Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm - Yaşar Nuri Öztürk Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm kimin eseri? Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm kitabının yazarı kimdir? Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm konusu ve anafikri nedir? Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm kitabı ne anlatıyor? Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm PDF indirme linki var mı? Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm kitabının yazarı Yaşar Nuri Öztürk kimdir? İşte Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Yaşar Nuri Öztürk

Yayın Evi: Yeni Boyut Yayınları

İSBN: 9789756779781

Sayfa Sayısı: 332

Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kur'an, deizmi teşvik eden bir kitap değil ama ona kapı aralayan bir kitaptır. Deizmin aynı anda hem felsefî hem de teolojik karakteri bu inancın Tanrı dışında insanüstü tanımamasıdır.

Deizmin bu temel karakteri onun kutsal kavramını da etkilemiştir. Deizmin kutsalı ne dindir ne ilham ne havra ne kilise ne de cami. Onun kutsalları akıl, bilim ve ahlaktır. Dincilik bu temel değerleri tarih boyunca yıkan, işlemez hale getiren, hatta onlara savaş açan temel musibet olduğu için deistler dine hayatlarında yer vermemişlerdir.

Deistler bilmişlerdir ki, Tanrı dışında insanüstü tanıdığınızda bunun arkasından sadece peygamberler değil; evliya, ermişler ve daha bilmem neler insanüstü varlıklara dönüştürülerek birer yedek ilah halinde insan hayatına musallat edilecektir, edilmiştir. Akıl dışında kutsal tanımanın sonucu ise aklın hayatın dışına itilmesi, onun yerini kutsallaştırılmış birtakım adamların ilhamların, rüyalarının alması olacaktır.

Tarih, özellikle dinler tarihi deistlerin bu iddialarını (veya öngörülerini) tamamen doğrulamıştı. Ve doğrulamaya devam etmektedir.

Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm Alıntıları - Sözleri

  • Dinciliğin ve genel anlamda din sınıfının, "Allahın Hakları " tabirini ibadete sıkıştırıp, birkaç rekât namazla, hac veye umre seyahatini "hakkın ifası" olarak lanse etmesi, kamu haklarının tümünün "Allah hakları " olduğunu görmemesi, temelden din dışıdır, dini insan hakları aleyhine kullanmaktır, Allah ile aldatmaktır.
  • Rousseu, din adamlarının Tanrının bize bağışladığı en güzel ve asil duyguları bozduklarindan şikayetçidir. Aynı şikayet, Kuranın da şikayetlerinden biridir.
  • Her imanda bir inkâr, her inkârda bir iman vardır. Bunların hangisinin gerçek olduğunu, kişinin nihaî realite olarak seçtiğine bakarak değerlendirmeliyiz; iddialara, söylemlere bakarak değil.
  • Deizm,Allah’a imanı samimiyetle korumak ve dini temsil ettiğini söyleyen sahtekâr,riyakâr düzenbazların yaşadıkları riyakârlıklara bulaşmamak için günlük hayatı dinsel verilere göre yaşamaktan uzak kalmaktır.
  • “İnsan zahirde muhtar,hakikatte mecburdur”
  • İstikametle ilgili Kur’ansal bakış açısının bizi götürdüğü yer şudur: Ahlak dine bağımlı değildir. Başka bir deyiş­le, dinle ahlak arasında zorunlu bir bağ yoktur. Ahlak, din olmadan da olur, hatta dünyanın ve tarihin gösterdi­ğine bakarsak şunu görürüz: Ahlak dine bağımlı hale getirildiğinde yok olmaktadır. Dahası var: Bugünkü dünyanın en ahlaksız kitleleri, dinde en iddia­lı ülkelerde yaşamaktadır. En dürüst kitleler, Kur’an’ın deyimiyle en müstakim halklar ise dinle fazla irtibatlı olmayan kitlelerden oluşmaktadır. Hatta ateistlerden oluşmaktadır.
  • Gerçekten de din Emevilerin dayattıkları gibi yaşanacaksa, yerini Deizmi koyup sadece Allaha imanla yetinmek Kur'anın ruhuna da uygundur, aklın verilerine de.
  • İNSAN..ZAHİRDE MUHTAR, HAKİKATTE MECBURDUR...
  • Allaha imanı korumak için, bu ıman dışındaki her şeyi feda edebilmeyi insanlığa bir kurtuluş yolu olarak öneren ve belleten kitap Kuran-ı Kerim'dir.
  • Deizmin kutsalı, ne dindir, ne ilham, ne havra, ne kilise, ne de cami. Onun kutsalları, akıl, bilim ve ahlaktır. Dincilik, bu temel değerleri tarih boyunca yıkan, işlemez hâle getiren, hatta onlara savaş açan temel musibettir.Hal bu iken,deistler dincilerin temsil ettikleri kuruma ve kutsala nasıl saygı duyacaklardı?
  • ....bir deizm anlayışına Türk Kurtuluş ve Aydınlanma Savaşı'nın önderi ve komutanı, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'te rastlıyoruz. Büyük Gazi, Allah'a Hz.Muhammed'e Kur'an'a inanmakta, onlara saygı ve tazminini sürekli ifade etmektedir ama dinci kadroların çok rezil perdelerden temsil ederek hayata sokmak istedikleri 'din' patentli dayatmaları dışlamakta, onlara karşı çıkmakta, hatta onlarla mücadele etmektedir. Ve bu mücadeleyi, insan olmanın onuru saydığını da defalarca ifadeye koymaktadır.
  • ...deizm, laikliğin bir tür felsefesidir...
  • Diyelim ki, dilediğimi yapmakta özgürüm, peki, dilediğimi dilemekte özgürmüyüm?
  • Kur'an, iman et ki iyi insan olasın demiyor, "iyi insan ol ki iman etmiş olasın " diyor.

Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kitabı okumadan önce, “Nasıl yani Yaşar Nuri deist miymiş?!??” diye okumaya başladıktan sonra aslında Deizm’e islami açıdan bir tahlil yapmış olduğunu daha kitabın ilk sayfalarında anlamış oldum. Sayın Öztürk, Deizm’in dinci riyakarlığa karşı bir sığınak olarak doğduğunu söylüyor. Dinci zorbalığa maruz kalan insanların, özellikle de Ortaçağda Avrupa’da kurulan Engizisyon Mahkemelerinden sonra, hem Allah’a imanını korumak hem de hem de dinci zulüm ekiplerinin günlük hayatına müdahalelerinden uzak kalmak için bir sığınağa ihtiyaçları olduğunu bu bakımdan deizme sığındıklarını söylüyor. Bu açıdan da deizmin aslında dine karşı değil ateizme alternatif olarak ortaya çıktığını ekliyor. Kur’an’da müşriklerin ebediyen mahvolmuş sayıldıkları belirtilirken Allah’ın birliğine bir şekilde iman edenlerin mahvolmuş sayılmadığını buna binaen de Kur’an’ın deizme teşvik etmediğini fakat deizme açık kapı bıraktığını söylüyor Yaşar Nuri Öztürk. ‘İyi tamam deizm; batıda Hristiyanlığa, Yahudiliğe, bu dinlerin zorbalığına karşı doğdu fakat İslam’da nasıl tasavvur etti, buna ne diyor yazarımız’ sorusu aklınızdan geçmiştir zira okurken ben de bunu sordum kendi kendime. Onu da “Müslüman dünyanın akılcı ve temiz vicdanlı insanları ise tarikat şeyhleriyle dini temsil ettiğini söyleyen saltanat dincisi azmışların pisliklerine bakarak dine karşı çıkmıştır.” diyerek özetliyor. Yani kısaca Yaşar Nuri, hak dini İslam’dır, Allah’a imanı korumak için her şeyi feda edebilmeyi insana öneren de Kur’an’dır diyor. Eğer dine uzak bir insan varsa bir gün gerçekten dindar olacaksa onun yolu deizmden geçmelidir yoksa sonu ya dincilik olur ya da ateizm diyor. Bana göre bir İslam profesörünün başka bir inancı boklamadan incelemesi yönünden güzel, deizmin tahlil ve terkibi açısından yetersiz bir eser olmuş. (CANANN)

Hala Yaşar Nuri Öztürk gibi bir İslam profesörü nasıl böyle bir kitap yazdı anlam veremiyorum çünkü resmen Deizm'i olumluyor. Kuran sözde deizme kapı aralıyor diyor resmen. Sonuç olarak üniversite döneminde kulakları çınlasın bi akademisyen vardı Erdem Taşdemir. Derste bir muhabbet oldu ve deist olduğumu öğrendi. Her gün beni rencide etmek amacıyla tüm sınıfa nasılsınız diye sorardı. Sıra bana gelince iyiyim hocam der, siz nasılsınız diye sorunca: İYİYİM ALLLLLLAAAHAAA ŞÜKÜR diyerek bana laf sokmaya çalışırdı. En son dedim ki hocam ben din ve deizm üzerine biraz daha araştırma yapıcam bekleyin hele siz. Bu kitabı o şekilde aldım. Sonra yarıyıl tatili dönüşü hocam dedim ben bilgi edindim. Peki dedi, İslama mı yaklaştın yoksa deizme mi Deizme hocam dedim Kızım git hadi salak salak konuşma ders başlayacak dedi. SAYGILAR HOCAM. (Melike Balçık)

Bir kaç dakika önce bitirdim ve not aldığım kısımların sadece onda birini alıntı yapabildim.. Okuduğum ve anlamaya çalıştığım kadarıyla özetle; “Kur’an, Deizme kapı aralıyor” net bir şekilde kitap bitince söyleyebiliyorsunuz lakin ben kitabı okumadan önce de bunu söyleyebiliyordum. Saygılar :) (ATSIZ)

Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm PDF indirme linki var mı?

Yaşar Nuri Öztürk - Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yaşar Nuri Öztürk Kimdir?

Yaşar Nuri Öztürk, Bayburtlu bir anne ile Sürmeneli bir babanın çocuğu olarak 5 Şubat 1951 Pazartesi günü Bayburt'ta doğdu. Trabzon'un Sürmene ilçesinin Fındıcak köyünde büyüdü. Çoğu Çaykara'da bulunan Niyazoğlu sülalesindendir. İlk eğitimini babasından Kur'an okuyarak aldı ve dokuz yaşında hâfız oldu. On yıllık klâsik medrese eğitiminden sonra İstanbul Üniversitesi'nde hukuk ve ilahiyat tahsilini tamamladı. 12 yıl imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra üniversiteye tekrar dönerek 1980 yılında "İslâm Felsefesi" konulu doktorasını tamamladı ve 1986 yılında aynı dalda doçent oldu. Orta Doğu, Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkeleri, ABD, Güney Kore ve Japonya'da kendi alanı ile ilgili akademik araştırmalar yapan Öztürk, ayrıca Fransa'da Grenoble Üniversitesinde çalıştı. New York'ta "İslâm Düşüncesi ve Çağdaş Sûfî Düşünce" dersleri okuttu.

Time Dergisi’nin gerçekleştirdiği ‘20. Yüzyılın En Önemli Kişileri’ (The Most Important People of the 20th. Century) anketinin ‘En Önemli Bilim Adamları ve Islahatçılar’ (The Most Important Scientists and Healers) listesinde, dünya kamuoyunca belirlenmiş yüz ismin ilk onu arasında yer aldı. Yaşar Nuri Öztürk

Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerinde çeşitli çalışmaları bulunan Yaşar Nuri Öztürk, 1978 ve 1982'de "Türkiye Millî Kültür Vakfı" ödülünü kazandı.

Yaşar Nuri Öztürk, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. Daha sonra CHP’den istifa etti. CHP’den istifasının ardından 16 Şubat 2005’te Halkın Yükselişi Partisi’ni kurdu ve bu partinin genel başkanlığını dört yıl boyunca sürdürdükten sonra 19 Ekim 2009 tarihinde üniversite ile çok ilgilenemediği gerekçesiyle genel başkanlıktan istifa ederek aktif siyasî hayatını son verdi.

2011 yılından beri mide kanseri ile mücadele eden Yaşar Nuri Öztürk, 22 Haziran 2016 Çarşamba günü İstanbul'daki evinde hayatını kaybetti. Cenaze namazı Üsküdar Şakirin Camii'nde kılınan Öztürk, Kanlıca Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Yaşar Nuri Öztürk Kitapları - Eserleri

  • Allah ile Aldatmak
  • Anadilde İbadet Meselesi
  • İslam Nasıl Yozlaştırıldı?
  • Maun Suresi Böyle Buyurdu
  • Kur'an-ı Kerim'de Lanetlenen Soy
  • Kur'an Penceresinden Kurtuluş Savaşı'na Bir Bakış
  • Hallac'ı Mansur 1. Cilt
  • Hallac'ı Mansur 2. Cilt
  • Yeniden Yapılanmak
  • Kur'an'ın Temel Buyrukları
  • Kur'an-ı Kerim Meali
  • Batı Sömürgeciliği ve İslam Dünyası
  • Türkiye'ye Mektuplar
  • Kur'an Verileri Açısından Laiklik
  • Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm
  • İmamı Âzam Ebu Hânife
  • Kur'an'ın Temel Kavramları
  • Cevap Veriyorum
  • Cevap Veriyorum 2
  • Saltanat Dinciliğinin Öncüsü Firavun
  • Mevlana Celaleddin Rumi ve İnsan
  • Kur'an Penceresinden Özgürlük ve İsyan
  • Hz. Fatıma
  • 400 Soruda İslam
  • Depremin Gösterdikleri
  • Kur'an'ı Tanıyor Musunuz?
  • Atatürk'ten Sonraki CHP
  • İnsanlığı Kemiren İhanet Dincilik
  • Ebu Zer : Emevi Dinciliğine Karşı Mücadelenin Öncüsü
  • Fatiha Suresi Tefsiri
  • Ses Birgün Yankılanır
  • Kur'an'daki İslam
  • İmam-ı Azam Savunması
  • Kur'an Verilerine Göre Kötülük Toplumu
  • Kur'an'ın Yarattığı Mucize Devrimler
  • İslam Gerçeği
  • İslam Dünyasında Akıl ve Kur'an Nasıl Dışlandı?
  • Din Maskeli Allah Düşmanlığı Şirk
  • Kur'an Açısından Şeytancılık
  • İslam'da Büyük Günahlar
  • İslami Kavramlar Ansiklopedisi (1. Cilt)
  • Kur’an Verileri Işığında Tasavvuf ve Tarikatlar (2 Kitap Takım)
  • Merak Edilen Yönleriyle İslam
  • Çıplak Uyarı
  • Halkın Yükseliş Hareketi
  • Tarihi Boyunca Bektaşilik
  • Kur'an Açısından Küresel Afetler
  • Kur'an'ı Anlamaya Doğru
  • Kuran'ın Öğrettiği Dualar
  • Enel Hak İsyanı Hallac-ı Mansur - Darağacında Miraç
  • Tasavvufun Ruhu ve Tarikatlar
  • Kur’an Ve Sünnete Göre Tasavvuf
  • Hallacı Mansur Ve Eserleri - Kitabüt Tavasin
  • Kuşadalı İbrahim Halveti
  • Kur’an Uyarıyor
  • Sevgiliye Mektuplar
  • Asrı Saadet Şehitleri
  • Din Ve Fıtrat
  • Dinde Reform Değil İslam’da Tecdit
  • Halkın Diliyle Yaşar Nuri
  • Konferanslarım: (Bir İmanın Destanlaşması)
  • Kendi Dilinden Hz. Muhammed
  • Asrısaadet'in Büyük Kadınları
  • Müslümana Mektuplar
  • Der Verfälschte Islam
  • Son Devir Türk Tasavvufu ve Bosnalı Muhammed Tevfik Halveti

Yaşar Nuri Öztürk Alıntıları - Sözleri

  • Tarih boyunca bütün kudret imparatorluklarının yaptıkları da budur. Hücceti o imparatorlukların ezip horladığı insanlar üretir, firavunlarsa hem o üreten benlikleri ezer, onlara sövüp sayarlar hem de onların yarattıkları değerleri nankörce ve namussuzca sömürüp keyif yaparlar. (Saltanat Dinciliğinin Öncüsü Firavun)
  • ....bir deizm anlayışına Türk Kurtuluş ve Aydınlanma Savaşı'nın önderi ve komutanı, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'te rastlıyoruz. Büyük Gazi, Allah'a Hz.Muhammed'e Kur'an'a inanmakta, onlara saygı ve tazminini sürekli ifade etmektedir ama dinci kadroların çok rezil perdelerden temsil ederek hayata sokmak istedikleri 'din' patentli dayatmaları dışlamakta, onlara karşı çıkmakta, hatta onlarla mücadele etmektedir. Ve bu mücadeleyi, insan olmanın onuru saydığını da defalarca ifadeye koymaktadır. (Tanrı'dan Başka İnsanüstü Tanımayan İnanç: Deizm)
  • İslam dünyası denen coğrafyaların "İslam" adı altında yaşadıkları dinin, uzun bir zamandan beri "Rahman’ın dini" olmaktan çıkıp şeytanın dini haline geldiğini ortaya koyucu niteliktedir. (Kur'an Açısından Şeytancılık)
  • Alışkanlık ve gelenek, yaratıcı gücün afyonudur. (Kur'an'ın Yarattığı Mucize Devrimler)
  • Hem firavunu hem Allah'ı memnun etmek mümkün değildir. Kur'an bunu ölümsüz bir ilkeye bağlarken şöyle demektedir: Allah, bir adamın göğüs boşluğunda iki kalp yaratmamıştır. (Ahzab, 4) (Kur'an Verilerine Göre Kötülük Toplumu)
  • İyiliğe iyilik her kişinin, iyiliğe kötülük şer kişinin, kötülüğe iyilik ise er kişinin işidir. (Kur'an'ın Temel Buyrukları)
  • İnsan, tekamül etmeye sadece memur değil, aynı zamanda mahkumdur. Yaratıcı Kudret onu bu aleme, tekamülünü tamamlasın diye göndermiştir. Tekamül bu alemde tamamlanmazsa ölüm sonrası alemde tamamlanacaktır. İslam düşünürlerinin, özellikle sufi düşünürlerin bu noktadaki tutumları nettir. Tekamül veya Allah'a doğru seyr veya sefer mutlaka tamamlanacaktır. Ama bu dünyada ama ölüm sonrasında. (Tasavvufun Ruhu ve Tarikatlar)
  • Kalp bozukluğunun insan hayatındaki en tehlikeli görünümü, insanın kalbiyle dilinin farklılığıdır. (İslam Dünyasında Akıl ve Kur'an Nasıl Dışlandı?)
  • Vahye dayali katiksiz dln ile insanoglunun ‘din’ adi altindan kumelendirdigi ve bizim ‘diyanet’ veya ‘seriat’ dedigimiz genis ve degisken alani birbirinden ayirmak gerekir. (İnsanlığı Kemiren İhanet Dincilik)
  • Hasan Sabbah tarikatının, haşhaşla uyutup teröre sürme gibi bir uygulamasının olmadığı tespit edilmiştir. (Ebu Zer : Emevi Dinciliğine Karşı Mücadelenin Öncüsü)
  • Mevcuda isyan etmeyen benlik varoluş sırrını yakalayamaz. (Kur'an'ı Tanıyor Musunuz?)
  • Hz. Ömer bir gözü görmeyen Muğire Bin Şu'be' ye diyorki "Ey Muğire! Kazaya uğradığın günden beri, şu sakat gözünle hiç görebildin mi" Muğire, " Hayır hiç görmüyorum" cevabını verince Ömer şöyle konuşur: "Allaha yemin ederim ki, Ümeyye oğulları'nın İslam'a bakışları tıpkı şu senin kör gözünün baktığı gibidir. Onlar bu çarpık bakışlarıyla İslam'ı da kendilerini de çarpıttılar. Bu çarpık bakışları yüzünden nereye gideceklerini, nereden çıkacaklarını bir türlü bilemediler. Allah, yüzkırk veya yüz otuz yıl sonra Hicaz ve Irak'tan bir ekip çıkaracak ve onlar doğru bakış gücünü İslam'a yeniden kazandıracaklar." Ömer'in bu muhteşem sevgisi, İmam-ı Azam dehası in tarihteki yerini ve önemini göstermesi bakımından da son derece önemlidir (İmam-ı Azam Savunması)
  • Evet, ârif görendir; fakat ma'rifet görünenden sonra gelendir! (Hallacı Mansur Ve Eserleri - Kitabüt Tavasin)
  • Örtülü şirkin dini istila etmesinde en çok işleyen yol, din temsilcisi sayılan kişilerin (haham, rahip, sahabe, imam, şeyh, efendi vs.) rabler haline getirilmesidir. Müşriklerin yaptığı, Allah’ı inkâr ve ret değil, Allah’ın yanına yöresine birtakım yedek ilahlar koymaktır. Müşrikler Allah’ı asla inkâr etmediler. Yaptıkları Allah’ı tepeye oturtup O’nun altına yedek ilahlar yerleştirmekti. Şirkin zulüm ve yıkımı buradan kaynaklanmaktadır. İnsanları rab edinmek, din adamlarının sözlerini Allah’ın sözleri gibi kabul etmekle vücut bulur. Kim Rahman’ın Zikri’ni/Kur’an’ı görmezlikten gelip ondan uzaklaşırsa biz ona bir şeytanı musallat ederiz de ona can yoldaşı olur. Bunlar onları yoldan tamamen saptırırlar. Onlarsa kendilerinin hala hidayet üzere olduklarını sanırlar. Sonunda bize geldiğinde, şeytan, yoldaşına şöyle der: ‘‘Keşke aramızda iki doğu arası kadar uzaklık olsaydı. Ne kötü yoldaşmışsın sen!’’ (Zühruf, 36-38) (Kur'an'ı Tanıyor Musunuz?)
  • Nefsine dikkat et. Eğer sen onu meşgul etmezsen, o seni meşgul eder. (Hallacı Mansur Ve Eserleri - Kitabüt Tavasin)
  • 10- Onların söylediklerine sabret! Ve güzelce ayrı kal onlardan. (Kur'an-ı Kerim Meali)
  • Dinde baskı/zorlama/tiksindirme yoktur (Kur'an, 2/256) (Allah ile Aldatmak)
  • İnsan hayatının en önemli meselesi yön bulmaktır. İman, yönü bulduran kuvvettir. (İslam Dünyasında Akıl ve Kur'an Nasıl Dışlandı?)
  • Budizm'de Nirvana'ya varmak, benliğin kendi kendini yok etmesiyle gerçekleşir. Bu anlayış sûfi geleneğe de geçmiş ve şöyle ifade edilmiştir: "Sen çıkarsan aradan, kalır seni Yaratan." Bu söylem, Kur'an'a tamamen aykırıdır. Kur'an, insan benliğinin aradan çıkmasını değil, varlığını koruyarak Yaratan'a teslim olmasını istemektedir. (Din Maskeli Allah Düşmanlığı Şirk)
  • Şeytan, insanları nasıl saptıracağını, hem de Allah’ın huzurunda ifadeye koyarken şöyle konuşuyor: "Yemin olsun, onları mutlaka saptıracağım, kuruntulara/hurafelere/anlamını bilmeden okumaya iteceğim..." (Nisa, 119) (Anadilde İbadet Meselesi)