı doğurur, arkadaşça sevgi insanlığı yüceltir, uçarı sevgi ise bozar, bayağılaştırır. (Sevgi Üstüne)
  • İnsanlara çobanlık edenler,ülkede ne zaman toplumsal kargaşa çıkabileceğini önceden kestirebilmelidir. Nasıl ki doğada en büyük afetler ekinoks dönemlerinde meydana geliyorsa, toplumsal kargaşalar da güçler dengeye geldiğinde çıkar. (Denemeler)
  • “Akıllı insan kendine büyük fırsatları yaratır, bulmaz.” (Seçme Aforizmalar)
  • “ Vergi yükü altında ezilen bir ulusun egemen bir ulus olamayacağı apaçık aşikardır. “ (Seçme Yazılar)
  • Sadece yardım ve fayda yüzünden değil, aynı zamanda koşullarının arasındaki zıtlıktan dolayı “ insan insanın Tanrı’sıdır. “ (Novum Organum)
  • Yalnızlıktan hoşlanan ya hayvandır ya tanrıdır. (Seçme Yazılar)
  • (..) duygular asla tadını çıkardıkları şeylerden tatmin olmuş bir şekilde kalmazlar; tadını çıkardıkları şeylerden sonra başka şeylere karşı sonsuz ve doyumsuz bir arzu duyarlar. (Antik Bilgelik)
  • Kral eşlerine gelirsek, bu konuda birtakım acı ve vahşi örnekler vardır. Örneğin Augustus’un zehirlenmesinden ötürü Livia’nın adı kötüye çıkmıştır. Sultan Süleyman’ın karısı Roxolana, o ünlü Şehzade Mustafa’yı ortadan kaldırarak, ardılını ve kocasının hanedanını mahvetmiştir. (Denemeler)
  • " Para gübreye benzer dört yana saçılmadıkça bir işe yaramaz. " (Yeni Atlantis)
  • Olduğu gibi görünecek kişinin çok büyük erdemler taşıması gerekir (Sevgi Üstüne)
  • İnsanı dehşete düşüren şey, ölümün kendisinden çok, çevresinde kopan yaygaradır. (Denemeler)
  • Her meraklı kişi aynı zamanda kötü niyetlidir. (Seçme Yazılar)
  • Fakat eğer ortada, zaten keşfedilmiş olan bilgiyle tatmin olmayan ve onu kullanmayan biri, tartışmadaki zıtlığın değil de eylemde tabiatın üstesinden gelmeye çalışan biri; ve, hoş ve uygun bağlantılar değil de kesin ve ispat edilebilir bilgi aramak için daha ileriye gitmeyi isteyen biri olsa -ben, bun­ların hepsini, bilginin gerçek oğulları olarak, benimle sayıla­rı azaltılmış tabiatın dış odalarından iç odalarına geçerek en azından bir yol bulabilmeye davet ediyorum. (Novum Organum)
  • Çünkü insan tercih ettiği şeye daima isteyerek ina­nır. (Novum Organum)
  • Kendi değeri olmayan bir insan başkalarının değerini hiçbir zaman çekemez. (Sevgi Üstüne)
  • Namuslu olmayan bir insanın kendisine saygısı hiç olmaz. (Yeni Atlantis)
  • Kendi kızını kurban eden Agamemnon’u gözünün önüne getiren şair Lucretius şöyle haykırır: Din, insanı böyle büyük kötülüklere bile sevk edebilir. (Denemeler)
  • Öyle seviyorum ki bu adamı, benden daha çok yaşamasını diliyorum (Seçme Yazılar)

Yorum Yaz