dedas
Turkcella

Teolojik - Politik İnceleme - Baruch Spinoza Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Teolojik - Politik İnceleme kimin eseri? Teolojik - Politik İnceleme kitabının yazarı kimdir? Teolojik - Politik İnceleme konusu ve anafikri nedir? Teolojik - Politik İnceleme kitabı ne anlatıyor? Teolojik - Politik İnceleme PDF indirme linki var mı? Teolojik - Politik İnceleme kitabının yazarı Baruch Spinoza kimdir? İşte Teolojik - Politik İnceleme kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 16.07.2022 20:00
Teolojik - Politik İnceleme - Baruch Spinoza Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Baruch Spinoza

Çevirmen: Cemal Bâli Akal

Çevirmen: Reyda Ergün

Orijinal Adı: Tractatus Theologico-Politicus

Yayın Evi: Dost Kitabevi

İSBN: 9789752983717

Sayfa Sayısı: 303

Teolojik - Politik İnceleme Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Teolojik-Politik İnceleme, üç yüz yıldan fazla bir süre önce yazıldığında, "dinini inkar eden Yahudi'nin cehennemde şeytanla birlikte yazdığı kitap" diye adlandırılmıştı. Bugün, yine, farklı sözcüklerle de olsa benzer eleştirilerle karşılaşabilir. Belki de, manidar olan, düşünce tarihinin en çok tepki almış kitabının, ilk satırından son satırına dek, tavizsiz bir ifade özgürlüğü ve demokrasi savunusu olmasıdır. Spinoza, ifade özgürlüğüne din adına ya da devlet adına getirilen sınırlar kaldırılmadan demokrasiden sözedilemeyeceğini, demokrasinin insan doğasına en uygun rejim, demokratik bir siyasi bütünün gerçek amacının da özgürlük olduğunu yüzyıllar önce söylemişti. Modern zihniyeti sorgulamanın, insanı bir kölelikten kurtarırken, bu kez dinsel köleliğin kucağına düşürmek anlamına gelmediğini de…

Teolojik-Politik İnceleme, Latince Fokke Akkerman edisyonunu temel alan Jacqueline Lagrée ve Pierre-François Moreau'nun yaptıkları Fransızca çeviriye (1999) dayanmaktadır. Ayrıca, Charles Appuhn'ün artık klasikleşmiş Fransızca çevirisine de karşılaştırma için başvurulmuştur. Metnin redaksiyonu Atilano Dominguez'in İspanyolca, Carl Gebhardt'ın Günter Gawlick tarafından gözden geçirilmiş Almanca ve Michael Silverthorne ile Jonathan Israel'in İngilizce çevirileriyle karşılaştırılarak yapılmıştır. Spinoza'nın kullandığı kavramları tutarlı ve bütünlüklü bir şekilde karşılayabilmek için Latince özgün metinden de yararlanılmıştır.

Teolojik - Politik İnceleme Alıntıları - Sözleri

  • “Nerede bir korku siyaseti güdülüyorsa, orada köleliğin en kötü biçimi vardır...”
  • "Nerede bir korku siyaseti güdülüyorsa, orada köleliğin en kötü biçimi vardır."
  • “ Hiç kimse, tabii hak gereği, bir başkasının mizacına göre yaşamak zorunda değildir. Tersine her insan kendi özgürlüğünün savunucusudur.”
  • Hiç kimse,tabii hak gereği,bir başkasının mizacına göre yaşamak zorunda değildir. Tersine her insan kendi özgürlüğünün savunucusudur.
  • İşler yolunda gittiginde insanların çoğu kendini öyle bilge sanır ki , onlara bir öğütte bulunmak hakaretten farksız olacaktır ...
  • Boş bir dine bağlanarak tapındıkları her şey, kederli ve ürkek bir kafadaki hayaletlerden ve saçmalıklardan başka şey olamaz.
  • İşler yolunda gittiğinde insanların çoğu kendini öylesine bilge sanır ki, onlara bir öğütte bulunmak hakaret etmekten farksız olacaktır.
  • Deneyimsizlikleri ne kadar büyük olursa ol­sun, işler yolunda gittiğinde insanların çoğu kendini öylesine bilge sanır ki, onlara bir öğütte bulunmak hakaret etmekten farksız olacaktır.
  • "...ortak tanıma göre adalet, her insana ona ait olanı verme konusunda sürekli ve istikrarlı bir iradedir. Bu doğrultuda, Süleyman'ın Özdeyişleri XXI-15'te şöyle denir: Hak yerine gelince doğru kişi sevinir, fesatçı korkudan tir tir titrer."
  • "O zaman anlarsın her iyi yolu, neyin doğru, haklı ve adil olduğunu. Bununla da yetinmeyip şunu ekler: Çünkü yüreğin bilgelikle dolacak, zevk alacaksın bilgiden. Öngörü sana bekçilik edecek* ve ihtiyat seni koruyacak. Tüm bunlar tabii bilgiyle kusursuzca bağdaşır. Bir kez dünya bilgisine sahip olduğumuz ve bilginin yetkinliğini tattığımızda, Etik'i ve gerçek erdemi bize öğretir. Bu yüzden, yine Süleyman'ın zihniyetine göre, tabii anlama yeteneğini geliştiren kişinin mutluluğu ve huzuru onun içindeki erdemden (yani Tanrı'nın içsel bir yardımından) kaynaklanır; talihin hakimiyetinden (yani Tanrı'nın dışsal bir yardımından) değil... Çünkü o, uyanık kalarak, eylemde bulunarak ve iyi öğütler alarak, varlığını en iyi biçimde korur."
  • İnsanları akıllı varlıklardan vahşilere dönüştüren, her insanı kişisel yargısına özgürce başvurmaktan ve doğruyu yanlıştan ayırdetmekten alıkoyan, anlama yeteneğinin ışığını bütünüyle söndürmek için kasıtlı olarak icadedilmişe benzeyen önyargı­lar ...
  • "Tanrı sevgisi insanın en yüce mutluluğu, sonsuz mutluluğu, son amacı ve tüm insani eylemlerin yöneldiği hedeftir. Öyleyse yalnızca Tanrı'yı sevmeyi önemseyen kişi tanrısal yasayı izleyecektir. Bunu da eziyetten korktuğu ya da hazlar, ün, vs. gibi başka şeyleri sevdiği için değil, yalnızca Tanrı'yı tanıdığı ya da Tanrı bilgisiyle sevgisinin en üstün yarar olduğunu bildiği için yapacaktır. Demek ki tanrısal yasa tümüyle şu yüce ilkede dile gelir: Söylediğimiz gibi, ceza ve herhangi bir eziyet korkusu ya da haz almak istediğimiz bir başka şeye duyduğumuz sevgi nedeniyle değil de, yalnızca en üstün yarar olduğunu düşünerek Tanrı'yı sevmek ... Gerçekten de Tanrı idesinin buyurduğu şey şudur: Tanrı en üstün yararımızdır ya da Tanrı bilgisi ve sevgisi tüm eylemlerimizin yönelmek zorunda olduğu son amaçtır. Ne var ki haz düşkünü insan bunu anlayamaz. Bu ona boş gelir. Çünkü Tanrı hakkında çok yetersiz bir bilgisi vardır ve dahası, bu en üstün yararda dokunacak, yiyecek ya da etini kızıştıracak, yani onun en hoşuna gidecek şeylerden hiçbirini bulamaz. Öyle ya, söz konusu en üstün yarar salt spekülasyon ve saf zihinden başka şey değildir. Ama anlama yeteneğinden ve sağlıklı bir zihinden daha değerli hiçbir şeyleri olamayacağını bilenler tüm bunları tartışmasız kabul edeceklerdir."
  • "Hiç kimse, tabii hak gereği, bir başkasının mizacına göre yaşamak zorunda değildir. Tersine, her insan kendi özgürlüğünün savunucusudur."
  • Deneyimsizlikleri ne kadar büyük olursa olsun, işler yolunda gittiğinde insanların çoğu kendini öylesine bilge sanır ki, onlara bir öğütte bulunmak hakaret etmekten farksız olacaktır. Buna karşılık işler yolunda gitmediğinde, nereye başvuracaklarını bilemez, herkezden öğüt ister ve hiçbir öğüdü, uyulamayacak kadar uygunsuz saçma ya da boş bulmazlar.
  • İşler artık öyle bir noktaya geldi ki, birinin hıristiyan, türk, yahudi ya da pagan olup olmadığını yalnızca dışsal görünümü ve ibadetiyle, bir de hangi kiliseye gittiğini, hangi fikir­den yana olduğunu, hangi mezhep babası adına yemin ettiğini öğrenerek anlayabiliyorsunuz.

Teolojik - Politik İnceleme İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Mutlaka Ethica'dan sonra okunması gereken başyapıt. Ethica'da anlattığı kavramları bu eserinde kullandığı için sürekli sözlük açıp bakmak yerine Ethica ile sorunu çözebilirsiniz. Spinoza, siyaset-politika ve teoloji üzerine kaleme aldığı bu eserinde çok ağır ve çok da gerçekçi eleştiriler getirir siyasete ve dine. Bu yüzden yaşadığı zaman ve mekanda şeytanlaştırılmış ve afaroz dahi edilmiştir. Bu can alıcı kitabının ilk bölümü siyaset üzerinedir. ideolojilerin ne kadar güzel şeylerden bahsetse de uygulamada ne kadar yetersiz kaldıklarını ve aslında hiç de öyle bir dertlerinin olmadığını (-ki bence de öyle) çok ince detaylarla işler. ikinci bölüm ise tanrının adaleti - doğanın kanunu - insan doğası bağlamında getirdiği su götürmez gerçekçi eleştiri ve analizlerle doludur. Tepki çektiği nokta da ikinci bölümde. üçüncü bölümünde devlet hiyerarşisi ve yapısı üzerine bir inceleme yapmış, olan ile olması gereken ve öyle olduğu iddia edilen arasında devletin misyonunu işlemiştir. bir yandan siyasi erkin tanrılaştırılması konusunu ele alır ki terörist kavramı o gün kullanılıyor muydu bilmem ancak spinoza'nın azılı bir terörist ilan edilmesi için yeterli analizler barındırıyor. geri kalan bölümler ise bu saydıklarımın alt metinlerini işleyen yardımcı bölümler olarak karşımıza çıkıyor. ''kutsal kitaplardan felsefe çıkmaz olsa olsa basit bir zihnin bulabileceği ahlak kuralları çıkar'' diyerek zaman ayarlı bombayı şehrin en kalabalık meydanına bırakmıştır. Sorunlara çözüm yolları da sunmuş olması dönemin devlet-din ve ekonomik güçleri tarafından lanetlenmesine sebep olmuştur. okuyun, anlayın ve okutun. (Uğur De Molinari)

( Öncelikle yapacağım inceleme çok yüzeysel olup, okuyup okumamanız hususunda en ufak bir fikir oluşturmamasını umuyorum. Daha doğrusu yaptığım incelemenin sığlığı eserden tamamen bağımsız olup, onun çok önemli bir metin olduğu gerçeğine gölge düşürmesini istemediğimi belirtmek istiyorum.) Eser, yazıldığı dönem baz alındığında ifade özgürlüğü kapsamında ne kadar önemli ve seküler bir metin olsa da günümüz için çok az ölçüde güncelliğini yitirmiş bence. O dönem akil insanları için çok gerekli olsa da ulaşılması bir o kadar zor olan düşünce özgürlüğü bugün herkesin elinde olan herkesçe tanınmış bir hak. Belki de bu metnin bunda katkısı oldukça fazladır. Lâkin dediğim gibi bu konuda bu kadar üzerinde durulması metnin bugün için gözümüzde öneminin biraz da olsa kaybolmasına sebep oluyor. Diğer taraftan böylesine bir demokrasi savunusu dönemin dindar otoritesinin ne denli tehlikeli olduğunu gösteriyor. Ben demokrasi konusunda deneyime bağlı olarak (Günümüz Türkiye'si de baz alındığında) Sokrates'ten yanayım. Yani toplumların mutlak yönetim biçimi olarak gösterilen bu sistem günümüzde deyim yerindeyse " hacklenmiştir ". Yani bir despot (özellikle de cahil toplumlarda) demokrasi ile yönetilen bir ülkede bile teknolojinin de elini güçlendirmesiyle " algı " sayesinde (vatan sevgisi, din istismarı vs gibi konularda) bir monark'ın sahip olduğu haklara/güçlere nispeten hiç de azımsanmayacak (hatta yer yer daha fazla) hakları/güçleri kendine kazandırabilir. Ve bir Tiran olma yolunda sağlam adımlarla ilerleyebilir. Kısaca demem o ki mutlak toplumsal düzeni yaratmak için eğitim ve toplum bilinci yaratmak demokrasi den önce gelir, o zaman demokrasi tüm amacına ulaşmış olur. Diğer taraftan eser hakikat düşkünü birey için hiç de küçümsenmeyecek değerli söylemler ve yazarımızın da cok iyi yaptığı gibi oldukça önemli tespitler barındırıyor. Bunların ne olduğunu okuyucuya incelemeyi baştan sona edinmesi tavsiyesinde bulunacağım hasebiyle burada açıklamaya girmiyorum. (Selami Krks)

2016 veya 2017 yıllarında okudum. Benim açımdan zor bir okumaydı. Ama sanırım en unutamadığım kitaplardan biridir. Spinoza cins bir kafa. Adam din ve inanç dünyasına dair her şeyi oturup tek tek ve ciddi ciddi sorgulamış. İmanın, vahyin, peygamberin... ne/nasıl olduğuna dair akıl yürütmeye çalışmış. Kitabı bitirdiğimde "bir daha kimseye kolay kolay "gavur" demeyeceğim" diye kendime söz verdim. Yahu ben adamın sorduğu soruların hiç birini sormamışım ki, hiç bir şeyin ne'liğini, nasıllığını, niyeliğini böyle merak etmemişim. Bir insan bir şeye bu kadar emek veriyorsa, o emek zayii olmaz, olamaz. Bence asla bu emek zayii olmamalı. Bir yanda çocukluktan ezberledikleri ile kurtulmuşluk garantisi (kuruntusu) içinde kibirli ve mutlu müminler, diğer yanda hakikat için delirmeyi göze alacak kadar akıl teri dökenler... Elbet Tanrının kendi bileceği iş ama; insan olmanın hakkı, aklın, vicdanın ve iradenin hakkını vermekle verilir diye düşünüyorum. Spinozaya çok saygı duydum tractacus'u okuyunca. Ben bu kitabı Karen Armstrong, Tanrı'nın Tarihi kitabı ile birlikte almıştım ve o kitabın ardına okumuştum. Tanrı'nın Tarihinden çok daha felsefi, daha ağır bir okuma. Ama kesinlikle okumaya değer. Sorgulanmamış bir hayat yaşanmaya değmez demişler. Sorgulanmamış inançlarımız, iman oluyor mu acaba? kitap/teolojik-politik-inceleme--70817 yazar/baruch-spinoza #din #teoloji #felsefe #dinlertarihi #dinfelsefesi (yazar okur okur yazar)

Teolojik - Politik İnceleme PDF indirme linki var mı?

Baruch Spinoza - Teolojik - Politik İnceleme kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Teolojik - Politik İnceleme PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Baruch Spinoza Kimdir?

Baruch Spinoza (d. 24 Kasım 1632, Amsterdam – ö. 21 Şubat 1677, Lahey), Benedictus de Spinoza veya Bento d'Espiñoza olarak da bilinmektedir. René Descartes ve Gottfried Leibniz ile birlikte 17. yüzyıl felsefesinin en önde gelen rasyonalistlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Zamanında anlaşılmayan pek çok filozof gibi Spinoza da yanlış anlaşılmanın ve doğru anlaşılmamanın muhatabı olmuş, tuhaf bir çelişkiyle hem en büyük din düşmanlarından biri sayılmış, hem de eserinin temel kaynağının Tanrı sevgisi olduğu söylenmiştir. Bunlarla birlikte Spinoza'nın tam bir bilge yaşamı yaşadığı belirtilebilir. En büyük eseri Ethica adlı kitaptır.

Baruch Spinoza Kitapları - Eserleri

  • Etika
  • Teolojik - Politik İnceleme
  • Aklın Islahı Üzerine Bir İnceleme
  • Politik İnceleme
  • Anlama Yetisinin Düzeltilmesi Üzerine İnceleme
  • Yaşamak Dediğimiz Şey
  • Kötülük Mektupları
  • Descartes Felsefesinin İlkeleri ve Metafizik Düşünceler
  • Kısa İnceleme
  • Mektuplar
  • Siyaset İncelemesi
  • Tanrıbilimsel Politik İnceleme
  • Törebilim
  • Söylem İnceleme Monadoloji
  • Tanrı'ya Dair
  • Duyguların Kökeni ve Doğası Üzerine
  • Törebilim - 2
  • Duyguların Gücü
  • Törebilim - 3

Baruch Spinoza Alıntıları - Sözleri

  • ..sağlam bir gerekçeye dayanmaksızın bir hakikati benimsemek, anlama yetimizde bir kusur olduğunu gösterir... (Kötülük Mektupları)
  • 7. Bunlardan birincisi doğru olduğunu açıkça bilmediğim hiçbir- şeyi doğru olarak kabul etmemekti: başka bir deyişle, iveğenlik- ten ve önyargıdan dikkatle kaçınmak, ve anlığıma kuşku duymak için hiçbir fırsat bulamayacağım denli açık ve seçik olarak sunul- mayan hiçbirşey üzerine yargıda bulunmamaktı . • 8. ikincisi araştırdığım güçlüklerin her birini olabildiği denli, ve en iyi yolda çözülebilmesi için gerekli olduğu denli çok sayıda par- çaya bölmekti . • • 9. Uçüncüsü düşüncelerimi bir düzene göre yönetmekti, öyle bir yolda ki, en yalın ve anlaması en kolay nesnelerle başlayarak adım adım ya da derece derece en bileşik olanın bilgisine ulaşılacak, ve bunu yaparken birbirlerini doğallıkla izlemeyenler arasında bile bir düzen varsayılacaktı. 10. Ve sonuncusu bana tüm durumlarda hiçbirşeyi atlamadığım inancasını verecek denli tam bir sıralama ve o denli genel bir göz- den geçirme yapmaktı. (Söylem İnceleme Monadoloji)
  • Kesin olmayan öncüllerden, kesin bir sonuç çıkarılmaz... (Descartes Felsefesinin İlkeleri ve Metafizik Düşünceler)
  • Eğer biri darağacında, masasında otururken olduğundan daha rahat yaşadığını görüp de kendini asmamışsa budalalık etmiştir. Ve erdemi gözetmektense suç işleyerek daha yetkin ve daha iyi bir hayat, yani daha yetkin bir öz elde edebileceğini açıkça gören birinin suç işlememesi budalalık olurdu. Çünkü böylesine sapkın bir insan doğası için suç erdem olacaktır. (Kötülük Mektupları)
  • Düşünüyorum; Kuşku duyuyorum, anlıyorum, olumluyorum, yadsıyorum, istiyorum, istemiyorum, imgeliyorum ve duyumsuyorum. (Descartes Felsefesinin İlkeleri ve Metafizik Düşünceler)
  • Her insan kendi karakterlerine bakıp kafasında Tanrı için değişik ibadet şekilleri geliştirdi; bu Tanrı her şeyden, herkesten çok onu sevsin ve bütün doğayı onun keyfi isteğine ve doymak bilmez hırsına uygun olarak yönetsin istedi. İşte bu önyargı sonradan batıl inanca dönüştü ve insan zihninin derinlerine kök saldı. (Etika)
  • İnsan her zaman tutkularının kurbanıdır, doğanın genel düzenini izler ve ona itaat eder ve nesnelerin doğasının gerektirdiği kadar ona uyum sağlar. (Duyguların Gücü)
  • Keyfimizi karanlık ön yargılardan başka ne engelleyebilir? (Etika)
  • İnsanları akıllı varlıklardan vahşilere dönüştüren, her insanı kişisel yargısına özgürce başvurmaktan ve doğruyu yanlıştan ayırdetmekten alıkoyan, anlama yeteneğinin ışığını bütünüyle söndürmek için kasıtlı olarak icadedilmişe benzeyen önyargı­lar ... (Teolojik - Politik İnceleme)
  • Hiçbir şey bil­mediklerini söylerler ama hiçbir şey bilmiyor oldukları gerçeğinden dahi bihaberdirler. (Anlama Yetisinin Düzeltilmesi Üzerine İnceleme)
  • ...en bağımsız insanlar, akılları üstün gelenler ve de aklın kılavuzluğunda yaşayanlardır. Böylece bir insanı aklın kılavuzluğunda yaşadığı ölçüde özgür olarak adlandırıyorum... (Politik İnceleme)
  • Eğer insanların akılları dilleri kadar kolay denetlenebilseydi her kral güven içinde tahtında otururdu. (Tanrıbilimsel Politik İnceleme)
  • Tanrı'nın varlığından ve sonuçta başka her şeyin varlığından kuşku duyduğumuz sürece açık seçik bir Tanrı görüşümüz yoktur, sadece karışık bir görüşümüz vardır. (Tanrıbilimsel Politik İnceleme)
  • Herkes kendisinin her şeyi bildiğini zanneder ve her şeyi kendi isteğine göre biçimlendirmeyi ister, bir şeyin adil ya da adaletsiz, yasal ya da yasadışı olduğuna ona kâr ya da zarar getirmesi doğrultusunda karar verir. (Tanrıbilimsel Politik İnceleme)
  • 1. VE SoN OLARAK, içinde yaşadığımız evi yeniden yapmaya başlamadan önce, kendimize yeniden-yapım süresi boyunca içinde rahatça kalabileceğimiz bir başkasını sağlamadıkça onu yıkmak, gereçler ve bir mimar bulmak ya da kendimiz mimar olarak davranıp dikkatle tasannın bir çizimini yapmak yeterli olmadığı için çünkü us beni yargılarımda kararsız olmaya zorlarken eylemlerimde öyle kalmamam, ve yaşanumı elimden geldiğince mutlu olarak sürdürmeyi gözardı etmemem gerekir , kendim için şimdilik olsa olsa üç ya da dört düzgü içeren bir ahlak dizgesi oluşturdum, ve şimdi size bunları bildirmek istiyorum. (Söylem İnceleme Monadoloji)
  • Kendi hoşlandığımız ve hoşlanmadığımız şeylerin evrensel bir onayla karşılanması gerektiğini ortaya çıkarma çabası gerçekten hırstır. (Duyguların Kökeni ve Doğası Üzerine)
  • Muhtemel olan hiçbir şeyi doğru kabul etmemeye özen göstermeliyiz. çünkü bir yanlış kabul edildiği vakit, sonsuz yanlışlar da onu izleyecektir. (Yaşamak Dediğimiz Şey)
  • Sahih aklın ön planda olmadığı bir yerde, kimse sırf kulaktan dolma bilgiyle bilinç sahibi olmaz. (Aklın Islahı Üzerine Bir İnceleme)
  • ...insan durdukça kötülükler de duracaktır. (Siyaset İncelemesi)
  • Kolayca hayal edilebilen şeyler bizi daha çok memnun ettiğinden, insanlar düzeni karmaşaya tercih ederler. (Tanrı'ya Dair)

Yorum Yaz