akademi
dedas

Türlerin Kökeni Manga - Charles Darwin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Türlerin Kökeni Manga kimin eseri? Türlerin Kökeni Manga kitabının yazarı kimdir? Türlerin Kökeni Manga konusu ve anafikri nedir? Türlerin Kökeni Manga kitabı ne anlatıyor? Türlerin Kökeni Manga PDF indirme linki var mı? Türlerin Kökeni Manga kitabının yazarı Charles Darwin kimdir? İşte Türlerin Kökeni Manga kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 02.06.2022 09:00
Türlerin Kökeni Manga - Charles Darwin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Charles Darwin

Çevirmen: Hüseyin Can Erkin

Yayın Evi: Yordam Kitap

İSBN: 9786055541101

Sayfa Sayısı: 192

Türlerin Kökeni Manga Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yordam Kitap, Marx'ın temel eseri Kapital'in manga (çizgi roman) uyarlamasından sonra bir başka çığır açıcı klasik olan Türlerin Kökeni'nin mangasını yayınlıyor. Charles Darwin'in büyük eseri Türlerin Kökeni, bilimde devrim yaratmış, binlerce yıllık tabuları yıkarak evrim biliminin temelini atmıştır. Aradan geçen 150 yılda, Darwin'in teorisi, yeni bulgu ve kanıtlarla güçlendi. Ama yaratılışçılık da, bilimin kanıt ve bulguları karşısında gerilemiş olsa da iddialarını sürdürmeye devam ediyor. Bu nedenle Darwin'in evrim teorisi ve temel eseri Türlerin Kökeni biyoloji biliminin alanından taşarak sosyal ve politik yaşamda yürüyen canlı bir tartışmanın ve saflaşmanın konusu olmaya devam ediyor.

Kapital Manga gibi yine Japon yayınevi East Press tarafından hazırlanan Türlerin Kökeni Manga, Darwin'in yaşam öyküsünü, Galapagos Adaları'na uzanan ünlü yolculuğunu biyoloji biliminde devrim yaratan Türlerin Kökeni ile iç içe anlatıp öyküleştiriyor.

Türlerin Kökeni Manga Alıntıları - Sözleri

  • Açıklanması imkansız olandan duyulan korkuyu Tanrı'ya bağladıkça, insan gerçekten mutlu olamaz.
  • Eğer bütün hayvanları tanrı yarattıysa soyu tükenecek hayvanlar yaratmasına ne gerek var ki?
  • İnsanlar dahil olmak üzere tüm canlılar, tanrıya bel bağlamadan da yaşar, evrim geçirirler… Doğaya bir de böyle bakmak eğlenceli olmaz mı?
  • "Ben sadece gerçeğin peşindeyim. Dini, Tanrıyı reddediyor değilim. Fakat cehalet ve düşünmeyi reddetmek inanç demekse... İstemez!"
  • "Bilgi kuşkuyla başlar." *Sokrates*
  • Bilgi kuşkuyla başlar.
  • Ölüm… Tanrının kerameti ya da cezası değil. Yaşamın bir noktasında meydana gelen doğa olgusu yalnızca.
  • Çok mantıksız şeylerde bile tanrının kerameti dediğimiz anda kuşkuya yer kalmaz. Fakat bu, düşünmekten feragat etmek demektir.
  • Açıklanması imkansız olandan duyulan korkuyu tanrıya bağladıkça insan gerçekten mutlu olamaz.
  • Tanrı'nın işi diyerek bilgisizliği örtbas etmeye çalışıyoruz yalnızca.

Türlerin Kökeni Manga İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Darwin'in yaşamı, botaniğe olan tutkusu ve doğa sevgisiyle başlayıp türleri incelemesi. Bunun için çıktığı 5 yıllık seyahat ve Galapagos adasında Türlerin kökeni adlı eserine esin kaynağı olan evrim teorisinin ilk kıvılcımlarını fark eder. Eserde Darwin'in Evrim Teorisine değinmekle kalmıyor, onun hayatına da değiniyor. İçerisindeki çizimler de çok güzeldi. Lâkin pek mantığa sığmayan bazı şeylerle karşılaştım eseri okurken. Darwin herşeyin evrim ile meydana geldiğini ve bu evrimle tüm canlıların zamanla alt soylara ayrıştığını iddia ediyor. Lâkin bu evrimin başlagıcından önce, dünya varolmadan ve Darwinin değişiyle herşey zerreler halindeyken dünyanın yaratılıp sonra ilk tek hücreli canlının, onun da evrimiyle yavaş yavaş canlıların meydana geldiğini söylüyor lâkin o ilk zerreleri ve onların öncesinde olanları açıklayamıyor ve sessiz kalmayı tercih ediyor. Nasıl ki günümüzde bir topluiğne dahi kendiliğinden varolmazken herşeyin sebepsiz olarak varolduğunu savunmak bence çok saçma. Bir kitaba veya bir iğneye baktığımızda bunun bir insan tarafından üretildiğini biliyoruz ve bundan şüphe etmiyoruz. Çünkü o kitabın sayfalarının tek tek oluşup sonra yazıların üzerine kendiliğinden işlenip de kitap haline geldiğini kimse söyleyemez, söyleyenlerin deli olduğu düşünülür. Aynı şey Evrim Teorisi için de geçerli bence. Hiçbir şey kendiliğinden varolmuş diyemeyiz. Bu delilik olur. İnsan gibi harikulade ve karmaşık yapıya sahip bir canlının kendiliğinden varolduğunu veya uzun yıllar boyunca maymunlardan evrilip insana dönüştüğünü düşünmek saçma olur bence. Peki bu gün neden hiçbir maymun insana evrilmiyor? O evrilme sadece o zaman için mi grçerliydi? Bence pek de sağlam ve akıllıca bir düşünce değil. Hayvanların zamanla buşunduğu çevre ve ortama göre adapte olmaları oldukça normal. Ama bunu insanları kapsayacak bir şekilde savunmak doğru değil. Hele ki bir varedicisinin kabul edilmeyişi pek akla mantığa sığacak bir sav da değil. Maymundan evrildikten sonra neden daha fazla evrilmedik veya daha farklı şeylere dönüşmedik. Maymunların da elleri, kolları ve kafaları var, insanların da öyle. Tek farkımız zekamız ve kıllarımız. Neden kanatlarımız çıkmadı daha sonra veya daha uzun bir boyun veya uzun keskin dişler? Biraz düşününce bu savın ne kadar gereksiz ve hayal ürünü olduğunu anlayabilirsiniz. Hayatında ilk defa maymun gören bir adamın o hayvanın insana ne kadar benzediğini düşünmesi çok doğal. Ama insanların maymunlardan geldiğini iddia etmesi için çok sağlam ve geçerli kanıtları olması gerekir ki Darwin bu kanıtları sağlayamıyor. Kim bilir, belki insanlar değil de maymunlar insanlardan türemiş olabilir? Böyle bir sırayı kim neye göre koyuyor? Maymunlar mı daha önce vardı yoksa insanlar mı? Biraz düşünün bence. (Edebi Hayat)

Evrim teorisi hakkında belki kapsamlı bir açıklama bulamazsınız, ancak bu kitap sayesinde Darwin'e karşı oluşan önyargılarınızdan çok rahat kurtulabilirsiniz. Bana soracak olursanız Türlerin Kökeni'ni okuyacak olan bir insan, Darwin'e karşı önyargı ile yaklaşmazsa çok daha verim alır diye düşünüyorum. Bu önyargıyı kırmak için bu manga birebir. İçerisinde Darwin'in yaşamıyla ilgili fazlasıyla kesitler de var. Kendisi çok çalışkan ve zeki bir insan. Darwin'le ilgili tonla bilinen yanlışlardan bir tanesini söyleyim. Kendisi bizim maymunlardan geldiğimizi söylemiyor, hatta söylediğinin alakası bile yok maymunlarla. Şu an niye hâlâ maymunlar var değil mi? Aynı soydan olacak olsak, Amerika'da maymunlara da nikah hakkı tanınır zaten. İspatlamak çok kolay. (Hakan)

"Sensin maymun!" demeyi keselim önce, lütfen!: "O iş aslında böyle..." nin en iyi anlatım şekli. Darwin kimdir, nasıl bir insandır, neden öyle bir insandır, neler yaşamıştır? Evrim teorisi/kuramı nedir, nasıl geliştirilmiştir ve nasıl yayınlanmıştır? Sonrasında neler olmuştur? Darwin'in derdi nedir? Evrim ile ne anlatmaya çalışmaktadır? Dönemin sosyal şartları nelerdir ve bunun evrim teorisi/kuramı üzerindeki etkisi nedir? Bütün bu sorulara gayet açık ve net cevaplar verebilecek bir eserdir bu. Bilgi olarak gayet dolu, manga olduğu için de okuması bir o kadar keyifli. Elinize almanız, okumanız ve bitirmeniz bir kaç saat sürecektir sadece. Çıtır çerez bir kitap! Bu konuda hiç bilgisi olmayan ama merakı olan, sorusu olan, "bir şeyler öğrenmek istiyorum" diyen biri bu kitapla ilk adımı atabilir. Fakat onu sonrasında hemen kitap/evrim-kurami-ve-mekanizmalari--41281 'na alalım, hemen! Sıcağı sıcağına daha detaylı daha bilimsel bir kaç şey öğrenmek, öğrendiklerimizi pekiştirmek, merakımızı katlamak ve zihnimizin karanlık yerlerine bir yumruk geçirip, o çatlaklardan içeri ışığın süzülmesine fırsat tanımak isteriz diye düşünüyorum. Arkadaşlar, neye inanıyorsunuz bilmiyorum, önemli de değil. Fakat bir şeyleri farklı olan yönleri ile ele almak, değerlendirmek; doğru bildiğimiz, inandığımız şeyleri sorgulamak fevkalade mühim bir şey! Lütfen! Satır aralarında, sorularla, sağlıcakla kalın! (Çaça)

Türlerin Kökeni Manga PDF indirme linki var mı?

Charles Darwin - Türlerin Kökeni Manga kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Türlerin Kökeni Manga PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Charles Darwin Kimdir?

İnsan dahil tüm canlı türlerinin doğal seçilim yoluyla bir ya da birkaç ortak atadan evrildiğini öne sürmüş ve o günün şartlarına göre bu teoriyi destekleyen pek çok kanıt sunmuştur. Darwin'in fikirleri üzerine inşa edilen modern evrim teorisi, bugün biyoloji biliminin temeli ve birleştirici öğesidir. Evrimin gerçekleştiği olgusu Darwin hayattayken, doğal seçilim teorisinin evrimin ana açıklaması olması ise 1930'lu yıllarda bilim dünyası tarafından kabul görmüştür. Darwin'in orijinal teorileri modern evrimsel biyolojinin temelini oluşturmakta, hayatın çeşitliliği üzerine birleştirici bir mantıksal açıklama sunmaktadır.

Darwin'in doğa tarihine duyduğu ilgi, önce Edinburgh Üniversitesi'nde tıp, sonra Cambridge Üniversitesi'nde teoloji okurken gelişti. Beagle gemisinde yaptığı beş senelik yolculuk sırasında, zamanın meşhur jeoloğu Charles Lyell'ın ortaya attığı, geçmişteki jeolojik süreçlerin bugünkülerle aynı olduğunu savunan teoriyi destekleyecek pek çok gözlem yaptı ve iyi bir jeolog olarak ünlendi. Aynı yolculukta, canlıların coğrafi dağılımı ve fosiller üzerine yaptığı dikkatli gözlemler sonucunda, türlerin birbirine dönüşümüyle ilgilenmeye başladı ve 1838'de doğal seçilim fikrini geliştirdi.Daha önce benzer fikirlerin "sapkınlık" olarak nitelendirildiğini ve bastırıldığını görmüş olduğundan, uzun süre fikirlerini en yakın arkadaşları dışında kimseye açmadı.Olası itirazlara en iyi şekilde cevap verebilmek için araştırma yapmaya ve kanıt toplamaya başladı.1858'de Alfred Russell Wallace'dan aldığı bir mektubu okuyunca, Wallace'ın da kendisininkine benzer bir teori geliştirdiğini anladı, ve nihayet teorisini yayımlamaya karar verdi.

1859'da yayımladığı On the Origin of Species (Türlerin Kökeni Üzerine) adlı kitabı, canlıların ortak atalardan evrilerek çeşitlendiği fikrinin geniş kabul görmesini sağladı. Daha sonra yayımladığı The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex (İnsanın Türeyişi, ve Cinsiyete Mahsus Seçilim) kitabında insan evrimini ve cinsel seçilim fikrini inceledi. The Expression of the Emotions in Man and Animals (İnsan ve Hayvanlarda Duyguların İfadesi) adlı kitabında ise insanların ve hayvanların duygularını ifade ediş şekilleri arasındaki benzerlikleri ortaya koydu.

Darwin bugün, John Herschel ve Isaac Newton gibi isimlerle beraber Westminster Kilisesi'nde gömülüdür.

Charles Darwin Kitapları - Eserleri

  • Türlerin Kökeni
  • Lapa Lapa Kelebek Yağıyordu
  • İnsanın Türeyişi
  • Tutkularımız En Büyük Zaaflarımızdır
  • Türlerin Kökeni Manga
  • Cinsel Seçilim
  • İnsan ve Hayvanlarda Beden Dili
  • Otobiyografi
  • Türlerin Kökeni
  • Darwin Kuramı
  • Solucanlar
  • Tazı Yolculuğu
  • İnsanın Türeyişi ve Evrim Üzerine
  • Əqli Qabiliyyətimin və Xarakterimin İnkişafı Haqqında Xatirələrim
  • Bilgisizliğin Verdiği Güveni, Bilgi Hiçbir Zaman Verememiştir

Charles Darwin Alıntıları - Sözleri

  • Bu keşfin en önemli sonucu, yaşayan hayvanların soyu tükenmiş olan türlerle bir akrabalığı olduğu yasasını doğrulaması olmuştu. (Lapa Lapa Kelebek Yağıyordu)
  • Tanrılarının veya tanrılaştırılmış hükümdarlarının tasvirlerini yapacak kadar ilerlemiş her ulusta, heykeltıraşlar güzelliğe ve görkeme dair en yüksek ülkülerini ifade etmeye çalışmıştır. (Cinsel Seçilim)
  • Solucanların hiçbir suretle işitme duyusu yok. Yanlarında defalarca çalındığı halde, metal düdüklerin cırtlak sesiyle kesinlikle ilgilenmiyorlar; fagotun derin ve gürültülü tınılarını da fark etmiyorlar. Eğer nefesin vücutlarına çarpmamasına dikkat edilirse, çığlığa karşı da kayıtsız kalıyorlar. Piyano tuşlarına yakın duran bir masanın üzerine yerleştirildiklerinde, piyano mümkün mertebe gürültülü çalındığında, sükunetlerini hiç bozmadılar. (Solucanlar)
  • Herkesin bildiği gibi kediler, belki de geçmişte kurak Mısır topraklarında yaşamış oldukları için patilerini ıslatmaktan hoşlanmaz; ıslanan patilerini de sertçe silkelerler. Kızım bir kedi yavrusunun kafasının yakınında duran bir bardağa su doldurduğunda, hayvan patilerini hemen alışıldık biçimde silkelemişti; o halde burada alışkanlığa dayanan bir hareketin, dokunma duyusuyla değil, ilişkili bir sesle hatalı olarak uyarıldığını görüyoruz. (İnsan ve Hayvanlarda Beden Dili)
  • ❞Seçilim, bir sihirbazın arzuladığı biçimde ve kalıpta canlılar yaratmak için kullanabileceği sihirli bir değnek gibidir.❞ (Türlerin Kökeni)
  • Bizi düşük hayvanlardan ayıran tek şey, insanın çok çeşitli sesleri ve fikirleri ilişkilendirmeye yönelik sınırsız bir yetiye sahip olmasıdır ve bunu da yüksek düzeyde gelişmiş zihin yetilerine borçludur. (İnsanın Türeyişi)
  • Öğrencilik yıllarından beri Darwin, büyük babası Erasmus Darwin ve Lamarkçı öğretmen Robert Grant tarafından anlatıldığı biçimiyle, evrimci yaklaşımla ilgili bilgi sahibiydi. (İnsanın Türeyişi ve Evrim Üzerine)
  • Buradaki ıssız yerlerde egemen olan ruh; yaşam değil ölümdü… (Lapa Lapa Kelebek Yağıyordu)
  • İnsanınki kadar kusursuz bir el, tırmanmayı zorlaştırmış olabilir; çünkü dünyanın en ağaççıl maymunları olan Amerika'ya özgü Ateles, Afrika'ya özgü Kolobus ve Asya'ya özgü Hylobates maymunları ya başparmaktan yoksundur ya da ayak parmakları kısmen birleşiktir, böylece kolları ve bacakları kavrayıcı birer kancaya dönüşmüştür. (İnsanın Türeyişi)
  • Bilgisizliğin verdiği güveni, bilgi, hiçbir zaman verememiştir. (Tutkularımız En Büyük Zaaflarımızdır)
  • Cinsel seçilim sürecinde gelişmiş olabilecek başka pek çok yapı ve içgüdü daha vardır: Erkeklerin, rakip erkeklerle savaşmaya ve onları uzaklaştırmaya yarayan saldırı silahları ve savunma araçları, cesareti ve kavgacılıkları, çeşitli süsleri, sesli veya enstrümantal müzik üretme düzenekleri ve koku bezleri böyle örneklerdir. Bu yapıların çoğu, yalnızca dişiyi baştan çıkarmaya uyarmaya yarar. Bu karakterlerin sıradan seçilimle değil, cinsel seçilimle geliştiği açıktır; çünkü silahsız, süssüz veya cazibesiz erkekler ortamda daha donanımlı erkekler olmasa, yaşam savaşında ve yüksek sayıda döl bırakmakta en az onlar kadar başarılı olur. (Cinsel Seçilim)
  • "Toprağın doğal yollarla işlenmesine dair güzel bir örnek; yıllar boyunca dışkılanan solucan gübresi ölü yaprakların üzerini kaplıyor; sonuçta, gayet kalın, zengin bir humus tabakası oluşuyor." (Solucanlar)
  • Kitap okumuyorsa evlenme. (Darwin Kuramı)
  • "Bilgi kuşkuyla başlar." *Sokrates* (Türlerin Kökeni Manga)
  • Uygar insanın güzellik algısı çok karmaşık bir duygudur ve çeşitli entelektüel fikirlerle ilişkilidir. (Cinsel Seçilim)
  • Türlerin birbirini izlediği yasası, bazı önemli istisnalarla birlikte, aklı felsefeye yatkın her doğa bilimcinin ilgisini çekmelidir. Bu duruma ilk olarak Avustralya'da rastlanmış, kanguru ve diğer keseli hayvanlara benzeyen iri ve soyu tükenmiş bir türün fosilleri bir mağarada gömülü halde bulunmuştu. Amerika'da memeliler içinde rastlanan en dikkate değer değişim, mastodon'un, filin ve atın çeşitli türlerinin kaybedilmesi olmuştur. Bu Pachydermata' türleri bir zamanlar dünya üzerinde şimdilerde geyik ve antilopların olduğu kadar yaygındılar. (Lapa Lapa Kelebek Yağıyordu)
  • Son olarak Türlerin Kökeni, Darwin'in yaşadığı döneme uygun olarak, Victoria dönemi edebiyatının belirgin izlerini taşır ve dolayısıyla anlaşılırlığı zorlaştıran uzun ve karmaşık cümleler içermektedir. Ancak yine aynı nedenle, şiirsel bir akcılıta da sahiptir. Türlerin Kökeni, evrim kuramını öğrenmek adına en anlaşılır kitap olmamakla birlikte, bilim insanlarının bugün bile rehber aldığı ve konuya ilgi duyanların takdir edeceği bir kaynak kitaptır. Fakat kitabın çevirmeni olarak, Darwin'in ancak çeviri sırasında fark edilebileceğini düşündüğüm bambaşka bir yönüne de dikkat çekmek istiyorum. Türlerin Kökeni'ni daha önce hem Öner Ünalan'ın değerli çevirisinden hem de özgün İngilizce basımından okumuş ve son 10 yıldır evrim konusuyla özel olarak ilgilenmiş olmama karşın, Darwin'in edebi ustalığını yeni fark ettiğimi itiraf etmeliyim. Onun doğaya duyduğu hayranlığı, kuramını geliştirirken deneyimlerinden ve çalışmalarından faydalanmış olduğu diğer bilim insanlarına olan saygısını ve bilimsel kanıta verdiği değeri; dahası ne kadar kuşkucu, titiz ve disiplinli bir bilim insanı olduğunu, yazdığı her cümleden açıkça görmek mümkündür. (Türlerin Kökeni)
  • En çetin savaş aynı türün bireyleri arasında olandır, çünkü aynı bölgeleri kullanırlar, aynı besine ihtiyaç gösterirler ve aynı tehlikelerle karşılaşırlar. (İnsanın Türeyişi ve Evrim Üzerine)
  • Bir fikri öldürmenin en iyi yolu, onu yanlış savunmaktır. (Türlerin Kökeni)
  • San Blas Körfezi'ne on mil kadar uzaklıkta olduğumuz akşamlardan birinde, binlerce kelebek, sürüler halinde gökyüzüne uzanıyordu. Denizciler, "Lapa lapa kelebek yağıyor!" diye haykırıyordu ve manzara gerçekten de öyleydi. (Lapa Lapa Kelebek Yağıyordu)

Yorum Yaz