Yazılar - Leonardo da Vinci Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Yazılar kimin eseri? Yazılar kitabının yazarı kimdir? Yazılar konusu ve anafikri nedir? Yazılar kitabı ne anlatıyor? Yazılar PDF indirme linki var mı? Yazılar kitabının yazarı Leonardo da Vinci kimdir? İşte Yazılar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Leonardo da Vinci
Çevirmen: Kemal Atakay
Yayın Evi: Yapı Kredi yayınları
İSBN: 9789750817458
Sayfa Sayısı: 270
Yazılar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Leonardo da Vinci (1452-1519) Yazılar – Masallar, Kehanetler, Nükteler ve diğerleri, dünya tarihinin büyük dehalarından, çok yönlü Rönesans adamı Da Vinci’nin doğrudan bilimsel araştırmaları ya da görsel sanatlarla ilgili yazıları dışındaki bütün metinlerini bir araya getiriyor. İlk baskısı 1952’de yapılan Yazılar, Da Vinci’nin bizzat kaleme aldığı, yaklaşık yedi yüz sayfalık iki elyazması 1967 yılında Madrid Ulusal Kütüphanesi’nde bulununca, genişletilmiş yeni baskısıyla okurla buluşur. Madrid elyazmalarında Da Vinci resim ve mekanik ilgisini bir yana bırakır ve farklı alanlarda düşüncelerini kaleme alır.
Yazılar Alıntıları - Sözleri
- Öyle bir kuşak gelecek ki, insanlar birbirlerinin konuşmasını anlamayacaklar. Yani, bir Türkle bir Alman.
- Ölülerin sözlerine kulak verenler mutlu olacaklar. İyi eserleri okuyup onlara uymak.
- Geçmişte ve şimdi işe koştuğu bütün kötülükler, kötü ruhunun arzusunu tatmin etmeyecektir.
- Zamanı boşa geçirip erdem edinmeyenin, düşündükçe kararır ruhu.
- Gözünüzü dört açın ve paranızı kendinize utanç satın almak için harcamaktan sakının.
- Ey zaman, şeylerin tüketip yok edicisi, kendinde dönüştürüp onları, aldığın yaşamlara yeni ve farklı yuvalar veriyorsun. Ey zaman, yaratılmış şeylerin hızlı yok edicisi, kim bilir kaç kralı, kaç halkı yok ettin sen, buradaki bu balığın olağanüstü biçimini yok ettikten sonra, kim bilir ne başkalaşımlar, çeşitlenmeler oldu! Mağaraları andıran, dolambaçlı derinliklerden... Şimdi, zamanın yıkımına uğramış, sabırla yatıyorsun bu kapalı yerde. Soyulmuş, eti çıkarılmış ve çıplak kemiklerinle üzerine yığılan tepenin iskeleti ve desteği olmuşsun.
- Bütün hayvanlar acı içinde, göğü yakınışlarla dolduruyor; ormanları yok ediyor, dağları kazıp açıyorlar ürettikleri madenlere el koymak için. Ama Tanrıya övgüler düzen bu kişiler için, vatana ve insan soyuna büyük bir şevkle zarar veren bu kişiler için daha aşağılayıcı ne söyleyebilirim ki?
- “Duyarlık arttıkça, acının yoğunluğu da artar.”
- Kötülüğü cezalandırmayan kişi, kötülük yapılmasını buyurmuş olur.
- Ey canavar, cehenneme geri dönsen ne kadar daha iyi olurdu insanlar için!
- Sevilen şey bayağı ise, seven bayağılaşır..
- Ağaç, getirdiği yıkımla intikamını alır onu kesenden.
- Gerçekliğe karşı koyuşlar, pişmanlığa dönüşür.
- İyi insanlar doğaları gereği bilmeyi arzularlar.
- Bilimsiz uygulamaya sevdalananlar, dümensiz ya da pusulasız gemiye binen, nereye gittiğinden asla emin olamayan denizciler gibidirler.
Yazılar İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Leonardo da vinci benim uzun süredir hayran olduğum eşsiz bir deha. Bu kitabını da büyük bir iştahla okumaya başladım onun düşünme tarzı, ilgileri, problemleri çözme yöntemi ve olağanüstü merakını birkez daha gördüm. Bir insan hayatına sığmayacak çeşitlilik te üretkenliği var bir insan elini attığı her alanda mı dahi olur evet bu Leonardoysa oluyor muş. Kitapta yazılar özenle seçilmiş toplam 7000 sayfayı bulduğu söylenen yazılarından seçilenler herkesi okuyabileceği türden bilimsel ve teknik incelemeleri alınmamış. Ayrıca kitabın baskı kalitesi harika böyle bir dahinin düşüncesini görmeyi herkese tavsiye ederim.. (Bay Duman)
Leonardo da Vinci’nin mahrem notları. En azından bu haliyle yayınlama amacı olmayan, yer yer yarım bırakılmış, üslüp denemeleri nedeniyle belli bölümleri tekrar tekrar yazılmış notları. Da Vinci’nin felsefi düşüncelerini, sanatını icra ederken kafasından geçen düşüncelerini öğrenmek isteyenler için yetersiz zira sayfalarca günlük meselelerine dair mektuplar ve Latince öğrenme merakıyla yazdığı dilbilgisel kuralları açıklayan yazılar var. Yine de belli bölümlerde düşünce dünyasına dair birçok ipucu elde edebiliyoruz zira bu notlar mahrem notlar, yani da Vinci tarafından herhangi bir süzgeçten geçirilmemiş. Bu da planlanmış felsefi düşüncelerden ziyade sanatçının bilinçaltını sunuyor okuyucuya. (Erk Deliormanlı)
Kitapta,Leonardo da Vinci'nin hayatı ve sanat eserleri hakkında bilgi verilmesinin yanı sıra onu anlamaya yönelik bir takım çalışmalardan bahsedilmektedir.Leonardo da Vinci'nin düşünceleri,masalları ve daha bir çok çalışması sistemli bir şekilde yer almaktadır.Kısacası Leonardo'nun düşünce tarzını ve yararlandığı kaynakları merak edenler için yol gösterici bir eser (Ünzile Elif Benli)
Yazılar PDF indirme linki var mı?
Leonardo da Vinci - Yazılar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Yazılar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Leonardo da Vinci Kimdir?
Leonardo di ser Piero da Vinci (15 Nisan 1452 - 2 Mayıs 1519), Rönesans döneminde yaşamış İtalyan hezârfen. Döneminin önemli bir düşünürü, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı, botanisti, jeologu, kartografı, yazarı ve ressamıdır. En tanınmış yapıtları Mona Lisa (1503-1507) ve Son Akşam Yemeği'dir (1495-1497). Rönesans sanatını doruğuna ulaştırmış, yalnız sanat yapısına değil, çeşitli alanlardaki araştırmaları ve buluşlarıyla da tanınan, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından ve dehalarından biri kabul edilir. 2. milenyumun adamı seçilmiştir.
Leonardo da Vinci Kitapları - Eserleri
- Da Vinci'nin Not Defteri
- Leonardo'nun Defterleri
- Bilmeceler (Kehanetler)
- Yazılar
- Defterler
- Da Vinci ve Saklı Not Defteri
- Paragone - Sanatların Karşılaştırılması
- Herkes Dünyanın Merkezidir
- Sanat ve Yaşam Üzerine Düşünceler
- Kelebek İle Mum Işığı
- Bilinmeyen Defter Codex
- Thoughts On Art And Life (1906)
Leonardo da Vinci Alıntıları - Sözleri
- Ve sen. Ey Şair, bir hikayeyi kaleminle anlatıyorsan, ressam bunu fırçasıyla çok daha kolay ve eksiksiz, anlaşılma kaygısı duymadan yapabilir. Eger sen resmi, dilsiz şiir olarak tanımlarsan, ressam da şiiri kör resim olarak tanımlayabilir. Hangisi daha kötü bir kusurdur? Kör olmak mı, yoksa dilsiz olmak mı? Şair de kurgularken en az ressam kadar özgürdür; ancak şiir insan gözünde resim kadar tat min edici değildir; çünkü şiir biçimleri, eylemleri, mekanları ancak kelimelerle tanımlayabilirken, ressam, biçimi temsil eden gerçeğe benzerlikle uğraşır. (Leonardo'nun Defterleri)
- Leonardo, bütün elyazmalarını,yanından hiçbir zaman ayrılmayan ve onu ölüm döşeğine kadar izleyen öğrencisi Francesco Melzi'ye bırakmıştı. (Defterler)
- Sevgili seven tarafından algılandığı şekliyle çizilir. (Da Vinci'nin Not Defteri)
- Heykelci, ressama özgü öğelerden anlıyorsa, ressamdır; bu öğelerden anlamıyorsa, yalnızca heykelcidir. (Paragone - Sanatların Karşılaştırılması)
- Suyun kaynağına ulaşabilecek bir kişi, bir kova suyu ne yapsın? (Defterler)
- [...] the good judges always fear - a fear which is not shared by the ignorant - to trust to their own judgements. (Thoughts On Art And Life (1906))
- "Küçük bir hakikat, büyük bir yalandan iyidir." (Da Vinci'nin Not Defteri)
- Leonardo 'nun notlarında iki özellik kendini gösterir.Bunlardan biri yazıyı tersten yazması,öteki de yazılı sözle çizili resim arasında ilişki kurmasıdır. (Defterler)
- Ayna ve resim, ışık ve gölgeyle yıkanan nesnelerin görüntülerini gösterir. Her ikisi de, yüzeylerinin düzlemi ötesinde de, alabildiğine uzanmaktaymış gibidir. (Defterler)
- Kat kat kutular içinde insan yaşar? (Bilmeceler (Kehanetler))
- İyi geçirilmiş bir günün,mutlu bir uyku getirmesi gibi, iyi yaşanmış bir hayat da mutlu bir ölüm getirir. (Da Vinci'nin Not Defteri)
- “İnsanoğlu, zamanın uçup gitmesine yas tutup onu çabuk geçmekle suçlarken hataya düşer. Çünkü geçerken de her şeye yettiğinin farkında değil.” (Da Vinci'nin Not Defteri)
- Bilgi sahibi olmadan pratik yapmaya aşık olanlar, dümensiz veya pusulasız gemiye binen ve nereye gittiğini hiçbir zaman bilemeyen gemicilere benzerler. Pratik her zaman sağlam bilgi üzerine oturtulmalıdır. (Leonardo'nun Defterleri)
- ..doğanın yapıtları yerine çizerleri inceleyenler, sanatta iyi çizerlerin en yüce rehberi olan doğanın çocukları değil, ancak torunlarıdır. (Defterler)
- ''İnsan soyu öyle bir hale gelecek ki birbirini anlamayacak kimse, tıpkı bir Türk'le konuşan Alman gibi.'' (Bilmeceler (Kehanetler))
- Horatius: "Tanrı bütün iyilikler için yüksek bir bedel ödetir bize: külfet." (Herkes Dünyanın Merkezidir)
- En fazla ışığın olduğu yer bir rengin gerçek karakterinin en iyi görüldüğü yerdir. (Leonardo'nun Defterleri)
- Ulaşılamayan sonsuzdur. Ulaşılabilseydi sonlu olurdu. (Sanat ve Yaşam Üzerine Düşünceler)
- "Göz, ruhun penceresidir bu yüzden de ruh her zaman onu kaybetmekten korkar." (Sanat ve Yaşam Üzerine Düşünceler)
- Gözünüzü dört açın ve paranızı kendinize utanç satın almak için harcamaktan sakının. (Yazılar)