diorex
sampiyon

Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği - Marc Bloch Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği kimin eseri? Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği kitabının yazarı kimdir? Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği konusu ve anafikri nedir? Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği kitabı ne anlatıyor? Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği PDF indirme linki var mı? Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği kitabının yazarı Marc Bloch kimdir? İşte Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 13.06.2022 09:00
Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği - Marc Bloch Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Marc Bloch

Çevirmen: Ali Berktay

Yayın Evi: İletişim Yayınları

İSBN: 9789750512278

Sayfa Sayısı: 221

Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Marc Bloch'un ölümünden sonra ilk defa Lucien Febvre tarafından yayımlanan Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği, tarih eğitimi, 'tarihçilik mesleği' ya da sadece tarih merakını gidermek açısından okunması gereken bir başyapıt.

Annales ekolünün kurucularından Marc Bloch'un 'tarihçilik'in mahiyetine dair kaleme aldığı bu eser, tarihin 'ne' olduğu üzerine de 20. yüzyılda yazılmış birkaç önemli başlıktan biri olma sıfatını hakkıyla taşıyor. El yazması nüshasından faydalanılarak notlanan ve orijinaline sadık kalınarak yayına hazırlanan bu kitap, Jacques Le Goff'un önsözünün rehberliğinde yolu tarihle

kesişen herkes için eşi bulunmaz bir kaynak oluşturuyor.

'Yarım kalmış bu kitap eksiksiz bir tarih eylemidir.'

-Jacques le Goff-

'Baba, tarih ne işe yarar, bana açıklasana.' Beni yakından ilgilendiren bir delikanlı, birkaç yıl önce tarihçi babasına bunu soruyordu. Okuyacağınız kitap hakkında, bu soruya verdiğim cevap diyebilmek isterdim. Çünkü bir yazar için, hem akademisyenlere hem de ilkokul öğrencilerine aynı üslupla seslenmeyi biliyor, denmesinden daha büyük bir iltifat düşünemiyorum. Ama böylesine yüksek düzeyde bir

basitlik sadece az sayıda seçilmiş kişinin ayrıcalığıdır.'

-Marc Bloch-Marc Bloch'un ölümünden sonra ilk defa Lucien Febvre tarafından yayımlanan Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği, tarih eğitimi, 'tarihçilik mesleği' ya da sadece tarih merakını gidermek açısından okunması gereken bir başyapıt.

Annales ekolünün kurucularından Marc Bloch'un 'tarihçilik'in mahiyetine dair kaleme aldığı bu eser, tarihin 'ne' olduğu üzerine de 20. yüzyılda yazılmış birkaç önemli başlıktan biri olma sıfatını hakkıyla taşıyor. El yazması nüshasından faydalanılarak notlanan ve orijinaline sadık kalınarak yayına hazırlanan bu kitap, Jacques Le Goff'un önsözünün rehberliğinde yolu tarihle

kesişen herkes için eşi bulunmaz bir kaynak oluşturuyor.

'Yarım kalmış bu kitap eksiksiz bir tarih eylemidir.'

-Jacques le Goff-

'Baba, tarih ne işe yarar, bana açıklasana.' Beni yakından ilgilendiren bir delikanlı, birkaç yıl önce tarihçi babasına bunu soruyordu. Okuyacağınız kitap hakkında, bu soruya verdiğim cevap diyebilmek isterdim. Çünkü bir yazar için, hem akademisyenlere hem de ilkokul öğrencilerine aynı üslupla seslenmeyi biliyor, denmesinden daha büyük bir iltifat düşünemiyorum. Ama böylesine yüksek düzeyde bir

basitlik sadece az sayıda seçilmiş kişinin ayrıcalığıdır.'

-Marc Bloch-

Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği Alıntıları - Sözleri

  • Bir insanın kendini ifade etmesinden daha zor olan hiçbir şey yoktur.
  • Kuşkusuz bu iş için akademik kuruluşlara da fazla bel bağlamamak gerekir. Çünkü yaşın önceliğine yatkın ve iyi öğrencilere karşı lütufkar olan kabul ve yükselme koşulları, bu kuruluşları handikaplı hale getirmektedir.
  • Diğer yandan tarihçi, uzun süre ölü kahramanlara methiye veya lanet dağıtmakla yüklü bir cins “Cehennem Yargıcı” rolü oynamıştır.
  • "Eğer bir antikacı olsaydım sadece eski şeylerde gözüm olurdu. Fakat ben bir tarihçiyim ve bu nedenle de hayatı seviyorum."
  • Fizik olarak mümkün olmayan olay, olasılığı çok küçük olaydan başka bir şey değildir.
  • Çoğu zaman gerçeklere dayalı olan Alman kurnazlıkları imajı, sayılamayacak kadar çok hikaye sayesinde popülerleşmişti ve bu halkın romanesk duyarlığını okşamaktaydı.
  • Bilim adamları dünyasında zıt önermeler arasında bir ortalama bularak iyi olduklarını sananlar bulunmaktadır. Bu kendine 2'nin karesinin kaç olduğu sorulan bir haylazın, arkadaşlarından biri"4", diğeri de "8" diye fısıldarken,"6" diye cevap vererek doğruyu bulduğunu sanmasına benzemektedir.
  • Tarihçiler uyanık durmazlarsa, tarih itibarsızlık içine gömülme ve uygarlığımızdan silinip gitme tehlikesiyle karşı karşıyadır.
  • Bilimler, kötü veya iyiye dayalı eski insan merkezciliği terk ettikleri ölçüde her zaman daha verimli ve buna bağlı olarak da pratiğe yararlı olmuşlardır.
  • Çağların bu dayanışması o kadar güçlüdür ki aralarındaki anlaşabilirlik bağları gerçekten çift yönlüdür. Şimdinin anlaşılamaması, kaçınılmaz bir şekilde geçmiş hakkındaki cehaletten kaynaklanmaktadır.
  • Bir bilimi o anda yapıldığı şekliyle tarif etmekle yetinmek, her zaman ona biraz ihanet etmek anlamına gelir. Kendini adım adım nasıl oluşturmayı, nasıl değiştirmeyi umut ettiğini söylemek daha önemlidir.
  • Neyse ki intihalciler çoğunlukla yaptıkları beceriksizlik­lerle kendilerini ele verirler. Kopya ettikleri modeli anlama­dıkları zaman yaptıkları yanlış yorumlar sahteciliği ifşa eder.
  • Bir sirayetin olabilmesi için iki şey gereklidir; mikrop kuşakları ve hastalığın başladığı ortam.
  • Artık uzun zamandan beri bütün tarihsel tanıklıkları körü körüne kabul etmekten vazgeçmiş bulunmaktayız. Hemen hemen insanlık kadar eski bir deney bunu bize öğretti.

Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği Jacques Le Goff'un önsözüyle başlıyor. Jacques Le Goff’un önsözünde kaleme aldığı bu cümle gibi ‘’Yarım kalmış bu kitap eksiksiz bir tarih eylemidir.’’ Yazar henüz kitabı yazmaya devam ederken vefat etmiştir ve yazdığı kitap elde bulunan mevcut yazılardan basılmıştır. Başlığı ‘’Apologie pour l’histoire’’ yani Tarih Savunusu olan eserin en eski altbaşlığının ise ‘’Comment et Pourquoi travaille un historien’’ yani ‘’veya Bir Tarihçi Nasıl ve Niçin Çalışır’’olduğu Jacques Le Goff tarafından önsözde yazılmış. Kitap Jacques Le Goff’un önsözüyle başlar ve Marc Bloch’un yazmış olduğu beş bölümle devam eder. Birçok okurun benim gibi önsözü ve bittabi kitabı okurken zorlandığını düşünüyorum. Önsöz derken yarım sayfadan bahsettiğimi düşünmeyin. Şimdiye dek okuduğum en uzun önsöz bu kitaba ait. Tam otuz dokuz sayfa önsözü bulunmakta. Tabii ki öte yandan büyük tarihçi Jacques Le Goff’un önsözü çok değerli. Marc Bloch kitabında ‘’Tarih, İnsanlar ve Zaman’’, ‘’Tarihsel Gözlem’’, ‘’Eleştiri’’, ‘’Tarihsel Analiz‘’konularına değinmiş. Tarihin ve tarihçinin ne olduğunu, nasıl olunması gerektiğini, zamanın ve tanıklıkların nasıl algılanması ve kullanılması gerektiğini, bir tarihçinin nasıl eleştiri yapması gerektiğini, elde edilen verilerin nasıl inceleneceğini kitabında anlatmış. Okurken birçok yerin altını çizdim ve işaretledim. Tarih ilgisi olan tarihte ilerlemek isteyen her bireyin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Tarih bilimi öğrencisi olarak okumakta zorlanmadım desem yalan olur. Kitabı, tarih alanında biraz daha ilerledikten sonra ikinci kez okumak istiyorum. Daha rahat anlayacağımı umuyorum. Kitabı okumama vesile olan hocama teşekkürlerimi sunuyorum. (Özge)

Marc Bloch, Lucien Febvre ile birlikte başlattıkları Annales ekolü ile modern tarihçiliği yaratmışlardır. Marc Bloch orta çağ Avrupa tarihçiliğinin en büyük isimlerindendir. Marc Bloch'un hayatı ise çok üzücüdür. 1944 yılında 58 yaşındayken Naziler tarafından kurşuna dizilerek öldürülmüştür. Bu eserini yazması da ikinci dünya savaşı yıllarındadır. Hatta Bloch eserini bitiremeden vefat etmiş, geride bıraktığı müsveddelerden bu kitap basılmıştır. Kitap bir başka büyük tarihçi Jacques Le Goff'un önsözü ile başlıyor. Bloch eserinde tarihin ve tarihçinin ne olduğunu, zamanın ve tanıklıkların nasıl algılanması ve kullanılması gerektiğini, tarihçinin eleştiri yaparken nelere dikkat etmesi gerektiğini ve sonuç olarak elde edilen verilerin nasıl analiz edilmesi gerektiğini açık bir dille okuyucuya sunuyor. Tarih eğitimi alan herkesin kesinlikle okuması gereken bir eser. (Seyyah)

Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği PDF indirme linki var mı?

Marc Bloch - Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Marc Bloch Kimdir?

Marc Bloch (6 Temmuz 1886 - 16 Haziran 1944), Lucien Febvre ile birlikte Annales ekolünün kurucusudur. Özellikle iki kitabıyla tanınır: Tarihin Savunusu ya da Tarihçilik Mesleği ve Feodal Toplum. Karşılaştırmalı tarih anlayışını geliştirmiştir, ona göre bu iki şekilde yapılabilir, ya birbirine uzak toplumlar arasındaki benzerlikler ya da mekansal olarak birbirine yakın toplumlar arasındaki farklar incelenmelidir. Böylece benzerlikler ya da farklar tespit edilerek tarihsel gelişimin ne olduğu ortaya konulabilir. Kendisi kitaplarını yazarken, birçok farklı disiplinden yararlanmış ve bir olayı veya bir dönemi anlatmak yerine her zaman problem odaklı tarihçilik anlayışına sahip olmuştur. O zamanki tarih yaklaşımından farklı olarak, Annales'cılar tarihi anlatmak yerine sorularını sorup bunlara bütün olarak cevap aramışlardır. Febvre ile birlikte kurdukları Annales dergisi, bu yeni ekolün merkezi olmuş ve sosyal ve iktisadi tarih odaklı olarak yola çıkmıştır.

Bloch, II. Dünya Savaşı sırasında işgal altında olan Paris'den kaçmayı, bir Yahudi olmasına ve kaçma fırsatı bulunmasına rağmen, reddetmiş ve teorisyenliğini bir tarafa birakarak Fransız yeraltı direniş örgütüne katılmış ve Nazilere karşı çarpışmıştır. 1944 yılında Gestapo tarafından vurularak öldürülmüştür.

Marc Bloch Kitapları - Eserleri

  • Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği
  • Feodal Toplum

Marc Bloch Alıntıları - Sözleri

  • Bir insanın kendini ifade etmesinden daha zor olan hiçbir şey yoktur. (Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği)
  • Ne Araplar ne de Normanlar rakiplerinden daha iyi silahlara sahiplerdi. Viking mezarlarında bulunan en güzel kılıçlar, bir Frank imalathanesinin damgasını taşımaktaydılar. Bunlar, İskandinav efsanelerinin sık sık sözünü ettikleri “Flandre kılıçları”ydı. (Feodal Toplum)
  • Bilim adamları dünyasında zıt önermeler arasında bir ortalama bularak iyi olduklarını sananlar bulunmaktadır. Bu kendine 2'nin karesinin kaç olduğu sorulan bir haylazın, arkadaşlarından biri"4", diğeri de "8" diye fısıldarken,"6" diye cevap vererek doğruyu bulduğunu sanmasına benzemektedir. (Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği)
  • Büyük veya küçük; toprak üstünde belirli sınırlar içinde yerleşmiş her insan topluluğu, kendi hukuk geleneğini geliştirmeye yönelmiştir. (Feodal Toplum)
  • Çoğu zaman gerçeklere dayalı olan Alman kurnazlıkları imajı, sayılamayacak kadar çok hikaye sayesinde popülerleşmişti ve bu halkın romanesk duyarlığını okşamaktaydı. (Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği)
  • İnsan bilinçli olarak düşünebildiği, güvenle beklediği ve mümkün olduğuna inandığı her şeyi yapabilir. Evren sınır koymaz; biz inançlarımızla sınırlarız kendimizi. (Feodal Toplum)
  • Bir sirayetin olabilmesi için iki şey gereklidir; mikrop kuşakları ve hastalığın başladığı ortam. (Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği)
  • Bir bilimi o anda yapıldığı şekliyle tarif etmekle yetinmek, her zaman ona biraz ihanet etmek anlamına gelir. Kendini adım adım nasıl oluşturmayı, nasıl değiştirmeyi umut ettiğini söylemek daha önemlidir. (Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği)
  • 4 ve 5. yüzyıllarda, devlet maliyesi memurlarının ağır isteklerine karşı korunmak, yargıçların keyfi kararlarını kendi lehine çevirmek veya yalnızca şerefli bir kariyer yapmak isteyen herkes, toplumun en üstünden en altına kadar, en iyi yolun birine bağlanmak olduğunu düşünüyordu. (Feodal Toplum)
  • Gerçeği söylemek gerekirse, destanların ifade ettikleri yaşam kavrayışı birçok bakımdan, onları dinleyenlerin kavrayışını yansıtıyordu. Tüm edebiyatlarda, bir toplum her zaman kendi görüntüsünü seyreder. (Feodal Toplum)
  • Savaşta atı yönetmek ve ağır zırhlar altında kılıç çalmayı öğrenebilmek için uzun bir öğrenim süresi gerekiyordu. “Buluğ çağındaki bir erkek çocuktan bir süvari yapabilirsin; sonra asla.” Bu özdeyiş, ilk Karolenjler zamanında atasözüne dönüşmüştü. (Feodal Toplum)
  • Bir Alman şairi eski bir Karolenj atasözünü tekrarlayarak şöyle demektedir: "'Hiç ata binmeden 12 yaşına kadar okula giden bir çocuk, rahip olmaktan başka bir işe yaramaz. (Feodal Toplum)
  • Artık uzun zamandan beri bütün tarihsel tanıklıkları körü körüne kabul etmekten vazgeçmiş bulunmaktayız. Hemen hemen insanlık kadar eski bir deney bunu bize öğretti. (Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği)
  • 11. yüzyıla ait bir İsveç mezar taşı, bunu kanıtlayıcı niteliktedir. Bu taşın bildirdiğine göre, ailenin beş oğlundan en büyük ve en küçük baba ocağında kalırlarken, ortanca üç tanesi uzaklarda ölmüşlerdir: biri Bomholm'de, İkincisi İskoçya'da, üçüncüsü de İstanbul’da. (Feodal Toplum)
  • Bilimler, kötü veya iyiye dayalı eski insan merkezciliği terk ettikleri ölçüde her zaman daha verimli ve buna bağlı olarak da pratiğe yararlı olmuşlardır. (Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği)
  • "Eğer bir antikacı olsaydım sadece eski şeylerde gözüm olurdu. Fakat ben bir tarihçiyim ve bu nedenle de hayatı seviyorum." (Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği)
  • Gerçekte Batılıların birçoğu için 1000 yılı bize inandırılmak istendiği gibi endişe dolu değildi. Çünkü hangi güne rastlandığı bilinmiyordu. (Feodal Toplum)
  • Çağların bu dayanışması o kadar güçlüdür ki aralarındaki anlaşabilirlik bağları gerçekten çift yönlüdür. Şimdinin anlaşılamaması, kaçınılmaz bir şekilde geçmiş hakkındaki cehaletten kaynaklanmaktadır. (Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği)
  • Fizik olarak mümkün olmayan olay, olasılığı çok küçük olaydan başka bir şey değildir. (Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği)
  • Neyse ki intihalciler çoğunlukla yaptıkları beceriksizlik­lerle kendilerini ele verirler. Kopya ettikleri modeli anlama­dıkları zaman yaptıkları yanlış yorumlar sahteciliği ifşa eder. (Tarih Savunusu veya Tarihçilik Mesleği)

Yorum Yaz