Temmuz Bildirisi - Hasan Hüseyin Korkmazgil Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Temmuz Bildirisi kimin eseri? Temmuz Bildirisi kitabının yazarı kimdir? Temmuz Bildirisi konusu ve anafikri nedir? Temmuz Bildirisi kitabı ne anlatıyor? Temmuz Bildirisi PDF indirme linki var mı? Temmuz Bildirisi kitabının yazarı Hasan Hüseyin Korkmazgil kimdir? İşte Temmuz Bildirisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Hasan Hüseyin Korkmazgil
Yayın Evi: Bilgi Yayınevi
İSBN: 9789754941029
Sayfa Sayısı: 109
Temmuz Bildirisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
(8.Basım)
İlk basımı 1965'te yapılan Temmuz Bildirisi Hasan Hüseyin'in diğer şiir kitaplarından Kavel ile Kızılırmak arasında bir geçittir. Ozan bu kitabında da, yapılan haksızlıkları, yanlışlıkları; öfke yüklü dolu dolu haykırarak dile getirir dizelerinde...
Temmuz Bildirisi Alıntıları - Sözleri
- ... Düşünki coğrafyanın en güzel yerindeyiz En güzel günlerinde gençliğimizin Ölümden ötesini aklım almıyor Beterin beteri var diyenlere inanmıyorum İstesek cenneti kurtarabiliriz Ben bir ışık için tepmişim rahatımı Ellerimi kemirmekten memnunum Bu güleç yüzlülerin bu acı türkülerini Bu yoksul yerleri anlayarak seviyorum ...
- İnsanları severim, haksızlığa yumruk gibi sıkılan [ insanları..
- ben bu fırtınayı yıllardır yaşıyorum yüzükoyun kentlerin alacakaranlıklarında
- "alışmak ölümün bir başka adıymış bilmezdim"
- bu karanlık sürdükçe kendimizden kurtulamayız sığmıyor sığmıyor sesim bu yorgun biçimlere
- ey kendi ölümünü karnında büyüten düzen
- sığamadım gecelere sığamadım türkülere ...
- Tanrılar yarattım karanlıkta korkunç yalnızlığımdan..
- Hadi bana çelik mavisi gece getir Hadi bana dostlukları tek tek kopar getir Alnımdan öp beni e mi, yitik sıcaklığımı getir Gençliğimi çılgınlığımı deli günlerimi getir..
- çoksesli bir ölüm gibi ayrılık
- karışıksam kendimden yelimden kaçıyorsam içimde anlamadığın bir beythofun fırtınası ben bu fırtınayı yıllardır tanıyorum yıllardır kendimi taştantaşa ama anlıyamazsın...
- Esirgenmiş bir dünyada müthiş yalnızım Geri dönsem bile ben artık o ben olmayacağım..
- birşeyler yapmak yâni uzatmak günü yâni unutmak bir öncekini çiçek açmak meyva vermek doğurmak yâni .....
- Alttan bakıyorum dünyaya Susarak haykıranların öfkesiyle haykırıyorum ey [ emekçiler.. Ey denizi tarayanlar Ey toprağı işleyenler Uzayı kulaçlayanlar ey Vurun açlığa Vurun çıplaklığa Vurun yuvasızlığa Vurun vurun ki ışısın tabanın karanlığı Vurun ki yıkılsın kötülükler saltanatı..
- salmışlar ortayere korkuyu din yerine böyle de insan olunmaz bre
Temmuz Bildirisi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Ben, susa susa biriktirmiş koskoca Anadolu'yum!: Emeğin yakalarda karanfil olduğu bir dünyayı kim istemezdi, demirlerin sıcacık bileklerde paslanmadığı, özlemlerin kendi sularının kıyılarına vurmadığı kalabalıkları, sabah çaylarına kar yağmaması anaların kim istemezdi.. Kim isterdi çocuklarda büyüyen ölümü, yumrukların yanmasını susmaktan, yeşermesini korkunun şafaklardan, ölçülerin hiçliğini, mapustaki mektupların acılığını.. Bayram gülmelerinde bile temmuzlarımız soğumasın diye dağ doruklarından sabahlar getiren şair.. Her şafaktan bir direnç yontar yasaklar buruk çağrısıyla büyütmesin diye kuşakları geleceklere. İşte gerçek ozan. "Sen aşk şiiri yazamazsın Hasan Hüseyin Çünkü aşk Kavganın içindedir Çünkü sen İçindesin kavganın" dizelerini yazan Hasan Hüseyin bu kitabında eşi Azime Hanıma "Sanki dünyada ilk şafaktı kollarımda uyanmaların" dizesinin geçtiği "Azime'li Temmuz Bildirisi 1-2" şiirlerini yazmış. Hemen sonra doğan oğluna da Temmuz ismini vermişler. Her şiir kitabını hayranlıkla okuduğum şair, kapanık yaralara bile dokunur.. (Hilal Bayar)
Ne kadar naif sözler ve bir o kadar kalıcılıkta usta… Her şiiri beni bendensin aldı son derece etkili şahane bir eser. Her bir şiir için farklı düşüncelerim oldu ve her bir şiir için ayrı heyecanlandım. Bu insanın karşısına çıkabilecek zor şeylerden biri. Dar bir şiir çerçevesinde bir çok şair aynı çerçevede şiir yazmaya çalışıyor, bu özgünlük her açıdan olağanüstü. Geçici olmayan şairlik budur. Bu şiir uzun yıllar inleyecek… (Kafamdakimakina)
Hasan Hüseyin Korkmazgil’in eşi Azime Korkmazgil’den 1965 yılında bir oğlu olur ve adını Temmuz koyar.Sanırım bu kitabı da ona ithaf eder.. İyi okumalar.. (Gülşah Yelekin)
Temmuz Bildirisi PDF indirme linki var mı?
Hasan Hüseyin Korkmazgil - Temmuz Bildirisi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Temmuz Bildirisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Hasan Hüseyin Korkmazgil Kimdir?
Hasan Hüseyin Korkmazgil (d. 1927 - ö. 26 Şubat 1984), toplumcu-gerçekçi şiirin önde gelen temsilcilerinden biri olan Türk şairdir.
1927'de Sivas'ın Gürün ilçesinde doğmuştur. Hasan Hüseyin, Adana Erkek Lisesini 1948'de, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nü 1950'de bitirdi. Öğretmenliğe Göksun'da başladı. Siyasi eylemleri gerekçesiyle öğretmenlikten atıldı, tutuklandı, hüküm giydi. 1955-1960 yılları arasında Gürün ve Sivas'ta arzuhalcilik, tabela ve portre ressamlığı, inşaat işçiliği yaptı.
1960'ta İstanbul'a, sonra Ankara'ya yerleşti. Akis dergisinde çalıştı. Bir süre de Forum dergisinin sanat sayfalarını yönetti (1968-1970). Kızılırmak adlı kitabı nedeniyle hakkında komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla dava açıldı, 3 yıla mahkûm edildi ve aklandı.
Lise yıllarında şiir yazmaya başlayan Hasan Hüseyin'in ilk şiiri 1959'da Dost dergisinde çıktı. Bu yıllarda mizahi hikâyeleri de yayınlandı. Kavel (1963) adlı kitabı ile 1964 Yeditepe Şiir Armağanı'nı, Kızılkuğu (1971) ile TRT'nin 1970 Sanat Başarı Ödülü'nü, Filizkıran Fırtınası (1981) ile 1981 Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü'nü ve Nevzat Üstün Şiir Ödülü'nü aldı.
Şair 1983'te beyin kanaması geçirdikten sonra bir yıl bitkisel hayatta yaşadı. 26 Şubat 1984'te evinde yaşama gözlerini yumdu. Maltepe Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Hasan Hüseyin Korkmazgil'in eşi Azime Korkmazgil'den "Bir Oğlum Olacak Adı Temmuz" şiirinde adı geçen Temmuz Korkmazgil (1965) isimli bir oğlu vardır.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Hasan_Hüseyin_Korkmazgil
Hasan Hüseyin Korkmazgil Kitapları - Eserleri
- Acıyı Bal Eyledik
- Haziranda Ölmek Zor
- Acılara Tutunmak
- Kızılırmak
- Kandan Kına Yakılmaz
- Oğlak
- Temmuz Bildirisi
- Kavel
- Filizkıran Fırtınası
- Kelepçemin Karasında Bir Ak Güvercin
- Işıklarla Oynamayın
- Koçero Vatan Şiiri
- Ağlasun Ayşafağı
- Kızılkuğu
- Tohumlar Tuz İçinde
- Made in Turkey
- Öhhööö!
- Bıyıklar Konuşuyor
- Ressamın Bıldırcınları
- Becerikli Çocuğun Düşleri
- Eşeğin Gözyaşları
- Bağdat-Basra Yollarında
- Ormanın Öcü
- Aşıcı Baba
Hasan Hüseyin Korkmazgil Alıntıları - Sözleri
- Ne tabanca ne bıçak seni ben siliverdim dünyadan şu kafamın içinde. (Işıklarla Oynamayın)
- İyi ki bilincindeyim çağımın İyi ki yaşıyorum bütün boyutlarıyla İyi ki sövebiliyorum ağızdolusu. (Acıyı Bal Eyledik)
- yıkıldı duvarlar başıma/ağıtlar örüldü içime/örenler çöktü döşüme dilden dile dolaşan türküye döndüm (Kızılkuğu)
- kavgayı şiiri ve seni çok seviyorum. (Oğlak)
- onbeş yıldır işsizdim onbeş yıldır yoktu yuvam onbeş yıldır sokaksızdım onbeş yıldır aradım bekledim umdum mağaramda (Kandan Kına Yakılmaz)
- Bir fikir ne kadar iyi güzel yüksek olursa olsun iyi ifade edilmedi mi beş para etmez (Bıyıklar Konuşuyor)
- işte dudakların derken bile bir umarsız eskimişlik bir çift ateş güvercin, külrengi bulut bir çift öptüm mü dudaklarını öptüğüm mü güvercinler bulutlar mı ateşler mi öptüğüm? anlamıyorum... (Oğlak)
- Ateşi ateşle söndürmenin aşkına düştüm... (Işıklarla Oynamayın)
- ayrı düşmüş bir eşkıya kırlangıçtı yüreğim (Koçero Vatan Şiiri)
- insan bazan ölümden de güçlü olabiliyor ey dost anaç bir ağaç gibi dinleniyor kaygularım şimdi güneşte aldanmak ne kolay ne temiz ne ilkel allahım (Kızılırmak)
- yoruldu yüreğimde ağlayan çocuk (Ağlasun Ayşafağı)
- herkes çekip gitmiş de bu güzelim dünyadan bir ben kalmışım gibi (Filizkıran Fırtınası)
- çok acılar çektim bağrım eziktir (Kandan Kına Yakılmaz)
- kollarımda uyuttuğum geceler seni göğsüme sığındığım geceler senin (Oğlak)
- biliyorum matarada su torbada ekmek ve kemerde kurşun değil şiir ama yine de matarasında suyu torbasında ekmeği ve kemerinde kurşunu kalmamışları ayakta tutabilir (Oğlak)
- ... yaşamamış yaşlanmışlar açılmadan eskimiş kitaplar gibi ... (Kızılkuğu)
- Ah bir iş bulabilsem!... İş çok diyorlar. Evet, ben de biliyorum, iş çok. İş çok ama, nerde olduğunu bir türlü bilemiyorum. (Öhhööö!)
- biliyorum matarada su torbada ekmek ve kemerde kurşun değil şiir ama yine de matarasında suyu torbasında ekmeği ve kemerinde kurşunu kalmamışları ayakta tutabilir… (Oğlak)
- nedendir bilmiyorum ağlamak istiyorum her şafak ... şafakta mı asmışlar sevdiklerimi ? (Haziranda Ölmek Zor)
- . bozgun gibi birşeydi yüreğimdeki! (Kızılkuğu)